Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας για τους συμβασιούχους διδάσκοντες πανεπιστημίων
Μια σειρά ζητήματα που αφορούν τους συμβασιούχους διδάσκοντες των πανεπιστημίων αναδεικνύει το ΚΚΕ, μέσα από την Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας για τις απαράδεκτες προκηρύξεις για συμβασιούχους μέσω ΕΣΠΑ που αφορούν το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Οπως επισημαίνεται, «κάθε χρόνο, σε όλο και περισσότερα Τμήματα διδάσκονται όλο και περισσότερα μαθήματα από συμβασιούχους και όχι από μόνιμους διδάσκοντες. Οι προσλήψεις των συμβασιούχων διδασκόντων, άρα και το αν θα διδαχθούν τα μαθήματα αυτά, εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα πόρων του ΕΣΠΑ, ώστε να προσληφθούν μέσω του προγράμματος "Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού", είτε από τη διαθεσιμότητα ιδίων πόρων των ιδρυμάτων (που προέρχονται κυρίως από την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, αφού η κρατική επιχορήγηση δεν αρκεί ούτε για τα πάγια έξοδά τους), ώστε να προσληφθούν ως "πανεπιστημιακοί υπότροφοι".
Οσοι τελικά επιλέγονται μέσω του προγράμματος "Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού" καλούνται να εργαστούν με σύμβαση έργου και αμοιβή με "μπλοκάκι", δηλαδή με τους ίδιους να φορτώνονται ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία, χωρίς να δικαιούνται άδειες, άδεια ασθενείας, άδεια και επίδομα μητρότητας, χωρίς μισθολογική προσμέτρηση της σχετικής προϋπηρεσίας σε περίπτωση εκλογής σε μόνιμη θέση, χωρίς επίδομα ανεργίας μετά τη λήξη της σύμβασης κ.ο.κ. Αλλά και για τους "πανεπιστημιακούς υποτρόφους" τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, αφού πρόκειται ουσιαστικά για ανασφάλιστη εργασία, χωρίς κι αυτοί να έχουν κάποιο από τα προαναφερθέντα δικαιώματα», αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα στην Ερώτηση.
Οπως επισημαίνεται, η στρατηγική απόφαση για ενίσχυση της λειτουργίας των ιδρυμάτων με όρους καπιταλιστικών επιχειρήσεων διαπερνά και τις φετινές προκηρύξεις για προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων στα πανεπιστήμια με το πρόγραμμα «Απόκτηση Ακαδημαϊκής Διδακτικής Εμπειρίας σε Νέους Επιστήμονες Κατόχους Διδακτορικού» για το ακαδημαϊκό έτος 2021 - 2022, και μάλιστα με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά. «Στο στόχαστρο αυτή τη φορά μπαίνει το ερευνητικό έργο του υποψηφίου, το οποίο πλέον δεν κρίνεται ως προς το περιεχόμενό του, αλλά με βάση το πού αυτό δημοσιεύεται, με βάση την κατάταξη επιστημονικών περιοδικών από διάφορους οργανισμούς (π.χ. Scimago). Δηλαδή, αντί να αξιολογείται το περιεχόμενο και η ποιότητα της ερευνητικής δουλειάς με ακαδημαϊκά κριτήρια, θα αρκεί μια γρήγορη αναζήτηση για το "σκορ" του περιοδικού - έτσι, όμως, στην πράξη κρίνονται τα περιοδικά και όχι οι υποψήφιοι και το ερευνητικό τους έργο», όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην Ερώτηση.
Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Γιάννης Γκιόκας, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης ρωτούν την υπουργό Παιδείας σε ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα ώστε το ερευνητικό έργο των νέων επιστημόνων που κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα να κρίνεται με βάση το περιεχόμενό του και τη συμβολή του στη γνώση, για να προκηρυχθούν άμεσα όλες οι απαιτούμενες θέσεις μόνιμου διδακτικού προσωπικού, να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σπουδών των φοιτητών και των πανεπιστημίων και να διασφαλιστούν πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε όλους τους συμβασιούχους διδάσκοντες των πανεπιστημίων.