Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ελλειψη χρόνου...

Κάλεσμα για συστράτευση απευθύνει στη νέα γενιά της Δυτικής Μακεδονίας η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, διακινώντας διαδικτυακές αιτήσεις εγγραφής. Ανάμεσα στους «10 λόγους για να μπεις στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ», η ιστοσελίδα αναφέρει και τον εξής: «Για να παλέψουμε για λιγότερες ώρες δουλειάς, μεγαλύτερο μισθό και περισσότερο ελεύθερο χρόνο». Η αλήθεια είναι ότι ένας νέος θα χρειαζόταν πολύ ...ελεύθερο χρόνο για να προλάβει να διαβάσει και τα 56 άρθρα του νόμου Χατζηδάκη που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη ΝΔ και άλλα κόμματα, δίνοντας άλλοθι σε έναν νόμο που καθιερώνει τη 10ωρη δουλειά, τσακίζει παραπέρα τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, βάζει στο στόχαστρο κυρίως τους νέους. Και σίγουρα ένας νέος θα χρειαζόταν ακόμα περισσότερο ελεύθερο χρόνο για να μελετήσει όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, ενάντια στο 8ωρο, στην απεργία, στη συνδικαλιστική δράση, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στη ΝΔ. Δυστυχώς όμως αυτόν τον ελεύθερο χρόνο τον στερείται, επειδή αναγκάζεται να δουλεύει χωρίς ωράρια, χωρίς ένσημα και χωρίς αύριο, εξαιτίας της εργασιακής ζούγκλας που έφτιαξαν γι' αυτόν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μαζί κι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

... περίσσευμα θράσους

Αλλος λόγος «για να μπεις στη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με το σχετικό φυλλάδιο, είναι «για να υπερασπιστούμε το περιβάλλον από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα». Εδώ γελάει και ο κάθε πικραμένος. Αλήθεια, ποιο μονοπώλιο της Ενέργειας έχει έστω και ένα παράπονο από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, για τη στάση του απέναντι στα βασικά διακυβεύματα που βάζει η «πράσινη» και «ψηφιακή» μετάβαση με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης; Κανένα! Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει, αφού η σύμπνοια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σ' αυτούς τους βασικούς άξονες για την ανάκαμψη του κεφαλαίου κάνει μέχρι και τον πρόεδρο του ΣΕΒ να μιλάει για «συναντίληψη». Και επειδή η μεγαλύτερη εν εξελίξει μπίζνα για τα «πράσινα» αρπακτικά είναι αυτήν τη στιγμή η απολιγνιτοποίηση, με οδυνηρό αποτύπωμα στη Δυτική Μακεδονία, αξίζει να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αναφανδόν υπέρ αυτής και ότι η μόνη του ένσταση, όπως τη διατύπωσε ο Σωκράτης Φάμελλος, βουλευτής του και τομεάρχης Ενέργειας - Περιβάλλοντος, είναι ότι «η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή γίνεται απότομα και άδικα», ζητώντας μια «πιο λογική και πιο σχεδιασμένη απολιγνιτοποίηση»...

Ταβάνι

Κυνική ομολογία για τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και για την τεράστια ανεπάρκεια της υγειονομικής επιτήρησης και καταγραφής αποτελούν τα μέτρα και οι «συστάσεις» της κυβέρνησης για όσους ταξιδεύουν με πλοίο. Παρά το γεγονός ότι πλέον είναι υποχρεωτικό να έχει κάποιος rapid test για να ταξιδέψει προς τα νησιά, το κράτος δεν διαμορφώνει προϋποθέσεις για να μην επιβαρύνεται ο επιβάτης με το τεστ, διατηρώντας πάνω κάτω στα ίδια επίπεδα τους ελέγχους με τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, ενώ οι ανάγκες μέσα στο καλοκαίρι έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Σαν αποτέλεσμα, όπως καταγγέλθηκε από πολλούς ταξιδιώτες, η «λύση» δόθηκε με πληρωμή σε ιδιωτικά κέντρα, που βλέπουν αναπάντεχα τις δουλειές τους να ξανανοίγουν μέσα στο θέρος. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά για την επιστροφή από το νησί δεν είναι υποχρεωτικό το rapid test, αφού σύμφωνα με τις συστάσεις της κυβέρνησης αρκεί ένα self test, κι αυτό προαιρετικά! Ο λόγος είναι ότι στα νησιά οι δομές Υγείας και οι δυνατότητες του ΕΟΔΥ είναι ακόμα πιο περιορισμένες και είναι αδύνατο για τους χιλιάδες που ταξιδεύουν για διακοπές να ελεγχθούν χωρίς ...να χάσουν το καράβι! Επιβεβαιώνεται, για μια ακόμη φορά, ότι τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού «κολλάνε» στην πολιτική του κόστους - οφέλους, που δεν βάζει μόνο ταβάνι ακόμα και στα στοιχειώδη που απαιτούνται για να περιοριστεί η πανδημία, αλλά τροφοδοτεί και νέους αντιδραστικούς σχεδιασμούς, στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση που μας έφερε έως εδώ, με νέα λουκέτα και συγχωνεύσεις μονάδων Υγείας.

Σκοτάδια

Μιλώντας σε Επιτροπή της Βουλής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ αποκάλυψε μεταξύ άλλων ότι με την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων ορισμένες θα τεθούν «εκτός αγοράς και όχι εκτός συστήματος», καθώς υπάρχει ακόμα ανάγκη για «στρατηγικές εφεδρείες» και με μια προκαθορισμένη αποζημίωση θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα όταν χρειάζεται. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με μελέτη του ΑΔΜΗΕ τον περασμένο Μάρτη, οι λιγνιτικές μονάδες είναι απαραίτητες για την επάρκεια του εθνικού ηλεκτρικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι οι λιγνιτικές μονάδες θα «αδειάσουν τη γωνιά» στις ΑΠΕ, στο όνομα της «πράσινης» κερδοφορίας, αλλά όταν το σύστημα θα τα βρίσκει σκούρα, κάποιες από αυτές θα ξαναμπαίνουν σε λειτουργία για να στηρίξουν την αυξημένη ζήτηση. Αυτό συνέβη άλλωστε με την κακοκαιρία «Μήδεια», αλλά και τώρα με τον καύσωνα. Αφήνοντας στην άκρη τα τεχνικά ζητήματα (ένας ΑΗΣ δεν αναβοσβήνει σαν ...μηχανάκι), το μεγάλο «βαρίδι» σ' αυτόν τον σχεδιασμό είναι οι εργαζόμενοι, για τους οποίους η ΔΕΗ ΑΕ έχει έτοιμη τη «λύση»: Θα τους ξεφορτωθεί όλους και θα εμπιστευτεί την κερδοφορία της στη γενικευμένη εργολαβοποίηση, ρίχνοντας μισθούς και δικαιώματα στα «τάρταρα» και παράλληλα φορτώνοντας τον λαό με νέα χαράτσια, αν θέλει να έχει ρεύμα τις περιόδους της μεγαλύτερης ζήτησης. Αλλιώς, ας κάτσει στα σκοτάδια...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1595 Ο Γερμανός μαθηματικός και αστρονόμος Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τη γεωμετρική σταθερά κατασκευή του σύμπαντος.

1816 Οι 11 Ενωμένες Επαρχίες του Λα Πλάτα κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία και 12 χρόνια αργότερα συγκροτούν τη Δημοκρατία της Αργεντινής.

1856 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός και χημικός Αμεντέο Αβογκάντρο.

1877 Πραγματοποιείται στο Γουίμπλεντον της Αγγλίας το πρώτο τουρνουά τένις.

1894 Γεννιέται ο Σοβιετικός φυσικός Πιότρ Καπίτσα, που κατάφερε πρώτος να δημιουργήσει μαγνητικά πεδία υψηλής έντασης (Νόμπελ Φυσικής 1978). Ο Καπίτσα διετέλεσε επίσης μέλος του Προεδρείου της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ.

1915 Βρετανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική, τη σημερινή Ναμίμπια (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος). Η πρώην γερμανική κτήση προσαρτάται στη βρετανική Νότια Αφρική.

1926 Αρχίζει η λεγόμενη «Βόρεια Εκστρατεία» του επαναστατικού στρατού της Κίνας (Κουομιντάνγκ - αστοί εθνικιστές και Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας) εναντίον της στρατοκρατικής κυβέρνησης του Πεκίνου. Η εκστρατεία έληξε δύο χρόνια αργότερα με την πτώση της τελευταίας και την ενοποίηση της Κίνας.

1931 Συνέρχεται στην Αθήνα το 14ο Συνέδριο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Για τη διοίκηση της Ομοσπονδίας η «Αριστερή Παράταξη», που υποστηριζόταν από το ΚΚΕ, θα λάβει 63 ψήφους στις 277. Καθώς καμία παράταξη δεν μπορούσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία, σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και συγκροτούν ενιαίο ψηφοδέλτιο. Από τους πιο φλογερούς αντιπροσώπους της «Αριστερής Παράταξης» στο Συνέδριο είναι ο κομμουνιστής δάσκαλος Νίκος Πλουμπίδης, αργότερα μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1935 Γεννιέται η Αργεντίνα τραγουδίστρια Μερσέντες Σόσα.

1939 Η άρνηση των Γάλλων ιμπεριαλιστών να σεβαστούν τη Συνθήκη Ανεξαρτησίας της Συρίας (1936), διατηρώντας στρατιωτικές βάσεις στη χώρα, προκαλεί την παραίτηση της συριακής κυβέρνησης.

1947 Το ΕΑΜ σε ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει τις προτάσεις του για συμβιβασμό και καλεί σε συνεννόηση με στόχο την ειρήνευση. Την ίδια στιγμή, αθρόες συλλήψεις πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα. Σε νυχτερινή επιχείρηση της αστυνομίας πιάνονται 2.613 άτομα σε Αθήνα - Πειραιά και 3.000 στη Θεσσαλονίκη. Τις επόμενες μέρες οι συλληφθέντες και εξόριστοι σε Αθήνα και Πειραιά ξεπέρασαν τις 7.000, και στην επαρχία τις 8.000.

1956 Ισχυρή σεισμική δόνηση 7,5 Ρίχτερ πλήττει τις Κυκλάδες. Στα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ιος, Κάλυμνος, Λειψοί, Νάξος, Πάρος, Πάτμος και Σαντορίνη προκαλούνται σοβαρές υλικές ζημιές. Συνολικά 53 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 100 τραυματίστηκαν.

1961 Υπογράφεται στην Αθήνα η Συμφωνία Σύνδεσης της Ελλάδας με την ΕΟΚ. Υπό από το πρίσμα των μετέπειτα εξελίξεων, το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε πλήρως όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για τον χαρακτήρα της ΕΟΚ, για τις συνέπειες που είχε στα φτωχά αγροτικά και βιοτεχνικά στρώματα, καθώς και για τη γενικότερη αντεργατική επιθετική πολιτική που συνεπαγόταν η ένταξη σε αυτή. Η σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα ισχυροποίησε τη θέση της αστικής τάξης της χώρας μας τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ