Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέες κινήσεις στη στρατιωτική συνεργασία Σερβίας - Ρωσίας

Από την έναρξη των ρωσο-σερβικών γυμνασίων

MC Odbrana

Από την έναρξη των ρωσο-σερβικών γυμνασίων
Ολοκληρώθηκαν χτες οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποίησαν Ρωσία - Σερβία στην περιοχή της Βοϊβοντίνας από τις 20 Μάη, με τον κωδικό «Κοινή απάντηση 2021», σε μια περίοδο που συνεχίζεται στην ευρύτερη περιοχή η μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe».

Στις ασκήσεις πήραν μέρος η 72η Ταξιαρχία Καταδρομών από τη Σερβία και η 2η Ταξιαρχία «Specnaz» των Ειδικών Δυνάμεων της Ρωσίας. Σε σχετικά σχόλια, ο Σέρβος υπουργός Εσωτερικών (μέχρι πρόσφατα υπουργός Αμυνας) Αλεξάνταρ Βουλίν χαρακτήρισε τη Ρωσία «μεγάλο εταίρο στην ασφάλεια», ενώ πρόσθεσε ότι «οι δεσμοί Σερβίας και Ρωσίας μπορούν να διαρραγούν μόνο από μέσα, όχι από έξω».

Κατά την έναρξη της άσκησης η Ρωσία παρέδωσε στη Σερβία 30 άρματα μάχης και 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ως δωρεά στο πλαίσιο της στρατιωτικής - τεχνολογικής συνεργασίας που υπέγραψαν το 2019.

Την έναρξη των ασκήσεων και την παράδοση των αρμάτων μάχης παρακολούθησε και ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάντερ Μπότσαν - Χαρτσένκο, ο οποίος υπογράμμισε ότι η ρωσο-σερβική συνεργασία «έχει μέλλον» και «συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής». Συνέχισε λέγοντας ότι «η Ρωσία θα συνεισφέρει στην ενίσχυση της κυριαρχίας, της ακεραιότητας και των αμυντικών ικανοτήτων της Σερβίας, όπως και στο καθεστώς ουδετερότητάς της», προσθέτοντας πάντως ότι «και το καθεστώς ουδετερότητας πρέπει να προστατέψει τον εαυτό του».

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη η Σερβία είχε ακυρώσει τη συμμετοχή της σε άσκηση με Ρωσία και Λευκορωσία, μετά από έντονες δυτικές πιέσεις, ανακοινώνοντας στη συνέχεια «πάγωμα» των ασκήσεων με όλους τους «ξένους εταίρους» για ένα 6μηνο.

Επαφές Ευρωπαίων αξιωματούχων σε Σκόπια και Σόφια

Με φόντο την προσπάθεια και της Ρωσίας να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή, η ΕΕ προσπαθεί να υπερβεί εμπόδια που περιπλέκουν την ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων σε αυτήν, όπως οι συνεχιζόμενες ενστάσεις της Βουλγαρίας για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.

Χτες ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλανμπεργκ, που βρέθηκε στα Σκόπια μαζί με τους ομολόγους του από Σλοβενία και Τσεχία, μίλησε για «κρίσιμη περίοδο» και «κρίσιμη στιγμή», τονίζοντας ότι «όταν οι 6 χώρες των Δυτικών Βαλκανιων γίνουν μέλη» της ΕΕ, «θα έχουμε υλοποιήσει το όραμα της ηπείρου».

Οι τρεις ΥΠΕΞ (εκπροσωπώντας την άτυπη ομάδα «C5» εντός ΕΕ, στην οποία συμμετέχουν ακόμα Σλοβακία και Ουγγαρία) επισκέφτηκαν και τα Τίρανα, όπου επίσης υπερθεμάτισαν για την ανάγκη άμεσης επιτάχυνσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με την Αλβανία, για την οποία σχολίασαν ότι «έχει ολοκληρώσει τη μελέτη της» ως προς τις μεταρρυθμίσεις που προϋποθέτει η ένταξη στην ΕΕ.

Την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας απασχόλησαν και οι επισκέψεις που είχαν στα τέλη της βδομάδας στα Σκόπια αλλά και στη Σόφια ο επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Ολιβερ Βαρχέλι και ο Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας (έχει την προεδρία της ΕΕ αυτό το 6μηνο), οι οποίοι παρουσίασαν σχέδιο για έναν συμβιβασμό των δύο πλευρών. Ο Βούλγαρος υπηρεσιακός ΥΠΕΞ Σβέτλαν Στόεφ εξέφρασε ετοιμότητα «για έναν υπεύθυνο, ανοιχτό και πλήρη διάλογο με τη Βόρεια Μακεδονία», από την οποία «περιμένουμε (...) να εργαστεί με ειλικρινές και εποικοδομητικό πνεύμα», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να αναμένεται καμία αλλαγή στην εθνική θέση της Βουλγαρίας σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία».

Από τη μεριά της Βόρειας Μακεδονίας, η υπουργός Αμυνας Ράντμιλα Σεκερίνσκα μίλησε για πρόταση σε σωστή κατεύθυνση, που δείχνει ότι η ΕΕ αναλαμβάνει σαφή και συγκεκριμένη δράση για την «απεμπλοκή της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων». Ο δε πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ επίσης έκανε αναφορά σε «καλή βάση» για συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ