Τρίτη 27 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Ισραηλινές επιδρομές και δολοφονίες Παλαιστίνιων εφήβων

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΓΑΖΑ.--

Υλικές ζημιές σε συνοικίες και περίχωρα της βορειοδυτικής Πόλης της Γάζας προκάλεσαν οι επιδρομές που εξαπέλυσε χτες ξημερώματα η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Οι επιδρομές αυτές προκαλούν την ανθεκτικότητα της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας με τη «Χαμάς» που τηρείται από τις 21 Μάη, μετά από σφοδρό 11ήμερο σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας με πολλές δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, χρησιμοποίησε προηγουμένως ως πρόσχημα τις ρίψεις εμπρηστικών μηχανισμών από τη Λωρίδα της Γάζας σε μεθοριακές περιοχές του Ισραήλ, οι οποίες προκάλεσαν εστίες πυρκαγιών. Είχε παράλληλα μειώσει στα 6 ναυτικά μίλια, από 12, τη ζώνη αλιείας για τους Παλαιστίνιους ψαράδες της Λωρίδας της Γάζας.

Δεν ήταν οι μόνες κινήσεις κλιμάκωσης της έντασης σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Δολοφονίες Παλαιστίνιων εφήβων

Από το μεσημέρι της Παρασκευής έως χτες ξημερώματα καταγράφηκε ο θάνατος δύο Παλαιστίνιων 17χρονων διαδηλωτών. Ο Μοχάμεντ Ταμίμι (μακρινός συγγενής της Αχεντ Ταμίμι) σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού την Παρασκευή στο χωριό Ναμπίχ Σάλεχ της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, στη διάρκεια αντικατοχικών κινητοποιήσεων. Τα ξημερώματα της Δευτέρας ξεψύχησε σε νοσοκομείο της Ραμάλας επίσης ένας 17χρονος Παλαιστίνιος που είχε τραυματιστεί πριν από 75 μέρες σε αντικατοχικές κινητοποιήσεις στο χωριό του, Αμπγουίν, που βρίσκεται βόρεια της Ραμάλας.

Το Ισραήλ σε θέση «παρατηρητή» στην Αφρικανική Ενωση

Η απόφαση της Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) να δώσει το βράδυ της Παρασκευής τη θέση του «παρατηρητή» στο Ισραήλ προκάλεσε ικανοποίηση στην κυβέρνηση της χώρας και οργή στους Παλαιστινίους που είδαν την εξέλιξη ως επιβράβευση της ισραηλινής κατοχής σε βάρος τους.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, εξήρε την απόφαση της ΑΕ τονίζοντας πως «αποκαταστάθηκε η αδικία» που έγινε με τη διάλυση, το 2002, του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας («πρόγονος» της ΑΕ) που είχε δώσει έως τότε θέση «παρατηρητή» στο Ισραήλ. Τόνισε δε πως με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις του Ισραήλ με 47 αφρικανικές χώρες.

Στην απόφαση αντέδρασε η Αλγερία, τονίζοντας πως ελήφθη χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με όλες τις χώρες - μέλη της Αφρικανικής Ενωσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ