Παρασκευή 9 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Η δουλειά την Κυριακή συμπληρώνει το «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο

Στη δουλειά θα βρεθούν για μια ακόμα φορά χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι την Κυριακή 11 Ιούλη, καθώς τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν, στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων. Εξάλλου, σε μια σειρά περιοχές, όπως το κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, η περιοχή των Σπάτων και δήμοι στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, τα μαγαζιά έχουν το «ελεύθερο» να ανοίγουν όλες τις Κυριακές από τον Μάη έως το τέλος Οκτώβρη. Τη δουλειά τις Κυριακές συμπληρώνει το «προαιρετικό» διευρυμένο ωράριο λειτουργίας για τα καταστήματα σούπερ μάρκετ (έως τις 9.30 μ.μ.), το οποίο διατηρεί η κυβέρνηση μέσα από τις ΚΥΑ για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας» από τον κορονοϊό.

«Χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι καλούμαστε να εργαστούμε κάθε μέρα, όλη μέρα, με ό,τι ωράρια θέλει η εργοδοσία και τις Κυριακές», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Την ίδια στιγμή που επιβάλλουν δουλειά επτά μέρες τη βδομάδα και διευρυμένα ωράρια, οι εργοδότες του κλάδου «κόβουν τις άδειες και τα ρεπό» ή τα χορηγούν όπως τους βολεύει, εφαρμόζουν το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», προχωρούν σε απολύσεις ή εξαναγκάζουν εργαζόμενους σε παραίτηση. «Μας έχουν τσακίσει τη ζωή! Δεν πάει άλλο! Δεν δεχόμαστε να είμαστε έρμαια των ορέξεων της εργοδοσίας. Τώρα είναι η ώρα να υπερασπιστούμε το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, στο να έχουμε ελεύθερο χρόνο για εμάς, τις οικογένειές μας, το δικαίωμά μας στις διακοπές», τονίζει ο Σύλλογος.

Καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα για να σταματήσουν η εφαρμογή του διευρυμένου ωραρίου, η δουλειά τις Κυριακές, το σμπαράλιασμα του σταθερού χρόνου εργασίας. Να απαιτήσουν κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, σταθερό ωράριο εργασίας, κατάργηση των διακεκομμένων ωραρίων, εξασφάλιση των ρεπό και των αδειών, μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ