Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέτρα αναβάθμισης της Υπηρεσίας και της υγείας των πυροσβεστών

Την ενίσχυση των πυροσβεστικών δομών στη Σητεία της Κρήτης μέσω της αναβάθμισης σε Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, με πλήρη στελέχωση με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να αντιμετωπιστούν με επάρκεια οι ανάγκες πυροπροστασίας, ζητά με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Για άλλη μια χρονιά κι ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, με μεγάλη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι παραμένουν άλυτα τα ζητήματα πυρασφάλειας στο δήμο Σητείας Λασιθίου, που είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Κρήτης και από τους πιο αραιοκατοικημένους.

Ειδικότερα, επιτακτική ανάγκη είναι η αναβάθμιση σε Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σητείας, για να καλυφτούν με επάρκεια και αποτελεσματικότητα οι αυξημένες επιχειρησιακές υποχρεώσεις. Ωστόσο, από το 2003 και μετά όλες οι κυβερνήσεις περιορίζονται σε υποσχέσεις επίλυσης "εντός των ημερών", για να καθησυχάζουν την ανησυχία των κατοίκων. Την ανάγκη αναβάθμισης έχουν επισημάνει και τα συνδικαλιστικά όργανα των υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κρήτης, ενώ έχει ήδη πάρει θετική απόφαση το Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος. Ταυτόχρονα, αναγκαίο μέτρο ενίσχυσης των πυροσβεστικών δομών είναι η δημιουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου στα βορινά χωριά και στο Παλαίκαστρο. Ελλείψεις, με ευθύνη της Τοπικής Διοίκησης, υπάρχουν ακόμη και για την κατασκευή κρουνών ανεφοδιασμού, που να καλύπτουν όλα τα χωριά των 4 Δημοτικών Ενοτήτων: Σητείας, Ιτάνου, Λεύκης και Ανάληψης».

Και καταλήγει υπογραμμίζοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Η κατάσταση στις πυροσβεστικές δομές στο δήμο Σητείας Λασιθίου Κρήτης είναι χαρακτηριστικό του προσανατολισμού ΕΕ - κυβερνήσεων, Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης στο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, που συστηματικά υπονομεύεται για την υπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων αφού ο οικονομικός - χωροταξικός - επιχειρησιακός σχεδιασμός υποτάσσεται στη λογική κόστους - οφέλους.

Ερωτάται ο υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για: Την αναβάθμιση σε Πυροσβεστική Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου της Σητείας και τη δημιουργία κλιμακίου στα βορινά χωριά και στο Παλαίκαστρο, με πλήρη στελέχωσή τους με εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά, για να αντιμετωπιστούν με επάρκεια οι ανάγκες πυροπροστασίας, δασοπροστασίας και των άλλων υπηρεσιών που προσφέρει η Υπηρεσία στο δήμο Σητείας, με ευθύνη του κράτους.

Την ανανέωση του εξοπλισμού και των μέσων ατομικής προστασίας του προσωπικού, σύμφωνα με τις ανάγκες. Για την ολοκληρωμένη πρόληψη (π.χ. κατασκευή κρουνών ανεφοδιασμού, που να καλύπτουν τα χωριά της Σητείας). Τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών και την ένταξη του επαγγέλματος των πυροσβεστών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα».

Το ζήτημα των μέτρων προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των πυροσβεστών αναδεικνύει και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βορείου Αιγαίου επισημαίνοντας τις διαπιστώσεις της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών» που έχει καταγγείλει σοβαρές ελλείψεις στην καθαριότητα, στις υπηρεσίες και τα κλιμάκια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Σημειώνει ότι ένα χρόνο μετά το ζήτημα επανέρχεται, επειδή «δεν υπήρξε καμιά παρέμβαση από την κυβέρνηση, την πολιτεία, αλλά και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αφού οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι απολυμάνσεις παραμένουν ελλιπείς, με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας να είναι ιδιαίτερα επισφαλείς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ