Τετάρτη 23 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνεται η ιμπεριαλιστική κινητικότητα για την «επόμενη μέρα»

Επίσημη επίσκεψη του Αφγανού Προέδρου μεθαύριο στο Λευκό Οίκο

Επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα έχει μεθαύριο στο Λευκό Οίκο ο Αφγανός Πρόεδρος, Α. Γάνι, με φόντο την αποχώρηση των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την όξυνση των παζαριών για την αναδιάταξή τους στην ευρύτερη περιοχή, με το βλέμμα στραμμένο στην Κίνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την εν εξελίξει ειρηνευτική διαδικασία και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να συμμετάσχουν κατά εποικοδομητικό τρόπο στις διαπραγματεύσεις με στόχο να τεθεί τέλος στη σύγκρουση», επανέλαβε σε σχετική ανακοίνωση ο Λευκός Οίκος, ενώ ξεκίνησαν πάλι οι επαφές αφγανικής κυβέρνησης - Ταλιμπάν στο Κατάρ.

Παράλληλα, «τρέχουν» σκληρά παζάρια για να διατηρήσει το ΝΑΤΟ κρίσιμο ρόλο στο ίδιο το Αφγανιστάν, μέσα από την παραμονή στρατευμάτων της Τουρκίας.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, δήλωσε ότι στην πρόσφατη συνάντησή τους οι Πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας συμφώνησαν πως «η Τουρκία θα παίξει έναν ηγετικό ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι» στην Καμπούλ. Επισήμανε την «ικανοποίηση που εξέφρασε» ο Πρόεδρος Ερντογάν για τη δέσμευση Μπάιντεν ως προς τις «διάφορες μορφές στήριξης» που η Αγκυρα έχει ζητήσει και θα λάβει.

Αύριο, μάλιστα, αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας θα μεταβεί στην Τουρκία για να συζητηθεί η σχετική πρόταση της Αγκυρας.

Την ίδια στιγμή, αρπάζοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αναβάθμιση του ρόλου της και στο Αφγανιστάν, η Τουρκία εντείνει διάφορες παράλληλες επαφές, όπως έδειξε και η τριμερής συνάντηση που είχαν την Κυριακή οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας - Αφγανιστάν - Ιράν, συμφωνώντας στην ενίσχυση της συνεργασίας τους για την ανάπτυξη και «σταθερότητα» στην περιοχή.

Αντιρρήσεις Μόσχας για τουρκική παραμονή στο Αφγανιστάν

Πάντως, η Ρωσία εξέφρασε ανοιχτά τις αντιρρήσεις της για την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε τη «διατήρηση στρατιωτικής αποστολής στο Αφγανιστάν» «αντίθετη από νομική σκοπιά στη συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν» το Φλεβάρη του 2020. Η ίδια τόνισε ότι «το κίνημα των Ταλιμπάν εξέφρασε κατηγορηματικά την αρνητική του αντιμετώπιση σ' αυτήν την προοπτική», ενώ αναρωτήθηκε «γιατί η προστασία του κεντρικού αερολιμένα της χώρας δεν μπορεί να ανατεθεί στις αφγανικές εθνικές δυνάμεις ασφαλείας», παρατηρώντας ότι «για την προετοιμασία και τον εξοπλισμό τους σε 20 χρόνια δαπανήθηκαν δισεκατομμύρια δολάρια». Πρόσθεσε πάντως ότι «η απόφαση για κάτι τέτοιο πρέπει να ληφθεί με ισότιμο τρόπο, με μοχλό μεταξύ άλλων την προώθηση της διαδικασίας ενδο-αφγανικής συμφιλίωσης».

Στο μεταξύ, στο πεδίο των μαχών που συνεχίζονται στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να κερδίζουν τον έλεγχο σε νέες επαρχίες, που σύμφωνα με δημοσιεύματα φτάνουν τις 50.

Ο υποδιευθυντής πολιτικών υποθέσεων της οργάνωσης, μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαράνταρ, έκανε δηλώσεις και για το «αυθεντικό ισλαμικό καθεστώς» που η οργάνωση θα προωθήσει στο Αφγανιστάν, μέσα από τη συμμετοχή της σε μια νέα κυβέρνηση.

Να σημειωθεί ότι, χτες, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, σχολιάζοντας τους ρυθμούς ισχυροποίησης της στρατιωτικής θέσης των Ταλιμπάν, είπε ότι «τα σχέδια μπορεί να τροποποιηθούν αν η κατάσταση μεταβληθεί» στο πεδίο και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ θα δείξουν «ευελιξία», αλλά και ότι η αποχώρηση θα γίνει εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, «όπως διέταξε ο Πρόεδρος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ