Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Η ισπανική κυβέρνηση απένειμε χάρη στους εννέα φυλακισμένους ηγέτες της «απόπειρας ανεξαρτησίας» της Καταλονίας που είχαν οργανώσει σχετικό δημοψήφισμα το 2017. Την απόφαση απονομής χάριτος - χωρίς ακύρωση των καταδικαστικών αποφάσεων - ανακοίνωσε με διάγγελμα ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στ. Λεβέν, ηττήθηκε στην ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής σε βάρος του στο σουηδικό κοινοβούλιο. Μέσα σε μια βδομάδα θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα παραιτηθεί ή αν θα προκηρύξει νέες εκλογές. Την πρόταση μομφής κατέθεσε το κόμμα «Αριστερά», το οποίο στήριζε την κυβέρνηση, εξαιτίας ενός νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των ενοικίων που προβλέπει τον περιορισμό των ελέγχων των ενοικίων στις νεόδμητες κατοικίες. Σε δηλώσεις της μετά την ψηφοφορία, η πρόεδρος της «Αριστεράς» πρότεινε το σχηματισμό νέας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, χωρίς το θέμα των ενοικίων...

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Εξελέγη γενικός γραμματέας του ΟΗΕ την Παρασκευή, διά βοής από τη Γενική Συνέλευση, μετά από ομόφωνη σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας, για δεύτερη συνεχή θητεία, ο Πορτογάλος Αντόνιο Γκουτέρες.

ΡΩΜΗ.-- Τα «δεξιά» - ευρωσκεπτικιστικά κόμματα Φόρτσα Ιτάλια του Σ. Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Μ. Σαλβίνι σκοπεύουν να «ενωθούν» και να συνεργαστούν στενά στις εθνικές εκλογές του 2023, σύμφωνα με δηλώσεις του Μπερλουσκόνι. Και τα δυο κόμματα συμμετέχουν στον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό του Μ. Ντράγκι. Η Τζόρτζα Μελόνι, επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας», απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο νέο σχήμα.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Τα ονόματα τριών Ελλήνων επιστημόνων, αποφοίτων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δόθηκαν σε τρεις αστεροειδείς από τη Διεθνή Αστρονομική Ενωση, ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους στο ερευνητικό πεδίο των αστεροειδών. Πρόκειται για την Δρ. Χρύσα Αβδελίδου, την Δρ. Αθανασία Τόλιου και τον Δρ. Γεώργιο Τσιρβούλη. H ανακοίνωση της ονοματοδοσίας δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «WGSBN Bulletin».

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Ο Κ. Κιλιντσάρογλου, αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), κάλεσε την κυβέρνηση Ερντογάν να αποκαταστήσει άμεσα τις διπλωματικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, με το επιχείρημα ότι «η ανάγκη για ειρήνη στη Συρία είναι απαραίτητη για την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους».

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Ο τραυματισμός τριών εργαζομένων ήταν το αποτέλεσμα νέας έκρηξης που σημειώθηκε στο εργοστάσιο παραγωγής πυρομαχικών Σλομπόντα στη Σερβία (το μεγαλύτερο του είδους του στη χώρα). Στις αρχές του μήνα είχαν σημειωθεί ξανά απανωτές εκρήξεις στο ίδιο εργοστάσιο.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-- Διεξήχθησαν τη Δευτέρα βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές στην Αιθιοπία. Οι εκλογές δεν έγιναν σε τέσσερις από τις 10 μεγάλες περιφέρειες της χώρας, ενώ σε άλλες δύο εκλογικοί παρατηρητές κατήγγειλαν πως υπέστησαν διωγμό από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος. Τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες μέρες με πιθανή τη νίκη του «Κόμματος Ευημερίας» του πρωθυπουργού Αμπίι Αχμεντ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ