Παρασκευή 30 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Ακέραιη η ευθύνη της εργοδοσίας για την έλλειψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων

Περιοδεία στον χώρο του αεροδρομίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε προχτές

Συνεχίζονται οι περιοδείες και οι παρεμβάσεις του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής σε χώρους δουλειάς για μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και επίθεση που κλιμακώνεται.

Σ' αυτό το πλαίσιο, την Τετάρτη το Συνδικάτο πραγματοποίησε περιοδεία στα επισιτιστικά καταστήματα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μαζί με αντιπροσωπεία του επιχειρησιακού σωματείου της «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ».

Εγινε προσπάθεια - αναφέρει το Συνδικάτο - «από μεριάς της αντιπροσωπείας των εκλεγμένων αντιπροσώπων των εργαζομένων να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον διευθυντή καταστημάτων της "Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ", ο οποίος δεν παρέμεινε, για να αποφύγει να δώσει απαντήσεις για την άθλια κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης».

Αυτή η στάση του διευθυντή, τονίζει το Συνδικάτο, «αποδεικνύει ότι η εργοδοσία φέρει ακέραιη την ευθύνη για την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, για τις συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι συνάδελφοι. Ακόμα και στοιχειώδη δικαιώματα καταπατούνται, όπως η ξεκούραση, τα διάλειμμα, τα ρεπό. Την ίδια στιγμή κάνει χρήση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας, διατηρώντας τον λιγότερο δυνατό αριθμό εργαζομένων στα καταστήματα, και "τιμωρητικά" κρατάει το σύνολο του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου εκτός παραγωγής».

Συγκεκριμένα, «εργαζόμενος που παρασκευάζει καφέδες και άλλα ροφήματα μέσα στη βάρδια του, επίσης ξεφορτώνει φορτηγά με παραγγελίες, πάει τις παραγγελίες στα μαγαζιά, μεταφέρει τα σκουπίδια από τα πόστα. Σε έναν χώρο 2x2 συγκεντρώνονται πάνω από 5 εργαζόμενες, δουλεύοντας η μία πάνω στην άλλη, ασταμάτητα, για την παραγωγή όλων των συσκευασμένων τροφίμων (σαλάτες, σάντουιτς κ.λπ.) για περίπου 10 καταστήματα! Τα πλυντήρια στις λάντζες υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου, χωρίς να είναι σπάνιο φαινόμενο οι εργαζόμενοι να πλένουν τα πάντα στο χέρι. Ο κλιματισμός στις κουζίνες δεν λειτουργεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις υψηλές θερμοκρασίες».

Αντίστοιχη εικόνα, επισημαίνει το Συνδικάτο, «υπάρχει σε όλα τα επισιτιστικά καταστήματα στο αεροδρόμιο. Τα ρεπό να χαρακτηρίζονται "stand by", νέες γυναίκες να μεταφέρουν σωρό από σκουπίδια μέσα σε μεγάλους ανοιχτούς κάδους. Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα υγειονομικά πρωτόκολλα - λάστιχο προς όφελος των αεροπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων, έχουν συμβάλει στο να νοσήσουν πολλοί εργαζόμενοι». Και καταλήγει:

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, να οργανωθούν στα σωματεία τους, στο Συνδικάτο. Κανείς και καμία να μη δεχτεί αυτήν την άθλια πραγματικότητα κάτω από τον φόβο της απόλυσης, της ανεργίας. Με κριτήριο τις ανάγκες μας και όπλο τις συλλογικές μας διαδικασίες, την αλληλεγγύη και τη συμπόρευση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους από άλλους κλάδους και τα σωματεία του αεροδρομίου, μπορούμε να εμποδίσουμε την επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, σύγχρονα δικαιώματα και όρους αμοιβής μέσα από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, την ανατροπή των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ)».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ