Πέμπτη 8 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Μ. ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς αντανακλούν τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα πίσω από το ποδόσφαιρο

Κράτος και επιχειρηματίες λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή επί της «ολιστικής μελέτης» της UEFA για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Για τα αποτελέσματα της «ολιστικής μελέτης» της UEFA σχετικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο ενημέρωσε την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης, με τη συμμετοχή της ΕΠΟ, αθλητικών φορέων και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε ότι έχουν αποκαλυφθεί τα αδιέξοδα γύρω από το ποδόσφαιρο - επιχείρηση, όπου αναπαράγονται η οπαδική βία, η σήψη και η διαφθορά του τζόγου και των σκανδάλων, σε βάρος της πραγματικής αγάπης του λαού και της νεολαίας για το άθλημα.

«Ο κόσμος έχει βαρεθεί να ακούει από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για διαφάνεια, για "το μαχαίρι που θα μπει βαθιά στο κόκαλο", για την αντιμετώπιση τη βίας», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως όλα αυτά που συμβαίνουν δεν αποτελούν φαινόμενα κρίσης, αλλά παρακμής.

Εστιάζοντας στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς, με διάφορα αθλητικά νομοσχέδια απ' όλες τις κυβερνήσεις, είπε πως αν και διαφημίζονται ως «καινοτόμα», ή «πιο αυστηρά», όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό εισιτήριο, οι κάμερες, η αυστηροποίηση των ποινών, εντούτοις «αποδεικνύεται ότι ποτέ δεν έχουν φέρει ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Γιατί δεν αγγίζουν την ουσία των προβλημάτων, που είναι η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό».

Αντίθετα - σημείωσε - τόσο στην ελληνική πραγματικότητα όσο και σε διεθνές επίπεδο, κράτος και επιχειρηματίες λειτουργούν σαν «συγκοινωνούντα δοχεία» προκειμένου απ' τη μια να διασφαλίζουν οικονομικά πολιτικά οφέλη και απ' την άλλη να χειραγωγείται ο λαός και να στοιχίζεται πίσω από ξένα για αυτόν οικονομικά συμφέροντα. Σ' αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμείς δεν διαφωνούμε πως κάποια μέτρα μπορούν να επιφέρουν ορισμένες αλλαγές. Αλλα αυτές θα είναι προσωρινές, καθώς τα φαινόμενα σήψης είναι πιο βαθιά και αναζωπυρώνονται κάθε φορά, γιατί αποτελούν αντανάκλαση του ποδοσφαίρου - επιχείρησης», σημείωσε και υπογράμμισε την αγανάκτηση για τη σημερινή άθλια κατάσταση από μεγάλο μέρος των φιλάθλων και όσων αγαπούν πραγματικά το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό.

Καταλήγοντας τόνισε: «Εμείς ως ΚΚΕ παραμένουμε σταθεροί και αμετακίνητοι στη θέση μας για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αθλητισμό και κατάργηση του επαγγελματικού αθλητισμού. Να φύγουν οι ελληνικές ομάδες από το Στοίχημα και να μεταφερθούν οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ στο υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να ελέγχονται ως επιχειρήσεις και να μην απολαμβάνουν καθεστώς ευνοϊκής μεταχείρισης. Είναι μερικά βασικά ζητήματα. Τα φαινόμενα σήψης στον αθλητισμό είναι μια σύγχρονη Λερναία Υδρα, που χρειάζεται λαό αποφασισμένο να βάλει τη σφραγίδα του και σ' αυτόν τον τομέα. 'Η ποδόσφαιρο - αθλητισμός ως κοινωνικό δικαίωμα για όλο τον λαό, χωρίς διακρίσεις, ή αθλητισμός - εμπόρευμα, κέρδος, κόστος - όφελος: Αυτές οι δύο επιλογές υπάρχουν και καμία άλλη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ