Τετάρτη 30 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Στην ανεργία για μια ακόμα χρονιά, δεν ξέρουν αν θα επιστρέψουν στη δουλειά

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Εσωτερικών από τα Σωματεία Καθαριστών/στριών Αθήνας και Πειραιά

Την ανεργία και την ανασφάλεια αντιμετωπίζουν, για μια ακόμα χρονιά, χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων της χώρας. Σήμερα, Τετάρτη, μαζί με τη σχολική χρονιά, λήγουν οι συμβάσεις των περίπου 9.500 εργαζομένων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται «στον αέρα», χωρίς να γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν στη δουλειά από την 1η Σεπτέμβρη.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή, τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Αθήνας προχώρησαν χτες σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας να μπει τέρμα στο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους που δουλεύουν για ολόκληρες δεκαετίες στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων.

Οι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι είναι κομμένες και ραμμένες στα πρότυπα της «ευελιξίας», έχουν διάρκεια ίση με το διδακτικό έτος και την περασμένη χρονιά προέβλεπαν μερική απασχόληση για το μισό προσωπικό. Το ψηφιδωτό της δουλειάς - λάστιχο συμπληρώνουν οι ολιγόμηνες συμβάσεις με τις οποίες οι δήμοι «μπαλώνουν» τα κενά στην καθαριότητα των σχολείων.

«Τι ήρθατε να κάνετε εδώ;»: Με αυτό το προκλητικό ερώτημα υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία των Σωματείων ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού, τη στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι περιμένουν να ενημερωθούν για την προκήρυξη και τους όρους της, προσβλέποντας στη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας τους ώστε να μην πεταχτούν στην «απέξω» μετά από 10, 15 ή ακόμα περισσότερα χρόνια δουλειάς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, η προκήρυξη «θα επαναληφθεί» μέχρι το τέλος Ιούλη και η κυβέρνηση «θα προσπαθήσει» να προβλεφθεί η απαραίτητη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας. Τα παραπάνω βέβαια δεν δίνουν καμία απάντηση στην αγωνία των εργαζομένων, αντιθέτως επιτείνουν την ανασφάλειά τους.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», ξεκαθαρίζουν τα Σωματεία και καλούν τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν μόνιμη και σταθερή δουλειά ως τη «μόνη καθαρή λύση για όλους τους συναδέλφους», κόντρα στις συμβάσεις ομηρίας που πετούν κάθε χρονιά τους εργαζόμενους στην ανεργία και αφήνουν «στον αέρα» την καθαριότητα των σχολείων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ