Τρίτη 13 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Μοχλός ευρύτερων εξελίξεων οι διεργασίες στο Κυπριακό

Τις διεργασίες που οξύνονται και αφορούν ευρύτερα τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αναδεικνύει η νέα έκθεση του γγ του ΟΗΕ για την πορεία των συνομιλιών στο Κυπριακό (που συντάσσεται κάθε εξάμηνο και συνδέεται - καταρχήν - με την ανανέωση της θητείας της ΟΝΥΦΙΚΥΠ), όπου για πρώτη φορά αναφέρεται πως «οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ίσα έμφυτα δικαιώματα και εμπλέκονται σε διαπραγματεύσεις ως ίσοι στη διαδικασία». Με φόντο ευρύτερες και πολυεπίπεδες προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους αλλά και κλιμάκωσης του παζαριού πολλών ιμπεριαλιστικών κέντρων με την Τουρκία, η έκθεση διαπιστώνει μεν «μεγάλη απόσταση» στις απόψεις των δύο πλευρών στο νησί (ενώ οι κατοχικές αρχές και η Αγκυρα εξακολουθούν να ζητούν ανοιχτά «δύο κράτη»), καλεί δε σε «αναζήτηση κοινού εδάφους» και «επίδειξη ευελιξίας». Δεν παραλείπει να αναφερθεί μεταξύ άλλων στις «πραγματικότητες του νησιού» και το ενδιαφέρον για «εξεύρεση ενός πρακτικού πλαισίου» που θα διασφαλίζει την «πραγματική πολιτική ισότητα», αλλά και να τονίσει ότι με δεδομένες και τις εξελίξεις «εντός και γύρω από την Κύπρο», οι δύο ηγέτες καλούνται να «αντιμετωπίσουν θέματα που προκαλούν ανησυχία» με «ανοιχτό και εποικοδομητικό τρόπο», ώστε να επιτραπεί και η επανέναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.

Ενδεικτικές είναι και οι αναφορές στα Βαρώσια - όπου ψευδοκράτος και Τουρκία προετοιμάζουν στις 20/7 νέες προκλητικές φιέστες, κάνοντας σινιάλο σε μεγαλοεπενδυτές που ενδιαφέρονται ευρύτερα για την περιοχή - για τις οποίες ο Οργανισμός απλά καλεί σε αποφυγή ενεργειών «που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις πιθανότητες εξεύρεσης κοινού εδάφους μεταξύ των μερών ή θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις» και καταγράφει «αντιρρήσεις» που έχουν εκφράσει οι Ελληνοκύπριοι και «παραβιάσεις» σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ (που κι αυτά βέβαια «στοχοποιούν» ουσιαστικά εξελίξεις που προχωρούν χωρίς εκατέρωθεν συμβιβασμούς και συνεννοήσεις).

Ακόμα, αντανακλώντας το ισχυρό ενδιαφέρον επενδυτικών κολοσσών από διάφορους τομείς, η έκθεση καταγράφει τη «δημόσια πρόθεση» που έχουν δηλώσει «Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι αξιωματούχοι» να αναπτύξουν «τα Βαρώσια με τέτοιο τρόπο που, κατά την άποψή τους, θα ενδυνάμωναν την οικονομία στο βορρά, συμπεριλαμβανομένης της προσέλκυσης του τουρισμού», αλλά και επαναλαμβάνοντας ότι «οι φυσικοί πόροι σε όλο το νησί» πρέπει «να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο» για «διαρκή λύση» αλλά και «βαθύτερη περιφερειακή συνεργασία».

Σ' αυτήν τη βάση, άλλωστε, ο ΟΗΕ χαιρετίζει τη «μείωση των εντάσεων και τα θετικά βήματα που έγιναν για διάλογο στην περιοχή», μεταξύ άλλων και ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ στο ίδιο πλαίσιο και «τα ενδιαφερόμενα μέρη» στο Κυπριακό καλούνται «να αναγνωρίσουν ότι, χωρίς αποφασιστική δράση τώρα, η συνεχής δυναμική μέσα και γύρω από την Κύπρο θα μπορούσε να καταστήσει ανέφικτες τις μελλοντικές προσπάθειες για επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης του Κυπριακού».

«Λογικές απαιτήσεις» και «παράγοντες στο διεθνές πλαίσιο»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η Αγκυρα επανήλθε στα περί «προκλήσεων» που συνιστούν οι ασκήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο, κατηγορώντας την Αθήνα ότι «στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο έχει απαιτήσεις που δεν έχουν καμία λογική ούτε νομική βάση και έτσι αυξάνει την ένταση». Επίσης, επέμεινε ότι το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποτελεί «βασική αρχή» για την Αγκυρα, υποστηρίζοντας πως «εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα εδάφη κανενός και στα δικαιώματα κανενός», αλλά και ότι «όμως είμαστε επίμονοι, αποφασισμένοι και ικανοί να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Γαλάζια πατρίδα μας, που περιλαμβάνει και την Κύπρο», για να καταλήξει ότι «η λύση για τα προβλήματα μεταξύ μας με την Ελλάδα δεν είναι οι τρίτοι».

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις (του Ελληνα ΥΠΕΞ) Ν. Δένδια, που μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «η Τουρκία σταμάτησε τις παράνομες ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή» και ότι αυτό «είχε να κάνει με τις επαπειλούμενες κυρώσεις» (από την ΕΕ) και αυτές που «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει», όπως και ότι «οποιοσδήποτε ξεφεύγει από το πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου (...) δημιουργεί τεράστια ζημιά στην εικόνα της χώρας του και του ιδίου του εαυτού του ως παράγοντα του διεθνούς πλαισίου».

Ενημέρωση στο ΣΕΥ

Στο μεταξύ, στη χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ), ο Κύπριος υπουργός Ν. Χριστοδουλίδης έκανε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με έμφαση στην Αμμόχωστο, που βρίσκεται στο επίκεντρο διαφόρων επενδυτικών ανταγωνισμών. Στο περιθώριο του ΣΕΥ έγινε και ξεχωριστή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να απέχει από «προκλητικές ενέργειες», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για έκτακτη σύγκληση του ΣΕΥ, ανάλογα με τις εξελίξεις. Επανέλαβε ότι απορρίπτεται η «λύση» των δυο κρατών, όπως ζητά η Αγκυρα, αν και όλες οι «λύσεις» που προκρίνουν έχουν στο βάθος τη διχοτόμηση, και πρόσθεσε ότι «εργαζόμαστε προσπαθώντας να αποφύγουμε κάθε είδους προβλήματα, προσπαθώντας να αποφύγουμε να παγιδευτούμε ξανά σε μια αρνητική δίνη (...) Επιθυμία μας είναι να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλη μια «γαργάρα» της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις (2021-10-19 00:00:00.0)
Προκλήσεις και «επιδείξεις ευελιξίας» γύρω απ' τα διχοτομικά σχέδια (2021-07-17 00:00:00.0)
Νέες ασκήσεις Γαλλίας - Κύπρου, τουρκικές προκλήσεις στην Αμμόχωστο (2020-02-18 00:00:00.0)
Νέες δηλώσεις Ερντογάν για «δίκαιο διαμοιρασμό» (2019-06-26 00:00:00.0)
Τουρκικές «ντρίπλες» (2003-07-12 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-03-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ