Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Δουλειά μέχρι τα βαθιά μεσάνυχτα για τους εμποροϋπαλλήλους

Με απόφαση της περιφερειακής αρχής ξεχειλώνει το ωράριο, ενώ οι εργοδότες μπορούν να αξιοποιούν και το αντεργατικό έκτρωμα

Την παράταση του ωραρίου λειτουργίας σε όλη σχεδόν τη Χαλκιδική μέχρι και τις 12.30 τα μεσάνυχτα αποφάσισε για άλλη μια χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζοντας τα συμφέροντα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των μεγάλων εμπορικών καταστημάτων.

Οπως καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, εξασφάλισε «καλό καλοκαίρι» για τους μεγαλοεργοδότες και «σύγχρονη σκλαβιά» για τους εμποροϋπαλλήλους. Γιατί όπως εξηγεί, «οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο στην περιοχή της Χαλκιδικής, μαζί με τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία και τον Επισιτισμό, τη βαριά βιομηχανία του Τουρισμού, θα εξασφαλίσουν με την εργασία τους ήλιο με ήλιο δισεκατομμύρια ευρώ στους μεγάλους ομίλους του κλάδου και αυτοί θα πάρουν πίσω ψίχουλα. Και ακόμη παραπάνω, πλέον οι εργοδότες θα έχουν στα χέρια τους τον νόμο - έκτρωμα της κυβέρνησης με τις απλήρωτες υπερωρίες, την πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας, τις απολύσεις χωρίς καμιά προστασία για τους εργαζόμενους, τα νέα εμπόδια στο δικαίωμα στην απεργία.

Με λίγα λόγια, οι χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάζονταν να μετακινηθούν από τα καταστήματα της Θεσσαλονίκης σε εκείνα της Χαλκιδικής για να βγάλουν τη σεζόν, φέτος μπορεί να δουλέψουν 10ωρα χωρίς τις υπερπολύτιμες για το εισόδημά τους αμοιβές της υπερωρίας. Ουσιαστικά, μια εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ θα δουλεύει 10ωρα κάθε μέρα μακριά από την οικογένειά της όλο το καλοκαίρι, και θα πάρει ρεπό δυο - τρεις Παρασκευές τον... Νοέμβρη για να ξεκουραστεί. Αντίστοιχα η 4ωρη συναδέλφισσά της θα δουλεύει 4ωρο το πρωί, άλλο ένα το απόγευμα και στο ενδιάμεσο θα πρέπει να προλάβει να ξεκουραστεί, να φάει, ίσως αν αντέχει να δει και τη θάλασσα, και όλα αυτά με μισθό 300 - 400 ευρώ!

Την ίδια στιγμή, οι βιοπαλαιστές μικρομαγαζάτορες θα πρέπει να επιλέξουν ή να περάσουν 5 μήνες μέσα στο μαγαζί τους μήπως βγει ο χειμώνας, ή να κλείσουν τα καταστήματά τους, αφού ανταγωνίζονται μεγαθήρια».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει επίσης ότι «ανάμεσα σε όσους στηρίζουν τη δουλειά από μεσάνυχτα σε μεσάνυχτα είναι και το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής. Γνωμοδότησαν χωρίς ντροπή πως στο νομό τους την τουριστική περίοδο δεν χωράνε δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Τολμάνε να λένε πως οι εργαζόμενοι στηρίζουν το ξεζούμισμά τους για να μεγαλώσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις τους τζίρους τους».

Καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν αυτή τη ζωή. Να οργανώσουν την απάντησή τους, μαζί με το κλαδικό Σωματείο, για να βάλουν φρένο στις ορέξεις των αλυσίδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ