Πέμπτη 1 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΡΩΜΗ.-- Τουλάχιστον 7 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν σκάφος που μετέφερε μετανάστες ναυάγησε περίπου 9 χιλιόμετρα από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Αλλοι 9 αγνοούνται, ενώ διασώθηκαν 48 άνθρωποι. Φέτος τουλάχιστον 19.500 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία και περίπου 700 έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τον διάπλου της κεντρικής Μεσογείου από τη βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

ΝΑΠΟΛΗ.-- Σοκαριστικές εικόνες άγριου ξυλοδαρμού κρατουμένων από σωφρονιστικούς υπαλλήλους σε φυλακές έξω από τη Νάπολη δείχνει βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Οι εικόνες προέρχονται από εσωτερικές κάμερες ασφαλείας και η οργανωμένη επίθεση έγινε στις 20/4/2020, μια μέρα μετά τη διαμαρτυρία των κρατουμένων που ζητούσαν τεστ και μάσκες προστασίας. Στο βίντεο διακρίνονται σωφρονιστικοί υπάλληλοι να χτυπούν με δύναμη στο κεφάλι τους κρατούμενους, ακόμη και ανάπηρους, στους διαδρόμους και άλλους χώρους των φυλακών.

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.-- Το κρατικό πρακτορείο της Βόρειας Κορέας (KCNA) μετέδωσε ότι καθαιρέθηκαν κάποιοι ανώτεροι αξιωματούχοι εξαιτίας «σοβαρού συμβάντος» που συνδέεται με την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού και προκάλεσε «τεράστια κρίση».

ΡΩΜΗ.-- Διαμάχη για την κατεύθυνση και την ηγεσία του ιταλικού κόμματος «5 Αστέρια» έχει ξεσπάσει μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού Τζ. Κόντε, που εκτελεί χρέη «προέδρου» του κόμματος, και του πρώην αρχηγού, Μπ. Γκρίλο. Ο Κόντε σκόπευε να ανακοινώσει το σχέδιό του για την ανασύνταξη του κόμματος σε «κεντροδεξιά» κατεύθυνση, ενώ ο Γκρίλο τού επιτέθηκε λέγοντας πως έχει «παραγκωνιστεί». Αυτοί οι εσωτερικοί τριγμοί ενδέχεται να απειλήσουν τη σταθερότητα της κυβέρνησης Ντράγκι, στην οποία συμμετέχει το «Κίνημα των 5 Αστέρων».

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Οργάνωση που συνδέεται με την «Αλ Κάιντα» πιθανόν βρίσκεται πίσω από την επίθεση της Παρασκευής στο Μάλι στην οποία τραυματίστηκαν 13 κυανόκρανοι του ΟΗΕ, σχεδόν όλοι Γερμανοί στρατιωτικοί, ανέφερε χτες ο επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών (BND). Η γερμανική στρατιωτική αποστολή στο Μάλι αριθμεί περίπου 900 μέλη. Την ευθύνη για την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής κάποια οργάνωση, ενώ στη χώρα δρα και το «Ισλαμικό Κράτος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ