Σάββατο 26 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ
«VANILLA SKY»

Ο Ντέιβιντ Εϊμς, ένας αμετανόητος εργένης, δείχνει να ζει μια μαγευτική ζωή. Είναι όμορφος, πλούσιος και χαρισματικός.

Μέσα σε ένα βράδυ ο Ντέιβιντ γνωρίζει το κορίτσι της ζωής του και αναπάντεχα ερωτεύεται. Την ίδια στιγμή του συμβαίνει ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, με αποτέλεσμα να παραμορφωθεί το πρόσωπό του και να αλλάξει η ζωή του. Ο Ντέιβιντ αρχίζει να εξερευνά τον εσωτερικό του κόσμο και να αναζητάει την ψυχή του.

Το «Vanilla Sky» είναι βασισμένο στο πρωτότυπο σενάριο του Αλεξάντρο Αμεναμπάρ «Ανοιξε τα μάτια».

Το ισπανικό θρίλερ λειτούργησε μάλλον ως καταλύτης για την αμερικανική εκδοχή, αφού η δομή του σεναρίου είναι σχεδόν απείραχτη, αλλά τίποτε δε μας θυμίζει απ' αυτό το αινιγματικό κείμενο, που έγραψε πριν από μερικά χρόνια ο Αμεναμπάρ.

Η λυρική διάθεση του Κάμερον Κρόου να ωραιοποιεί τις καταστάσεις μάς οδηγεί στο αφελές συμπέρασμα ότι όλα στη ζωή είναι ωραία, ακόμα και όταν σου συμβαίνουν τα πιο τραγικά πράγματα, αρκεί όλα αυτά να γίνονται κάτω από μια ρομαντική ατμόσφαιρα.

Το «Vanilla Sky» παίζει με την πραγματικότητα και το όνειρο. Προσπαθεί να βάλει το θεατή σε διαδικασία σκέψης, αλλά στο τέλος του χαρίζει τη λύση.

Η ταινία του Κρόου δεν έχει ευδιάκριτα όρια. Δεν ξέρεις αν πρόκειται για ρομαντική κομεντί ή για ψυχολογικό θρίλερ, καθώς και οι ωραιοπαθείς ερμηνείες των πρωταγωνιστών μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο Κρόου και η παρέα του δεν κατάφεραν να βρουν και να μας μεταφέρουν την ανήσυχη ψυχή του Ισπανού Αμεναμπάρ.

«Vanilla Sky». Αμερικάνικη παραγωγή 2001. Σενάριο - Σκηνοθεσία: Κάμερον Κρόου. Πρωταγωνιστούν: Τομ Κρουζ, Πενέλοπι Κρουζ, Κάμερον Ντιάζ, Τζέισον Λι, Κερτ Ράσελ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ