Πέμπτη 3 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΚΤΡΩΜΑ
Πλημμυρίζουμε τους δρόμους σήμερα στα πανεργατικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα και την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Από απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Μετάλλου στη Ζώνη του Περάματος
Από απεργιακή συγκέντρωση του Συνδικάτου Μετάλλου στη Ζώνη του Περάματος
Με τα σημερινά μεγάλα συλλαλητήρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κάνουν ένα ακόμα βήμα στη μάχη που δίνεται εδώ και μήνες, απαιτώντας να μην κατατεθεί, να πάει στα σκουπίδια το αντεργατικό έκτρωμα, να καταργηθούν νόμοι και διατάξεις που ποδοπατούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Επόμενο αγωνιστικό βήμα είναι η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 Ιούνη, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα με προοπτική την άμεση απεργιακή κλιμάκωση, και το μήνυμα αυτό μεταφέρεται σε κάθε χώρο δουλειάς με καθημερινές συσκέψεις, εξορμήσεις, συγκεντρώσεις και άλλες δραστηριότητες. Τα συνδικάτα μέσα από έναν πλούσιο και πολύμορφο προγραμματισμό δράσης καλούν σε μαζική συμμετοχή την εργατική τάξη, όλο τον λαό στη μάχη για το ξήλωμα του αντεργατικού πλαισίου. Στη δράση τους περιλαμβάνονται κινητοποιήσεις, όπως προχτές στο υπουργείο Εργασίας από το Συνδικάτο Οικοδόμων που δέχθηκε τη βίαιη επίθεση από τα ΜΑΤ, όταν έδειξε στην πράξη «πώς δουλεύεται το τσιμέντο», μια δουλειά που το νομοσχέδιο καθιερώνει πια και τις Κυριακές. Στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος το Συνδικάτο Μετάλλου συνεχίζει τη μάχη για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε απεργία την προηγούμενη Πέμπτη, με τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση να δείχνει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να δυναμώσουν τη μάχη που δίνουν.

Παρέμβαση σωματείων στα Χανιά κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη
Παρέμβαση σωματείων στα Χανιά κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μητσοτάκη
Ο κοινός αγωνιστικός βηματισμός των συνδικάτων ακυρώνει στην πράξη τις απέλπιδες προσπάθειες της ηγεσίας της ΓΣΕΕ να αποδιοργανώσει τον απεργιακό αγώνα, να μετατρέψει την απεργία στις 10 Ιούνη σε μια «ντουφεκιά», δηλώνοντας ότι βρίσκει «θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο» και «περιθώρια βελτίωσης».

Στον αντίποδα των σχεδιασμών των εργατοπατέρων, συνδικαλιστικές οργανώσεις από κάθε κλάδο δυναμώνουν το απεργιακό τους μέτωπο πιάνοντας το «νήμα» από τη μεγάλη απεργία της 6ης Μάη και από τις απεργιακές τους αποφάσεις που ανάγκασαν τελικά την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ να κάνει την ανάγκη ...φιλοτιμία και να προτείνει την απεργία για τις 10 Ιούνη.

Συλλαλητήρια απόρριψης κάθε αντεργατικού άρθρου και διάταξης

Στο σημερινό συλλαλητήριο των συνδικάτων στην Αθήνα, με συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, καλούν οι Ομοσπονδίες Φαρμάκου, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, σημειώνοντας σε κοινή ανακοίνωσή τους: «Ακυρώνουμε στην πράξη τα σχέδια εργοδοσίας - κυβέρνησης και των συνοδοιπόρων τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, με προεξάρχουσα την ηγεσία της ΓΣΕΕ. Το νομοσχέδιο που εκφράζει την καπιταλιστική βαρβαρότητα δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται! ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ! Μπροστά οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων!».

Από την προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας
Από την προχτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας των οικοδόμων στο υπουργείο Εργασίας
Συλλαλητήριο θα γίνει σήμερα και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε μια σειρά από πόλεις (βλ. πίνακα δίπλα).

Απεργιακό μέτωπο με εκατοντάδες αποφάσεις

Με αποφάσεις Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και εκατοντάδων πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, το απεργιακό μέτωπο ενισχύεται διαρκώς για τις 10 Ιούνη.

Μέχρι στιγμής αποφάσεις για απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο έχουν πάρει: Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Λάρισας, Λαμίας, Φωκίδας, Λιβαδειάς, Ιωαννίνων, Πάτρας, Αγρινίου, Σάμου, Αρτας, Εύβοιας, Ζακύνθου, Λέσβου, Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Νάουσας, Οι Ομοσπονδίες Φαρμάκου, Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Οικοδόμων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Λογιστών, Θεάματος - Ακροάματος, Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Απεργία στο Δημόσιο έχει αποφασίσει το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν πάρει επίσης δεκάδες σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τη στήριξή τους στις κινητοποιήσεις για να μην κατατεθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο έχουν εκφράσει Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών. Εχουν αποφασίσει να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή κινητοποίηση, ενώ οργανώνουν και συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 16 Ιούνη.

Εξόρμηση στις Σέρρες
Εξόρμηση στις Σέρρες
Τις αντεργατικές ανατροπές καταγγέλλει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ενώ στα σημερινά συλλαλητήρια και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 10 Ιούνη καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας όλες τις γυναίκες της βιοπάλης.

Απεργία στα πλοία

Σε 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προχωρούν την Πέμπτη 10 Ιούνη οι ναυτεργάτες. Τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ καλούν τους ναυτεργάτες να «συντονίζουν τον αγώνα τους με συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, για να μην τολμήσει η κυβέρνηση να καταθέσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, που καταργεί το 8ωρο και φέρνει πρόσθετα χτυπήματα στη συνδικαλιστική δράση», να πάρουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και στην απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 10 Ιούνη. Στο μεταξύ, σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα, Πέμπτη, η ΠΕΝΕΝ, η οποία χθες κρίθηκε «παράνομη» από το Πρωτοδικείο Πειραιά, κατά παραγγελία των εφοπλιστών.

Τα ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλουν μάλιστα «την προκλητική μέθοδο τρομοκράτησης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) να προσφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των ναυτεργατικών σωματείων που είχαν εξαγγείλει απεργία στις 3 Ιούνη. Αυτές τις προκλήσεις των εφοπλιστών οι ναυτεργάτες τις έχουν ακυρώσει με τον αγώνα τους στους καταπέλτες των πλοίων και με την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμα για δουλειά με δικαιώματα, η τρομοκρατία δεν θα περάσει», τονίζουν. Σημειώνεται ότι ο ΣΕΕΝ σε επιστολή του προς το υπουργείο Ναυτιλίας ζητά από την κυβέρνηση τη «λήψη των απαραίτητων μέτρων» για τη «διασφάλιση της τάξης και τη χωρίς προβλήματα λειτουργία των πλοίων».

Καταγγέλλει την καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας

Την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος τρομοκρατίας, ενάντια στην προπαγάνδιση της απεργίας στις 10 Ιούνη στον χώρο των Δικαστηρίων, καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 31/5 αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε έλεγχο για την εξακρίβωση στοιχείων σε μέλη του Σωματείου που αναρτούσαν πανό με το απεργιακό κάλεσμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων και στο Ειρηνοδικείο. «Με την αδιάλλακτη στάση των μελών μας και τη δήλωση ότι τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες δεν διαπραγματεύονται, οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν», τονίζει το Σωματείο. «Πρόκειται για μια πρώτη γεύση για το τι ετοιμάζουν ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα με το νέο νόμο που φέρνουν, με τον οποίο η συνδικαλιστική δράση ποινικοποιείται και οι συνδικαλιστές και οι εκλεγμένοι στα όργανα του εργατικού κινήματος αντιμετωπίζονται ως δυνάμει εγκληματίες», καταγγέλλει.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Και στη Θεσσαλονίκη επικρατεί αναβρασμός στους χώρους δουλειάς, όπου καθημερινά δίνεται η μάχη των Σωματείων για την προετοιμασία της απεργιακής απάντησης στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης. Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να δοθεί μαζική μαχητική απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης - εργοδοτών.

Παράλληλα συνεδριάζουν εκ νέου τα ΔΣ των Σωματείων, αποφασίζοντας «από τα κάτω» την οργάνωση της απεργίας την Πέμπτη 10 Ιούνη, σχεδιάζοντας την παρέμβασή τους στους κλάδους. Συνεχίζονται και οι Γενικές Συνελεύσεις, μέσα από τις οποίες εκφράζεται μαχητικό κλίμα. Στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, όπως π.χ. στη ΧΑΡΤΕΛ, γίνονται συνελεύσεις των εργαζομένων όπου ανοίγει η συζήτηση για το τι έρχεται και πώς πρέπει να αντιστοιχηθεί η απάντηση της εργατικής τάξης.

Στη λίστα των Σωματείων που αποφάσισαν συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο και στην απεργία προστέθηκαν χτες το Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Στη μάχη για την προετοιμασία της απεργίας τα σωματεία της Θεσσαλίας

Στο πόδι για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που θα γίνουν σήμερα και αύριο και της απεργιακής μάχης στις 10 Ιούνη, για την «απόσυρση εδώ και τώρα» του αντεργατικού εκτρώματος και για να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, βρίσκονται τα εργατικά σωματεία με άλλους μαζικούς φορείς στη Θεσσαλία.

Στη Λάρισα, καθημερινές είναι οι εξορμήσεις σε σούπερ μάρκετ, γιαπιά, εργοστάσια μετάλλου, τροφίμων, αλλά και σε χώρους του Δημοσίου, όπως οι υπηρεσίες του δήμου, τα σχολεία. Ταυτόχρονα, δίνεται η μάχη των αρχαιρεσιών σε μια σειρά από σωματεία. Χαρακτηριστικά, την Τρίτη, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Συνδικάτο Φαρμάκου, όπου η συμμετοχή σχεδόν διπλασιάστηκε, έγιναν 135 νέες εγγραφές, ενώ οι ταξικές δυνάμεις κατέκτησαν την απόλυτη πλειοψηφία. Για τις 14 - 18 Ιούνη είναι προγραμματισμένες οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων.

Για τη δράση των σωματείων μίλησε στον «Ριζοσπάστη» ο Στέλιος Μπάρμπας, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου: «Σε κάθε χώρο δουλειάς γίνεται αναλυτική συζήτηση για τα μέτρα της κυβέρνησης, παρότι οι εργαζόμενοι κατανοούν την επίθεση που δέχονται. Μέσα από το καθημερινό μας άνοιγμα επιδιώκουμε να γίνουν ακόμα περισσότεροι οι εργαζόμενοι που θα συγκρουστούν με την εργοδοσία, θα προσπεράσουν τις δυσκολίες και θα φωνάξουν, "πάρτε πίσω το νομοσχέδιο - έκτρωμα". Στο χώρο του Φαρμάκου μάς γεμίζει αισιοδοξία η άνοδος της συμμετοχής στις αρχαιρεσίες, ειδικά από εργοστάσιο του κλάδου και τις φαρμακαποθήκες, συμμετοχή που απ' ό,τι φαίνεται θα εκφραστεί και στην απεργία στις 10 Ιούνη. Η εργατική τάξη δεν έχει πει την τελευταία της λέξη, συνεχίζουμε ακόμα πιο μαχητικά».

Σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας στην Ξάνθη

Σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης και οργάνωσης της απεργίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Ξάνθη, με τη συμμετοχή εργατικών σωματείων, συλλόγων και φορέων, οργάνωσε η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης.

Τα σωματεία και οι φορείς κατέληξαν στην οργάνωση συγκέντρωσης - παρέμβασης σήμερα Πέμπτη 3 Ιούνη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας και σε κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στις 10 Ιούνη, στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

H Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, άλλα σωματεία και φορείς που βρίσκονται μπροστά στον αγώνα καλούν μαζικά τους εργαζόμενους και τα σωματεία της περιοχής να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις και να απαιτήσουν να μην κατατεθεί νομοσχέδιο - έκτρωμα όπως και να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που διευθετούν το χρόνο εργασίας, οι νόμοι των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, οι νόμοι που ξηλώνουν την κυριακάτικη αργία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ