Τρίτη 25 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αστυνομικές επιθέσεις και προκλήσεις από εποίκους με το «καλημέρα» της εκεχειρίας

Από τις νέες εφόδους των κατοχικών δυνάμεων στον περίβολο του τεμένους Αλ Ακσα

Copyright 2021 The Associated

Από τις νέες εφόδους των κατοχικών δυνάμεων στον περίβολο του τεμένους Αλ Ακσα
Με νέες εφόδους της κατοχικής ισραηλινής αστυνομίας και τραυματισμούς Παλαιστινίων στο τέμενος Αλ Ακσά, νέες προκλήσεις από Εβραίους εποίκους και εντεινόμενη διπλωματική κινητικότητα από διάφορες δυνάμεις σημαδεύονται τα πρώτα 24ωρα από την εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης «Χαμάς», που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, μετά το 11ήμερο δολοφονικό σφυροκόπημα της Γάζας.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή μέχρι και χτες έγιναν διαδοχικές έφοδοι της ισραηλινής αστυνομίας στον περίβολο του «Αλ Ακσά» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, με δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων Παλαιστινίων.

Επιπλέον, χτες και προχτές η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε την προκλητική παρουσία άνω των 250 Εβραίων εποίκων στον περίβολο του Αλ Ακσά, σε νέα παραβίαση της συμφωνίας Ισραήλ - Ιορδανίας με την οποία έχει δοθεί στη δεύτερη ρόλος «κηδεμόνα» των μουσουλμανικών τόπων λατρείας στην Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, νεαρός Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά στην Ιερουσαλήμ, καθώς σύμφωνα με τις κατοχικές αρχές φέρεται να επιτέθηκε με μαχαίρι σε 23χρονο πολίτη και 21χρονο στρατιώτη, σε σταθμό του τραμ έξω από τα κεντρικά γραφεία της «συνοριακής αστυνομίας».

Νωρίτερα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι τρεις Εβραίοι έποικοι συνελήφθησαν ως βασικοί ύποπτοι για το λιντσάρισμα νεαρού Αραβα στην πόλη Μπατ Γιαμ την περασμένη βδομάδα.

Στο δε Λοντ του κεντρικού Ισραήλ, οι υπηρεσίες «εσωτερικής ασφάλειας» προέβησαν σε πλήθος συλλήψεων, κυρίως Αράβων.

Κατά τ' άλλα, παραμένει - με ευθύνη των ισραηλινών κατοχικών αρχών και Εβραίων εποίκων - η ένταση στην αραβική συνοικία Σέιχ Τζαράχ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου επιδιώκεται η έξωση δεκάδων οικογενειών Παλαιστινίων, ώστε να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της περιοχής.

Περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην περιοχή

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ξεκινά σήμερα αποστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλάνκεν σε Ισραήλ, Αίγυπτο, Παλαιστίνη και Ιορδανία.

Αφού πρώτα η κυβέρνηση Μπάιντεν έβαλε πλάτη στους δολοφονικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ο Α. Μπλίνκεν ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η εκεχειρία είναι κρίσιμη για τις ΗΠΑ, επειδή μπορεί να λειτουργήσει σαν «οδηγός» για την οικοδόμηση «πιο θετικής κατάστασης». Επανέλαβε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την επίτευξη λύσης στη βάση των δύο κρατών, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα επιχειρήσει να βρει «ίσα μέτρα ασφάλειας» για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Στη συνέχεια έταξε «βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας: «Πρώτα αντιμετώπιση της βαριάς ανθρωπιστικής κρίσης, μετά ανοικοδόμηση και οικοδόμηση αυτών που χάθηκαν. Και το πιο κρίσιμο είναι στη συνέχεια η συμμετοχή των δύο πλευρών σε προσπάθειες για την έναρξη πραγματικών βελτιώσεων στη ζωή Ισραηλινών και Παλαιστινίων».

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν διέβλεψε ως ορατό τον κίνδυνο ενός «πολυετούς απαρτχάιντ» (κάτι που ισχύει εδώ και δεκαετίες δηλαδή...) αν οι Παλαιστίνιοι δεν αποκτήσουν σύντομα δικό τους, ανεξάρτητο κράτος. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα διατηρηθεί η εύθραυστη εκεχειρία Ισραήλ - «Χαμάς» και ότι σιγά - σιγά θα δημιουργηθεί «μία λογική εμπιστοσύνης».

Ενδοαστικά παζάρια για νέα κυβέρνηση στο Ισραήλ

Το ίδιο διάστημα εντείνονται τα ενδοαστικά παζάρια για σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ισραήλ.

Χτες, τα κόμματα «Γες Ατίντ» (του Γιαΐρ Λαπίντ) και «Μπλε και Λευκό» (μπλοκ του υπηρεσιακού αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Αμυνας, Μπένι Γκαντς) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν ότι κατέληξαν σε συμφωνία που ενδεχομένως θα εξασφαλίσει τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Επιβεβαιώθηκε επίσης συνάντηση του εντολοδόχου Γιαΐρ Λαπίντ με τον Γκιντόν Σάαρ, αρχηγό του κόμματος «Νέα Ελπίδα» (που προέκυψε τον Δεκέμβρη από αποχωρήσαντα στελέχη του «Λικούντ») και την αρχηγό των Εργατικών, Μεράβ Μιχαέλι.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο 56χρονος Ντέιβιντ Μπάρνεα αναλαμβάνει νέος αρχηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών (Μοσάντ), έχοντας διανύσει προηγουμένως 25ετή θητεία σε νευραλγικά πόστα, με τελευταία τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή. Ο Μπάρνεα, γνωστός στο Ισραήλ ως «Dedi», αντικαθιστά τον Γιόσι Κοέν. Κατά τη διάρκεια χτεσινής τελετής βράβευσης στελεχών της οργάνωσης, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου τόνισε ότι η σημαντικότερη αποστολή του Μπάρνεα θα είναι «η αποτροπή της απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ