Τετάρτη 26 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Συστάσεις» προς την Αγκυρα με αφορμή σχόλια για τους Τατάρους

Τις διαφορές που παραμένουν μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας ανέδειξαν επισημάνσεις που έκανε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, με φόντο νέα επικριτικά σχόλια Τούρκων αξιωματούχων για τις συνθήκες διαβίωσης των Τατάρων στην Κριμαία.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Argumenty i Fakty» ο Λαβρόφ συνέστησε «με έμφαση στους Τούρκους συναδέλφους μας να αναλύουν προσεκτικά την κατάσταση και να σταματήσουν να πυροδοτούν το μιλιταριστικό συναίσθημα του Κιέβου». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι «η Αγκυρα θα προσαρμόσει τη γραμμή της με βάση τις έννομες ανησυχίες μας».

Την ίδια στιγμή, σε άλλο ύφος, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, χαρακτήρισε «πολύ αμφίβολο» το ρόλο «του τουρκικού κράτους ως "υπερασπιστή" των δικαιωμάτων των εθνικών μειονοτήτων, όταν υπάρχουν δικά του άλυτα προβλήματα, που έχουν εθνοτική, γλωσσική και θρησκευτική χροιά». Η ίδια σημείωσε ότι «εάν συνεχιστεί αυτή η ρητορική, θα αναγκαστούμε επίσης να δώσουμε προσοχή σε παρόμοια προβλήματα στην Τουρκία» και κάλεσε τους Τούρκους πολιτικούς «να εγκαταλείψουν τη χρήση του εθνοτικού παράγοντα ως εργαλείου γεωπολιτικού παιχνιδιού, βλάπτοντας πρωτίστως τα συμφέροντα των εθνικών ομάδων». Ακόμα, εξέφρασε λύπη για τις προσπάθειες της Αγκυρας «να αξιοποιήσει την προκατειλημμένη ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων με σκοπούς μη εποικοδομητικούς και προς εξυπηρέτηση των δικών της πολιτικών φιλοδοξιών». Καταλήγοντας, πάντως, η Ζαχάροβα επισήμανε ότι «έχουμε πάρα πολλά ζητήματα, προβλήματα, τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε με την Αγκυρα, καταβάλλοντας κοινές προσπάθειες. Εχουμε εξαιρετική εμπειρία τέτοιας συνεργασίας. Ας την χρησιμοποιήσουμε και ας μην ασχολούμαστε με παρόμοια πράγματα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ