Τετάρτη 19 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΓ ΝΑΤΟ - ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
Στο επίκεντρο οι «αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας» στα Δυτικά Βαλκάνια

Μετά τον Σέρβο Πρόεδρο που συνάντησε προχτές, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υποδέχτηκε χτες στην έδρα της λυκοσυμμαχίας τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς, με τον οποίο, όπως δήλωσε, «συζητήσαμε τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας κατά μήκος της ευρωατλαντικής περιοχής. Από τις υβριδικές δραστηριότητες και τις επικίνδυνες επιχειρήσεις των μυστικών υπηρεσιών σε όλες μας τις χώρες μέχρι την αξιοσημείωτη στρατιωτική αναβάθμισή της στην Ουκρανία αλλά και γύρω από αυτή».

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι κινήσεις της Μόσχας «προκαλούν σοβαρές ανησυχίες» και «συμφωνούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους εταίρους μας, περιλαμβανομένων αυτών στα Δυτικά Βαλκάνια» και «να συνεχίσουμε να δυναμώνουμε την αποτρεπτική ικανότητα και άμυνα του ΝΑΤΟ».

Η συνάντηση έγινε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας του Μαυροβουνίου ότι «το 2021 η κυβέρνηση δεν σχεδιάζει κοινές προετοιμασίες, συνεκπαιδεύσεις ή εμπλοκές της Διμοιρίας Πεζικού του Μαυροβουνίου στην KFOR (σ.σ. ΝΑΤΟική δύναμη που επιχειρεί στο Κόσοβο)». Για τη συγκεκριμένη απόφαση, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου επικαλέστηκε «την κατάσταση που έχει προκληθεί από την πανδημία και τους περιορισμούς στον προϋπολογισμό». Από τη μεριά του, πάντως, ο Τζουκάνοβιτς όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συμμετοχή της Ποντγκόριτσα στην KFOR μίλησε για «δισταγμούς πολιτικής φύσης» στο εσωτερικό της χώρας του (ο Τζουκάνοβιτς προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών, ενώ στην κυβέρνηση πλειοψηφεί ένα άλλο συμμαχικό σχήμα). Αυτοί οι δισταγμοί, συμπλήρωσε, «προωθούνται από όσους εναντιώνονται στην ανεξαρτησία του Κοσόβου και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτή είναι λάθος». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να ανεχτούμε μια οπισθοδρομική πολιτική (...) Πρέπει βέβαια να ακούσουμε τη γνώμη αυτών των δυνάμεων, αλλά εγώ θεωρώ ότι το Μαυροβούνιο οφείλει να συμμορφωθεί με τις διαδικασίες του NATO και να αποφασίσει να αυξήσει τη συμμετοχή του».

Κατά τ' άλλα, ο Τζουκάνοβιτς εξέφρασε ικανοποίηση για τη «μεγάλη προσοχή που το ΝΑΤΟ δείχνει στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και το ότι το ΝΑΤΟ την εκφράζει με την πολιτική των "ανοιχτών θυρών" του». Μεταξύ άλλων διαβεβαίωσε για τις προθέσεις της χώρας του μέχρι το 2024 να διαθέτει το 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες.

Συμπληρώνοντας τα λεγόμενα Στόλτενμπεργκ για «αποσταθεροποιητικές ενέργειες», υπογράμμισε ότι «συμμεριζόμαστεπλήρως την ανησυχία για τη διακινδύνευση του ευρωπαϊκού και ευρωατλαντικού προσανατολισμού των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της διείσδυσης ορισμένων πολιτικών συμφερόντων από τις χώρες των οποίων το σύστημα αξιών και οι στόχοι είναι αντίθετοι με την ευρωπαϊκή - ευρωατλαντική Συμμαχία».

Υποστήριξε μάλιστα ότι «αυτή η καταστροφική δραστηριότητα συνεχίζεται» και πρόσθεσε ότι η άφιξή του στην έδρα του ΝΑΤΟ έγινε και γιατί «ήθελα να κινητοποιήσω περισσότερους, ώστε να εκλάβετε όλοι σας τα Δυτικά Βαλκάνια ως το πεδίο στο οποίο ορισμένες τρίτες χώρες προσπαθούν να παρέμβουν και θέλουν να χρησιμοποιήσουν για περαιτέρω ενέργειες κατά του ΝΑΤΟ».

Δείπνο Μπορέλ με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων

Χτες, επίσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, επρόκειτο να παραθέσει δείπνο εργασίας στους 6 ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Σε δηλώσεις του πριν από αυτό, ο Μπορέλ επανέλαβε ότι πρόκειται για μια «πραγματικά στρατηγική περιοχή της Ευρώπης» και είπε ότι θα γίνει «μια γεωπολιτική προσέγγιση σε όλη την περιοχή, όχι απλά για να εστιάσουμε στη διεύρυνση (της ΕΕ)».

Στο μεταξύ, είχε προηγηθεί, λίγα 24ωρα πριν, η έκκληση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στη Βουλγαρία, για συνεργασία με πρώτο άμεσο στόχο την άρση των αντιρρήσεών της για την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ. Καλώντας την προσωρινή βουλγαρική κυβέρνηση «να επιδείξει ευρωπαϊκό μεγαλείο απέναντι σε έναν από τους πρώτους γείτονές τους», ζήτησε να συμφωνήσει στην επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Επανέλαβε πάντως ότι «τα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ο λαός της χώρας μας είναι ότι η Ευρώπη μάς οφείλει κάτι. Εμείς εκπληρώσαμε όλους τους όρους. Η Βόρεια Μακεδονία είναι η χώρα που περιμένει περισσότερο απ' όλες τις άλλες για να συνεχίσει την ευρωπαϊκή πορεία της».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε χτες ότι επιφυλάσσεται να απαντήσει με αντίστοιχα μέτρα στην απόφαση της Βόρειας Μακεδονίας να απελάσει στέλεχος της ρωσικής πρεσβείας στα Σκόπια. Ο Ρώσος πρέσβης, Σ. Μπαζντίκιν, κλήθηκε σχετικά στο βορειομακεδονικό ΥΠΕΞ την περασμένη βδομάδα, ενώ ακόμα δεν έχουν δοθεί δημόσια εξηγήσεις για την απέλαση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση Βούτσιτς - Κούρτι (2022-08-19 00:00:00.0)
Κινητικότητα και παρεμβάσεις σε πολλά μέτωπα (2021-09-23 00:00:00.0)
Εντείνει διεργασίες για την «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των Δυτ. Βαλκανίων (2021-05-20 00:00:00.0)
«Καθήκοντα» και στο Μαυροβούνιο ελέω ΝΑΤΟ (2018-06-05 00:00:00.0)
Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις, με αφορμή τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ (2017-02-07 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις κατά της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ (2015-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ