Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τη νέα εργοδοτική επίθεση στο Συνδικάτο Μεταλλείων

Αλλο ένα χτύπημα του συνδικάτου μέσω της απόλυσης του προέδρου του

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στα μεταλλεία ενάντια στις εργοδοτικές επιθέσεις
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στα μεταλλεία ενάντια στις εργοδοτικές επιθέσεις
Τη νέα επίθεση της εργοδοσίας της «Edilmac» στο Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων (ΣΕΜΛΑ) Βορείου Ελλάδος και τον πρόεδρό του καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Κατασκευών Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Θυμίζουμε ότι η ιταλικών συμφερόντων εταιρεία, που δραστηριοποιείται στο μεταλλείο Ολυμπιάδας της «Ελληνικός Χρυσός», για δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες, χτυπάει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, αυτήν τη φορά ανακοινώνοντας την απόλυση του προέδρου του και μέλους του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, με πρόφαση πως δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως τεχνικού Ασφαλείας.

Με βάση το περιστατικό, η ΤΕ Κατασκευών σχολιάζει: «Λίγες μέρες ήταν αρκετές για να αποδειχθεί ο βαθιά αντεργατικός χαρακτήρας του νόμου της κυβέρνησης της ΝΔ που δικαίως χαρακτηρίστηκε από τους εργαζόμενους όλης της χώρας "νόμος - έκτρωμα". Ενας νόμος που δίνει αέρα στα πανιά της εργοδοσίας, όχι μόνο να εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων μέσα από τη γενίκευση της διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου, αλλά και βάζοντας εμπόδια στη συνδικαλιστική τους οργάνωση και πάλη, το ξήλωμα κάθε φωνής που αντιστέκεται».

Μάλιστα, η ανακοίνωση χαρακτηρίζει προκλητική την πρόφαση που επικαλείται η εταιρεία για την απόλυση, σημειώνοντας:

«Είναι ειρωνεία η εταιρεία που έχει καταστρατηγήσει - με την ανοχή της "Ελληνικός Χρυσός" - κάθε μέτρο ασφαλείας, που θεωρεί την υγεία των εργαζομένων περιττό κόστος, να ζητάει και τα ρέστα. Και μάλιστα από ένα Συνδικάτο που έχει στην προμετωπίδα του τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας και παλεύει από την ίδρυσή του - με σημαντικές επιτυχίες - ακόμα και για στοιχειώδη δικαιώματα.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά ότι το έδαφος στο οποίο πατάει η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι αυτό των περιορισμένων δικαιωμάτων, της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού. Η πρόσφατα ψηφισμένη σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας "Ελληνικός Χρυσός", που συνεχίζει το έγκλημα της παράδοσης ενός κρίσιμου και μη ανανεώσιμου ορυκτού πόρου στους επιχειρηματικούς ομίλους, απαιτεί "σιγή ιχθύος" από τους εργαζόμενους και την κοινωνία και τυφλή αποδοχή της κατάστασης».

Η ΤΕ Κατασκευών τονίζει πως το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων για την άμεση επαναπρόσληψη του αγωνιστή συνδικαλιστή, για αναβαθμισμένα εργατικά δικαιώματα και για συνολικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και σημειώνει: «Τα αιτήματα του Συνδικάτου έρχονται σε ρήξη με την κερδοφορία μιας χούφτας παράσιτων που στις πλάτες των εργαζομένων κάνουν "χρυσές δουλειές", είναι δίκαια και γι' αυτό δεν μπορούν να τους τρομοκρατήσουν!».

Κύμα καταδίκης της απόλυσης από συνδικαλιστικές οργανώσεις

«Η απόλυση του συνδικαλιστή συναδέλφου αποτελεί ευθεία επίθεση στο δικαίωμα των εργατών να διεκδικούν και να παλεύουν συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους!», αναφέρουν μεταξύ άλλων σε κοινό τους ψήφισμα δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σημειώνουν πως η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ αποδεικνύει για ακόμα μία φορά ότι οι «χρυσές δουλειές των αφεντικών απαιτούν σιγή νεκροταφείου, εργαζόμενους με σμπαραλιασμένα δικαιώματα, που δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν σπίτι τους μετά τη βάρδια».

Μέχρι στιγμής το ψήφισμα υπογράφουν:

Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργαζομένων στις Τουριστικές - Επισιτιστικές Επιχειρήσεις Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου & Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών & Υπαλλήλων Υποδηματοποιίας - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου Σκλαβενίτη στη Βόρεια Ελλάδα, Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Σωματείο Εργαζομένων Φροντιστηρίων - Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης - Βόρειας Ελλάδας, Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορείου Ελλάδος, Ενωση Λογιστών Νομού Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, Σύλλογος Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ