Παρασκευή 2 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Τα σπασμένα στις πλάτες του λαού

Με την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην Alpha Bank καθώς και με τη συγχώνευση σερβικής τράπεζας από την Eurobank συνεχίζονται οι διεργασίες ενίσχυσης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, που βέβαια μετά την απλόχερη στήριξη των κυβερνήσεων και του κρατικού μηχανισμού καλούνται να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις ισχυρές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η Alpha Bank προχώρησε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ, στην οποία το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετείχε μαζί με ξένους και εγχώριους ιδιώτες επενδυτές υπό τους ίδιους όρους. Οπως ανακοινώθηκε, το ΤΧΣ αποφάσισε να μειώσει τη συμμετοχή του στην Alpha σε 9% μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου (από περίπου 11% προηγουμένως) παραμένοντας ο μεγαλύτερος μέτοχος στον συγκεκριμένο τραπεζικό όμιλο.

Από την πλευρά του, ο όμιλος της Eurobank ανακοίνωσε τη συμφωνία για τη συγχώνευση της θυγατρικής της στη Σερβία με την Direktna Banka. Στο νέο σχήμα ο ελληνικός τραπεζικός όμιλος θα διατηρεί πλειοψηφική συμμετοχή (70%) και όπως επισημαίνεται η συμφωνία αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της Eurobank για συνεχή ανάπτυξη και των διεθνών δραστηριοτήτων, τόσο οργανικά, όσο και μέσω εξαγορών ή και συγχωνεύσεων.

Θυμίζουμε ότι το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μέσω της συμμετοχής στις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο και των τριών μνημονίων (με τις αντίστοιχες δανειακές συμβάσεις) μετράει απώλειες ύψους δεκάδων δισ. ευρώ για να διασώσει τις τράπεζες και να θωρακίσει την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Τέλος, η Τράπεζα της Ελλάδας στην πρόσφατη έκθεση για την νομισματική πολιτική επισημαίνει: «Οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν ποιοτικά και ποσοτικά τα κεφάλαιά τους, κατεύθυνση στην οποία καταγράφονται ήδη θετικές εξελίξεις». Βέβαια, η ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας συνδέεται και με το επίδικο της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία κλιμάκωσης των πλειστηριασμών απέναντι στη λαϊκή κατοικία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι «παίκτες» στο προσκήνιο(2015-12-08 00:00:00.0)
Προχωρά με χασούρα δεκαδες δισ. ευρώ για το ΤΧΣ(2015-11-18 00:00:00.0)
Κόντρες και παζάρια ενόψει ανακεφαλαιοποίησης(2015-10-02 00:00:00.0)
Κουρνιαχτός γύρω από την κεφαλαιακή επάρκεια(2014-10-28 00:00:00.0)
Με μοχλό τη νέα τραπεζική «αρχιτεκτονική» της ΕΕ(2013-04-09 00:00:00.0)
Χαιρετίζουν τη συγχώνευση «Alpha» - «Eurobank»...(2011-09-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ