Σάββατο 26 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Διώκεται Τούρκος εκδότης

Ποινή φυλάκισης ενός έτους αντιμετωπίζει ο Τούρκος εκδότης, Φατίχ Τας, μετά τη δίωξή του από εισαγγελέα (βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας), επειδή εξέδωσε βιβλίο του Νόαμ Τσόμσκι «Αμερικανικός Παρεμβατισμός».

Πρόκειται για μια συλλογή δοκιμίων που ασκούν κριτική στην αμερικανοκίνητη πολιτική δίωξης των Κούρδων και παρουσιάζουν στοιχεία για μαζικές σφαγές και εξαφάνιση κουρδικών χωριών και πόλεων. Αναφορές, που κατά την τουρκική νομοθεσία αποτελούν... «υποκίνηση σε βία»! Ο Τσόμσκι σκοπεύει να παραστεί στη δίκη, ενώ έστειλε επιστολή στον Υπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπου επισημαίνει, ότι οι τροποποιήσεις της τουρκικής νομοθεσίας («χαιρετίστηκαν» από την ΕΕ) υποτίθεται ότι θα έδιναν μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης. Δηλώνει ότι η δίωξη ήταν αναμενόμενη και τη χαρακτηρίζει «πολύ σοβαρή υπόθεση εναντίον του πιο βασικού και ουσιαστικού ανθρώπινου και πολιτικού δικαιώματος». Καταγγέλλει δε, και την υπέρ της Τουρκίας σιωπή της - λαλίστατης σε άλλα - ΕΕ.

Για το θέμα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών, με ανακοίνωσή της συμπαρίσταται «αμέριστα» στον Τούρκο εκδότη και σε όλους τους διωκόμενους ανθρώπους των Γραμμάτων στην Τουρκία. Σημειώνει ότι η δίωξη δείχνει ότι ο «εκδημοκρατισμός» της Τουρκίας «βαδίζει με απατηλά βήματα» και αναγγέλλει ότι αντιπροσωπεία των Ελλήνων εκδοτών θα παραστεί στη δίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ