Πέμπτη 10 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς ουσιαστική προστασία ο Υμηττός

Την ώρα που οι ελλείψεις του Πυροσβεστικού Σώματος, και μαζί και του αρμόδιου για την πόλη της Ηλιούπολης, 7ου τμήματος, με έδρα τη Δάφνη, σε ανθρώπινο δυναμικό και πυροσβεστικά οχήματα είναι πολλές, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, ένα μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, πραγματοποίησε την Τρίτη σύσκεψη με τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), με αντικείμενο τον βέλτιστο συντονισμό για την πραγματοποίηση προληπτικών έργων πυροπροστασίας στην περιοχή του βουνού. Οπως έχει καταγγείλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηλιούπολης, η πρώτη φωτιά στον Υμηττό, που προκλήθηκε στις αρχές του Μάη, έδειξε ασυνεννοησία και σύγχυση αρμοδιοτήτων, ενώ έγινε γνωστό από τη δημοτική αρχή ότι το μεγάλο πυροσβεστικό όχημα που εποπτεύει στις παρυφές του Υμηττού θα αντικαθίσταται με μικρότερο σε τυχόν γεγονότα που προκύπτουν σε άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικό είναι πως στον Υμηττό καταγράφηκαν, ήδη, πολλαπλά - ευτυχώς ελέγξιμα - συμβάντα πυρκαγιάς.

Επιπλέον, όπως καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση», το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής αν και εφόσον χρειαστεί να εμπλακεί σε μια έκτακτη κατάσταση θα είναι, μάλλον, ωσεί παρόν αφού, ως γνωστόν, έχει στη διάθεσή του μόλις ένα όχημα. Επίσης, οι υπηρεσίες του δήμου που κινητοποιούνται σε έκτακτες καταστάσεις, παραμένουν αδύναμες, ως προς την αποτελεσματικότητά τους, αφού το αναγκαίο έμπειρο προσωπικό λείπει και εκλείπουν και τα ανάλογα μηχανήματα έργου στο δήμο. Ακόμη, «ο ΣΠΑΥ ασκείται μόνιμα σε αυτό που ξέρει καλά, τις... εργολαβίες. Οπως ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, ο ΣΠΑΥ για πρώτη φορά τόσο έγκαιρα - όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε - θα αποψιλώσει τα ξερά χόρτα στις παρυφές της πόλης με τον Υμηττό στα μέσα Ιούνη! Δηλαδή ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και βλέπουμε...».

Στη συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει πως «όπως μας διαβεβαιώνουν τα στελέχη της δημοτικής αρχής και ο δήμαρχος, ο ΣΠΑΥ... μετράει την πληρότητα των δεξαμενών με ...νέα τεχνολογία και παρακολουθεί με θερμικές κάμερες το βουνό. Ο δε δήμος λειτουργεί τα κανονάκια από Αγ. Μαύρα μέχρι προφήτη Ηλία, δύο ώρες τη μέρα!

Προσέλαβε 25 εργαζόμενους, για την πυρασφάλεια σε βουνό και τα πάρκα της πόλης, με 4μηνη σύμβαση, που ανέλαβαν το έργο της περιφρούρησής τους, χωρίς όμως ακόμη τη στοιχειώδη εκπαίδευσή τους για το πώς θα προστατεύσουν το βουνό και τον εαυτό τους αν συμβεί το κακό».

Παράλληλα, «οι 35 ενεργοί εθελοντές δασοπυροσβέστες στην πόλη είναι οι μόνοι, καθώς φαίνεται, σε ετοιμότητα. Πάντα παρόντες στην περιφρούρηση του βουνού, που όμως δεν μπορεί κανείς, πίσω από τις πλάτες τους, να κρυφτεί ή να κρύψει τη γύμνια της πυροπροστασίας στον Υμηττό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ