Πέμπτη 8 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συζήτηση και γνωριμία με τον νέο χώρο του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»

Μια πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση έγινε στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου»

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου», τοποθεσία που φέτος για πρώτη φορά θα φιλοξενήσει το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη, η πρώτη προφεστιβαλική εκδήλωση της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ.

Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία από τον Μάριο Παλάντζα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα «Πράσινη ανάπτυξη του καπιταλισμού ή πάλη για την προστασία του περιβάλλοντος προς όφελος των κοινωνικών αναγκών». Τη συζήτηση ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με έντεχνη συναυλία και ρεμπέτικο - λαϊκό γλέντι με τους «Σενιέ Πενιέ».

Στην ομιλία του ο Μ. Παλάντζας αναφέρθηκε στους στόχους τους κεφαλαίου πίσω από τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση» της οικονομίας, που έχει να κάνει με τη μετάβαση κεφαλαίων που λιμνάζουν και δεν μπορούν να επενδυθούν όσο κερδοφόρα θα ήθελαν οι καπιταλιστές, σε δυναμικούς κλάδους που αναπτύσσονται με άξονα την «πράσινη» καπιταλιστική ανάπτυξη.

Μιλώντας για τον χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί το φετινό Φεστιβάλ, το στρατόπεδο «Καρατάσιου», ένα από τα 10 πρώην στρατόπεδα που διαθέτουν μεγάλες εγκαταλελειμμένες εκτάσεις γης στην πόλη, είπε πως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πρώην στρατόπεδα και «αστικά κενά» της πόλης, «πραγματική ανάσα πρασίνου» αλλά παράλληλα και χώρο που έχουν βάλει «στο μάτι» μεγάλα οικονομικά συμφέροντα: «Αλλωστε το ίδιο το υπουργείο Αμυνας, που το πρώην στρατόπεδο ανήκει στο ταμείο του, το αξιολογεί ιδανικό για "boutique hotels", για πολυτελείς κατοικίες και επιχειρηματικά projects», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε, «ένα βήμα πιο μπροστά είναι η επένδυση στο πρώην στρατόπεδο "Παύλου Μελά", με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, η οποία αποτελεί οδηγό αξιοποίησης τέτοιων εκτάσεων αλλά με κριτήριο πάντα την ικανοποίηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων». Πρόσθεσε δε πως «στον χώρο που του έδινε ζωή η ΚΝΕ κάθε χρόνο με τα Φεστιβάλ της, στήνοντας μια κόκκινη πολιτεία για όλο τον λαό, δίνοντας ζωή και νιάτα σε έναν εγκαταλελειμμένο χώρο, αυτήν τη στιγμή προωθούνται επιθετικά επιχειρηματικά σχέδια, με το πρώην στρατόπεδο να μετατρέπεται σε φιλέτο για λίγους και εκλεκτούς».

Συνεχίζοντας επεσήμανε ότι η δικαιολογημένη αγανάκτηση της νεολαίας για την υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος δεν μπορεί να βρει απάντηση στις «πράσινες συνταγές» των καπιταλιστών, αλλά πρέπει να στραφεί ενάντια στο σύστημα, να μετατραπεί σε συνειδητή πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας. Τον σοσιαλισμό», να ακουμπήσει σε ακόμα περισσότερες νεανικές συνειδήσεις, να μεγαλώσει η αμφισβήτηση απέναντι στη σημερινή βαρβαρότητα και το πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» να γεμίσει με υψωμένες γροθιές και κόκκινα λάβαρα, με νέες και νέους αποφασισμένους να αλλάξουν τον κόσμο, να κερδίζουν τη ζωή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ