Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Σε ρόλο «συνδιαμορφωτή» του κατάπτυστου νομοσχεδίου

Την ώρα που εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναλύει τις «θετικές διατάξεις»

«Νερό στο μύλο» της κυβέρνησης για να προχωρήσει στη νομοθέτηση του αντεργατικού εκτρώματος για τον εργασιακό και το συνδικαλιστικό νόμο συνεχίζει να ρίχνει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσει τον πανεργατικό αγώνα που ήδη οργανώνουν εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις με αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Με τη γνωστή παρελκυστική τακτική και τη σκόπιμη κωλυσιεργία του, δύο βδομάδες μετά την επίσημη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου, το προεδρείο της ΓΣΕΕ - όπως επιβεβαιώθηκε και στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου - «ψάχνει» ακόμα να βρει «θετικά» στο νομοσχέδιο, καλλιεργώντας αυταπάτες περί «διόρθωσής» του μέσα από «διάλογο» με την κυβέρνηση. Η ηγετική ομάδα μάλιστα παρουσίασε τις προσωπικές της απόψεις και τις «προτάσεις» της για τη συνδιαμόρφωση του νομοσχεδίου ως «θέσεις της ΓΣΕΕ», παρόλο που δεν έχει γίνει καμία συνεδρίαση της διοίκησης ώστε να κατατεθούν οι θέσεις των μελών της. Συνδικαλιστές θυμίζουν μάλιστα ότι μέχρι και παραμονές της δημοσίευσης του νομοσχεδίου κι ενώ αυτό είχε «διαρρεύσει» από το υπουργείο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωνε ότι «δεν υπάρχει νομοσχέδιο».

Οπως υποστήριξε μάλιστα ο Γ. Παναγόπουλος, η κυβέρνηση έχει αφήσει περιθώρια για αλλαγές στο νομοσχέδιο που η ΓΣΕΕ σκοπεύει τα εξαντλήσει...

Ξεδιάντροπα αντιτάχθηκε στο ομόθυμο αίτημα των εκατοντάδων συνδικάτων πανελλαδικά που απαιτούν την απόσυρση του εκτρώματος, καθώς, σύμφωνα με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, πρέπει να ψηφιστούν οι διατάξεις, όπως αυτές που νομιμοποιούν την τηλεργασία, στο όνομα του «δικαιώματος στην αποσύνδεση», και άλλες που απορρέουν από την Οδηγία για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης. Στον ίδιο ντορό, με τον ισχυρισμό ότι «το σχέδιο νόμου έχει θετικές και αρνητικές διατάξεις...» κινήθηκε και ο γγ της ΓΣΕΕ, Ν. Κιουτσούκης, ενώ παρέπεμψαν για τις τελικές αποφάσεις στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ τις επόμενες μέρες.

Για λογαριασμό της κυβέρνησης μάλιστα η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ επιτέθηκε προκλητικά στο ΚΚΕ, καταγγέλλοντας το Κόμμα επειδή οργανώνει συγκέντρωση ενάντια στο νομοσχέδιο αύριο, Πέμπτη 27 Μάη, στο Σύνταγμα!

Στο ίδιο πλαίσιο του «χρήσιμου εταίρου» της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ επιτέθηκε στις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που αποφάσισαν την απεργία στις 26 Νοέμβρη, όπως και την Πρωτομαγιάτικη απεργία στις 6 Μάη, ενώ καταφέρθηκε και ενάντια στους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα που ήδη έχουν πάρει απεργιακή απόφαση για τις 3 Ιούνη. Θυμίζουμε άλλωστε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρός της είχε χαρακτηρίσει «γελοία» τα συνδικάτα, όπως και την απεργία τους.

Η απάντηση στα χέρια των εργαζομένων

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) στη ΓΣΕΕ σημειώνει: «Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τη σημερινή συνέντευξη - παρωδία απέδειξε πόσο αποσπασμένη και μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων βρίσκεται. Συνεχίζοντας το ρόλο του χρήσιμου εταίρου της κυβέρνησης, τη στηρίζει, αναζητά τις θετικές διατάξεις στα μέτρα - κόλαση και χαμένη μέσα στην ανυπαρξία της καταγγέλλει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που μήνες τώρα οργανώνουν την πάλη για να μην περάσουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο - έκτρωμα. Εχει ρόλο απορρυθμιστή και αποσυντονισμού στη μαζική εργατική απάντηση. Η απάντηση βρίσκεται στα χέρια και τις διαθέσεις των εργαζομένων και όχι σε μια ηγεσία που παριστάνει τους ηγέτες της. Να μην περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org