Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ
Απορρίπτουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το σχολείο

Ανακοίνωση - κάλεσμα στους φοιτητές να σταθούν στο πλευρό εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Αγωγή και του Ιστορικού - Αρχαιολογικού με αποφάσεις τους απαιτούν από την κυβέρνηση να πάρει πίσω εδώ και τώρα το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο για την Παιδεία και καλούν όλους τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους να καταδικάσουν αυτό το νομοσχέδιο και να σταθούν στο πλάι των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών που συνεχίζουν τον αγώνα τους!

Στις αποφάσεις τους υιοθετούν τη σχετική ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών για το νομοσχέδιο και τους αναφέρουν:

«Μέσα στο κατακαλόκαιρο, ενώ τα σχολεία είναι κλειστά και χτυπημένα από την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αφορά την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και ενισχύει την κατηγοριοποίηση και την υποβάθμιση των σχολείων, διευρύνοντας τους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση.

Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση μεταξύ άλλων:

  • Προωθεί την "αυτονομία" του σχολείου, που σημαίνει απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση, από την ευθύνη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, οδηγεί στη διαιώνιση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, στην υποβάθμιση των υποδομών και ανοίγει το δρόμο για την είσοδο των επιχειρήσεων - χορηγών στα σχολεία, που θα επεμβαίνουν μέχρι και στο τι μαθαίνουν τα παιδιά!
  • Στο όνομα της "ελευθερίας" το κάθε σχολείο θα επιλέγει βιβλίο και πλευρές του προγράμματος σπουδών, καταργώντας εντελώς τον ενιαίο χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και εντείνοντας τις ανισότητες και τους φραγμούς, ειδικά στις πιο φτωχές περιοχές. Δημιουργούνται δηλαδή σχολεία πολλών ταχυτήτων και η μόρφωση των μαθητών εξαρτάται εξολοκλήρου από την οικονομική τους δυνατότητα, καθώς και από την επίδοσή τους στα μαθήματα υπό αυτές τις συνθήκες.
  • Δίνει ακόμα ένα χτύπημα στην ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών με τις "δεξιότητες" που προωθούνται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και είναι στην πραγματικότητα στείρες και βραχυπρόθεσμες γνώσεις, αφού διδάσκονται ξεκομμένες από τη γενική, ολόπλευρη μόρφωση που διαμορφώνει στους μαθητές σωστό τρόπο σκέψης και ολόπλευρη προσωπικότητα.
  • Προβλέπεται ακόμα πιο ασφυκτικός έλεγχος των σχολείων, αλλά και των εκπαιδευτικών, με τις αλλαγές στις δομές εκπαίδευσης και επιλογής στελεχών, αλλά και με την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών για το αν υλοποιούν όλες τις αντιεκπαιδευτικές κατευθύνσεις.

Μαζί με τα παραπάνω η κυβέρνηση της ΝΔ, στα βήματα της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ, δαπανά 13,6 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, δηλαδή λεφτά που μαζεύουν με ματωμένους φόρους από τις τσέπες των εργαζομένων, για την πλήρη απόσπαση της παιδαγωγικής και διδακτικής επάρκειας από τα πτυχία μας!

Το αντιδραστικό αυτό νομοσχέδιο της ΝΔ έρχεται να συμπληρώσει το παζλ των αντιλαϊκών μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, βλέποντας την πανδημία ως ευκαιρία για να ξεμπερδέψει με τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονιών τους!

Τα σχολεία και συνολικά η εκπαιδευτική κοινότητα έχουν ανάγκη από μέτρα στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, για να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία και τα πανεπιστήμια από Σεπτέμβρη, με όλα τα μέτρα προστασίας, απολύτως εξοπλισμένα και στελεχωμένα. Εχουν ανάγκη από χιλιάδες μόνιμους διορισμούς για να μην γυρνάνε οι αναπληρωτές με μια βαλίτσα στο χέρι κάθε χρόνο! Οι φοιτητές των παιδαγωγικών και καθηγητικών σχολών έχουν ανάγκη από ολοκληρωμένη πανεπιστημιακή εκπαίδευση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ