Πέμπτη 15 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ»
Βασικός κρίκος της αντιδραστικής στρατηγικής του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο

Παρέμβαση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σε σχετική συζήτηση

INTIME NEWS

Την αντιδραστική κατεύθυνση της πρότασης κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τον «Οργανισμό της ΕΕ για το Ασυλο» ανέδειξε με παρέμβασή της στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στη διάρκεια σχετικής συζήτησης. Εν μέσω αντιθέσεων ανάμεσα στις κυβερνήσεις σχετικά με την έγκριση του συνόλου του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, ο νέος κανονισμός προωθείται ως ένας συμβιβασμός με τη διαδικασία «κομμάτι - κομμάτι», στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης της υλοποίησης της αντιδραστικής στρατηγικής της ΕΕ.

Η παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης κανονισμού έχει ως εξής:

«Το σχέδιο κανονισμού για τον "Οργανισμό της ΕΕ για το Ασυλο" αποτελεί βασικό μέρος της αντιδραστικής στρατηγικής του νέου Συμφώνου. Αμφισβητεί και περιορίζει περαιτέρω την προσφυγική ιδιότητα. Αποδυναμώνει την αρμοδιότητα του κάθε κράτους για την απονομή ασύλου, η οποία εκχωρείται πλέον και στον εν λόγω οργανισμό. Ενιαιοποιείται με αυτόν τον τρόπο, εν μέσω αντιθέσεων σε επίπεδο ΕΕ, ο ενταφιασμός της Συνθήκης της Γενεύης, με εξέταση του ασύλου όχι σε ατομική βάση αλλά με βάση τη χώρα καταγωγής, στοιχείο που συνδέεται με τις βλέψεις της ΕΕ να διεισδύσει σε τρίτες χώρες με "εργαλείο" το Προσφυγικό. Στόχος σας οι fast track μαζικές απελάσεις προσφύγων πίσω στη χαμοζωή στις χώρες τους, λόγω των πολέμων που εξαπολύουν η ΕΕ και οι σύμμαχοί της. Διαιωνίζεται επίσης ο εγκλωβισμός στις νέες υπερδομές - φυλακές της ΕΕ στα ελληνικά νησιά, όπως γίνεται με τους νόμους και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην Ελλάδα. Οι δε ΜΚΟ αναβαθμίζονται περαιτέρω, έχοντας αναβαθμισμένη ανάμειξη ως "εταίροι" στον "Οργανισμό Ασύλου". Γενικεύεται δε η καταστολή, με τον Frontex στα σύνορα και την επικείμενη αναβάθμιση της Εurodac και του ευρωφακελώματος, ενώ ο "υπεύθυνος θεμελιωδών δικαιωμάτων" που ορίζεται για την εξέταση καταγγελιών θα είναι το άλλοθι για την καταστολή και την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.

Απαιτούμε, σε σύγκρουση με την ΕΕ, το κεφάλαιο και το καπιταλιστικό σύστημα που γεννά πολέμους, προσφυγιά, φτώχεια, οι πρόσφυγες να πάνε στις χώρες πραγματικού προορισμού τους και σε αυτές να αιτηθούν άσυλο με τα προβλεπόμενα της Συνθήκης της Γενεύης, οι δε αναγνωρισμένοι πρόσφυγες να στηρίζονται ουσιαστικά από τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ