Κεραμικά σκεύη οστρακισμού (δεξιά) και πάνω κλεψύδρα για τη μέτρηση του χρόνου στα δικαστήρια, από το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, που θα σταλούν στη Γερμανία |
Για την εξαγωγή πολύτιμων αρχαίων με το παραπάνω «άλλοθι» γνωμάτευσε θετικά η πλειοψηφία του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Οι αντίθετες γνώμες στηρίχτηκαν στο πρακτικό και ηθικό μέρος του ζητήματος: Στην ασφάλεια των έργων (γλυπτά, αγγεία, επιγραφές, επιτύμβια, αρχιτεκτονικά μέλη κ.ά) και στο γεγονός ότι οι Γερμανοί απαιτούν πολλά αλλά είναι φειδωλοί έως αρνητικοί όταν τους υποβάλλονται ανάλογα αιτήματα, τα οποία μάλιστα αφορούν κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες που βρίσκονται στα μουσεία τους.
Οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων ήταν τέτοιες (από το 1999, οπότε για πρώτη φορά η Γερμανία ζήτησε αυτή την έκθεση), που ο αρχικός κατάλογος των αντικειμένων που είχε ζητήσει το Μουσείο Βερολίνου περικόπηκε σε ποσότητα (από 158 σε 113) και σε περιεχόμενο, αφού περιείχε συνολικά σημαντικότερες αρχαιότητες. Αυτό δε σημαίνει ότι οι εξαγόμενες είναι λιγότερο σημαντικές, επειδή στέλνονται και ελάχιστα αντίγραφα. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Αρχαιολογικό θα δώσει 24 πρωτότυπα και 3 αντίγραφα, το Επιγραφικό 4 πρωτότυπα, το Μουσείο Ακρόπολης και Αρχαίας Αγοράς 32 πρωτότυπα και αντίγραφα, το Μουσείο Ολυμπίας 21 πρωτότυπα, το Μουσείο Βόλου 11 πρωτότυπα, τα Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης και Δίου 7 πρωτότυπα, τα μουσεία Πέλλας και Βεργίνας 12 και από1 τα μουσεία Ηρακλείου και Δήλου.