Το βιβλίο, εκτός από το χρονολόγιο του αγώνα, εστιασμένο κυρίως στην Πελοπόννησο, περιλαμβάνει ελαιογραφίες, χαρακτικά, λιθογραφίες και εικαστικά έργα σχετικά με τον Αγώνα και με ευθύνη της Περιφέρειας θα διατεθεί δωρεάν, σε βιβλιοθήκες, σχολεία όλων των βαθμίδων, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ. Είναι γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες.
Το βιβλίο καταγράφει τι συνέβη από την «πρώτη κιόλας μέρα της ύψωσης του λαβάρου της ελευθερίας στις 24 Φεβρουαρίου του 1821 στο Ιάσιο της Μολδαβίας από τον γενικό επίτροπο της υπέρτατης αρχής της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρο Υψηλάντη» έως και το 1830 με το Πρωτόκολλο της Ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους.
Οπως σημειώνει ο ίδιος ο συγγραφέας στον πρόλογο του βιβλίου, η συγκεκριμένη καταγραφή «απλώθηκε σε απροσπέλαστες και άγνωστες εν πολλοίς αρχειακές πηγές. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το αρχειακό αυτό καταπίστευμα ο Τύπος, προεπαναστατικός, επαναστατικός και μετεπαναστατικός, με τις έντεκα εφημερίδες και τα 6 περιοδικά που κυκλοφόρησαν την επίμαχη περίοδο». Ακόμα, «δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την προσπάθεια αυτή και τα απομνημονεύματα των πρωταγωνιστών, επιφανών και αφανών... οι ποικίλες ημερολογιακού χαρακτήρα καταγραφές, τα χρονολόγια των συγκαιρινών με τους εκπροσώπους της δρακογενιάς του 1821 κ.α.».