Σάββατο 17 Ιούλη 2021 - Κυριακή 18 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προκλήσεις και «επιδείξεις ευελιξίας» γύρω απ' τα διχοτομικά σχέδια

Στο επίκεντρο των ευρύτερων διεργασιών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο θα βρεθεί το Κυπριακό τις επόμενες μέρες, ενόψει και της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, που αναμένεται την Τρίτη 20 Ιούλη στα Κατεχόμενα της Κύπρου.

Η πολυμελής αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης θα παραστεί μεταξύ άλλων σε μια σειρά από εγκαίνια υποδομών και έργων στα Βαρώσια (το τουριστικό φιλέτο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο) που οι κατοχικές αρχές ετοιμάζουν εδώ και καιρό, στο πλαίσιο και του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος που εκφράζουν συνολικά για το νησί και την περιοχή ισχυρά μονοπώλια. Ακόμα, πιθανολογούνται ανακοινώσεις και όσον αφορά τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο ψευδοκράτος, με αναβαθμισμένες και μόνιμες υποδομές, ως στρατιωτικές βάσεις.

Είναι ολοφάνερο ότι η Τουρκία εντείνει προκλήσεις και κινήσεις, επιχειρώντας τη δημιουργία τετελεσμένων που θα ενισχύσουν τη θέση της και στο τραπέζι των ιμπεριαλιστικών παζαριών, που δεν αφορούν βέβαια αποκλειστικά τους όρους διχοτόμησης του νησιού.

Οι κινήσεις της Αγκυρας εκδηλώνονται με φόντο τους απανωτούς «χαιρετισμούς» ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην «αποκλιμάκωση» που επιμένουν ότι βλέπουν στην περιοχή και τις διαρκείς εκκλήσεις για να προχωρήσει το παζάρι για τη συνεκμετάλλευση και τη διατήρηση της «ΝΑΤΟικής συνοχής», με το βλέμμα στραμμένο σε Ρωσία και Κίνα.

Ενδεικτική της ολόπλευρης ώθησης στο παζάρι με την Τουρκία είναι και η νέα έκθεση του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όπου για πρώτη φορά αναφέρεται πως «οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ίσα έμφυτα δικαιώματα και εμπλέκονται σε διαπραγματεύσεις ως ίσοι στη διαδικασία», ενώ καλεί σε «αναζήτηση κοινού εδάφους» και «επίδειξη ευελιξίας». Κάνει ειδική αναφορά στις «πραγματικότητες του νησιού» και την ανάγκη «εξεύρεσης ενός πρακτικού πλαισίου» που θα διασφαλίζει την «πραγματική πολιτική ισότητα», καλώντας τους δύο ηγέτες να «αντιμετωπίσουν θέματα που προκαλούν ανησυχία» με «ανοιχτό και εποικοδομητικό τρόπο». Αλλά και οι αναφορές της έκθεσης στα Βαρώσια ουσιαστικά αποτελούν σύσταση για προσεκτικό χειρισμό καταστάσεων που θα επιβάρυναν το ευρύτερο παζάρι για το Κυπριακό, ζητώντας απλά αποφυγή ενεργειών «που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις πιθανότητες εξεύρεσης κοινού εδάφους μεταξύ των μερών ή θα μπορούσαν να προκαλέσουν εντάσεις».

Στο μεταξύ, χαρακτηριστική είναι και η επιστολή που έστειλαν Αμερικανοί γερουσιαστές (περιλαμβανομένου του γνωστού Μπομπ Μενέντεζ), ζητώντας την παρέμβαση Μπάιντεν και μεγαλύτερη «εμβάθυνση της συνεργασίας» με την ΕΕ για την αντιμετώπιση της Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίο ότι μνημονεύονται και πάλι παλιότερα ψηφίσματα του ΟΗΕ που εφιστούν την προσοχή στους όρους με τους οποίους θα γίνει το άνοιγμα των Βαρωσίων και της Αμμοχώστου, ουσιαστικά δηλαδή ζητούν να προηγηθούν συνεννόηση και συμβιβασμός και να μην αφεθεί η Τουρκία να καρπωθεί μόνη της τα όποια οφέλη.

Από τη μεριά της, η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει προσδοκίες ότι αναμένει «από ΕΕ και ΗΠΑ να αντιδράσουν», όπως δήλωσε μεσοβδόμαδα ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, από δεξίωση στη γαλλική πρεσβεία, όπου συν τοις άλλοις συνέδεσε τη συμμετοχή μονοπωλίων όπως η γαλλική «Total» στο «ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου» με «νέους ορίζοντες όσον αφορά τις συνεργασίες μας στα ενεργειακά δρώμενα της περιοχής». Σε ένα τέτοιο πλαίσιο συνεδρίασε και το Εθνικό Συμβούλιο (συμμετέχουν οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας), με τη συμμετοχή και του δημάρχου Αμμοχώστου Σίμου Ιωάννου, που μεταξύ άλλων μίλησε για «πολύ δύσκολη κατάσταση», εκφράζοντας ανησυχία επειδή «εάν ο Ερντογάν ανακοινώσει την επιστροφή των Ελληνοκύπριων νόμιμων κατοίκων κάτω από τουρκική διοίκηση τότε θα προκαλέσει σύγχυση, αμηχανία και διχασμό στον κόσμο της Αμμοχώστου».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ