Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΚΥΠΡΟΣ
Επιταχύνονται διεργασίες με «όχημα» επενδυτικά σχέδια

Ολοταχώς «τρέχουν» τα παζάρια και οι διεργασίες για Κυπριακό και Ανατ. Μεσόγειο, στην προσπάθεια για «έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό» που θα «ωφελήσει και την ευρύτερη περιοχή», όπως έλεγε στις αρχές της βδομάδας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Σαλίνα Γκρενέτ - Καταλάνο, μετά τον ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ είχε χτες συνάντηση και με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ν. Χριστοδουλίδη, την οποία χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική», εφιστώντας την προσοχή στο ότι «πρέπει να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο στο Κυπριακό» και στο ότι «η εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί "κλειδί"». Σημειωτέον, η Καταλάνο μίλησε για την «ιδιαίτερη σημασία» που το Παρίσι θα δώσει «στην κατάσταση στα Βαρώσια», το επενδυτικό φιλέτο του νησιού που αποτελεί πόλο προσέλκυσης ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων, η οποία όλα δείχνουν ότι θα αποτελέσει μοχλό όξυνσης των παζαριών.

Με φόντο την αναμενόμενη επίσκεψη εκεί στις 20 Ιούλη (ανήμερα της επετείου της πρώτης τουρκικής εισβολής του 1974) του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, χτες ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου είχε συνάντηση με την πρέσβη των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρμπερ, από την οποία άκουσε «με μεγάλη ικανοποίηση ότι οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις για το θέμα του Βαρωσιού», με επίκληση παλιότερων αποφάσεων του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, που αξιοποιούνται για ευρύτερα σχήματα συνεργασιών (επενδυτικών και άλλων) για την περιοχή.

Χτες στα Κατεχόμενα βρέθηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των Ελληνοκυπρίων ενδιαφερόμενων για τα τουρκικά επενδυτικά σχέδια για την Αμμόχωστο. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ενέργεια, επαναλαμβάνοντας ότι χωρίς «δίκαιο καταμερισμό των ενεργειακών πόρων» Τουρκία και Κατεχόμενα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις δικές τους, «ξεχωριστές πρωτοβουλίες», αλλά και υπενθυμίζοντας προτάσεις που «παραμένουν επί τάπητος», μεταξύ άλλων και την πρόταση για σύγκλιση διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με βασικό θέμα και τους υδρογονάνθρακες της περιοχής.

Την ίδια στιγμή ο Ερσίν Τατάρ, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος του ψευδοκράτους είναι «η εξασφάλιση μιας ισχυρής λύσης μέσα από τις διαπραγματεύσεις» αλλά και ότι είναι σημαντική η «αρχή της κυριαρχικής ισότητας», αφού «η Κύπρος έχει δύο ιδιοκτήτες, τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους», διεμήνυσε ότι «αν πραγματοποιηθούν βήματα» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, «και εμείς θα πραγματοποιήσουμε βήματα, με τη στήριξη της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ