Τρίτη 18 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Εντείνουν τον αγώνα για συνέχιση των σπουδών σε ανοιχτές σχολές

Χτες στο υπουργείο Παιδείας
Χτες στο υπουργείο Παιδείας
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα για σχολές ανοιχτές, με μέτρα εξασφάλισης της προστασίας της υγείας, δήλωσαν ξανά χτες φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας που έκαναν μία δυναμική συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας.

Απαίτησαν «να μπει τέλος στην κοροϊδία», φωτίζοντας τις προκλητικές αντιφάσεις με το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων, του Τουρισμού, των ξενοδοχείων, της Εστίασης, των καζίνο κ.ά. τη στιγμή που η κυβέρνηση επιλέγει να κρατά τα πανεπιστήμια κλειστά. «Αυτή η πανδημία είναι μαγική, τουρίστα δεν κολλάει, κολλάει φοιτητή», «Ανοιξαν τα mall και τα ξενοδοχεία, μόνο στις σχολές κολλάει η πανδημία», «Αυτή η πανδημία είναι κολλητική μονάχα στη διαδήλωση και μέσα στη σχολή!», ήταν χαρακτηριστικά συνθήματα μέσα από τα οποία οι φοιτητές κατήγγειλαν την πολιτική που το μόνο που αφήνει σε «καραντίνα» είναι τις σπουδές τους...

Τα παραπάνω αναδείχθηκαν και σε κινητοποίηση που πραγματοποίησαν φοιτητικοί σύλλογοι το μεσημέρι του Σαββάτου σε έναν από τους πιο εμπορικούς δρόμους της Αθήνας, την οδό Ερμού και στο Μοναστηράκι. «Στους δρόμους με τα πολυκαταστήματα, η πανδημία δεν κολλάει. Μάλλον, κατά την κυβέρνηση, εδώ πρέπει να έρθουμε για να κάνουμε μάθημα!», δήλωσαν από εκεί οι φοιτητές, ξεμπροστιάζοντας το κυβερνητικό «ζύγι» που μετράει με βάση τα κέρδη των επιχειρήσεων...

Στην Ερμού
Στην Ερμού
Χτες στο υπουργείο βρέθηκαν φοιτητές από σχολές της Αθήνας, εκλεγμένοι σε Διοικητικά Συμβούλια Συλλόγων, πρωτοετείς που κυριολεκτικά δεν έχουν δει από κοντά τις σχολές τους. Από εκεί ζήτησαν για μια ακόμα φορά να παρθούν άμεσα μέτρα για άνοιγμα των σχολών αλλά και να υπάρξει σχεδιασμός για έναρξη και του επόμενου εξαμήνου με την απαραίτητη εξασφάλιση προσωπικού και υποδομών. Τόνισαν πως ακόμα και αυτό το περιορισμένο άνοιγμα πρακτικών, κλινικών και εργαστηρίων το οποίο ανακοινώθηκε, κάτω από την πίεση των φοιτητών, γίνεται με μόνο μέτρο την «αυτοδιάγνωση», με αποτέλεσμα το ένα Τμήμα μετά το άλλο να ανακοινώνουν μη πραγματοποίησή τους. Μπροστά στην εξεταστική, τους όρους διεξαγωγής της οποίας η κυβέρνηση πετά σαν «μπαλάκι» στα Ιδρύματα, απαίτησαν να παρθούν μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της με ασφάλεια, με πρόσβαση όλων των φοιτητών σε αυτή.

Για όλα τα παραπάνω, οι φοιτητές ζήτησαν απαντήσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Μετά από αναμονή, αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, όπου επιβεβαιώθηκε ότι πέρα από το μέτρο της «αυτοδιάγνωσης» δεν υπάρχει ούτε μία πρόβλεψη για το πώς θα ανοίξουν τώρα τα πανεπιστήμια, για το πώς θα μπορέσουν να επιστρέψουν σε εργαστήρια, κλινικές και πρακτικές.

Το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη
Οι φοιτητές φώναξαν δυνατά «Δώστε λεφτά να ανοίξουν οι σχολές - εμείς δεν παρατάμε τις σπουδές», έγραψαν στον δρόμο μπροστά στην πύλη του υπουργείου το αίτημά τους για ανοιχτές σχολές και έβαλαν αντίστοιχο πανό, δηλώνοντας πως με κάθε τρόπο και σε όλες τις συνθήκες, όπως έκαναν και το προηγούμενο διάστημα, θα εντείνουν τις διεκδικήσεις τους.

Διεμήνυσαν ότι συνεχίζουν παράλληλα τον αγώνα ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία, μέσα από το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση, πλευρές του οποίου υλοποιούνται, όπως η ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Στη Θεσσαλονίκη

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν το Σάββατο και στη Θεσσαλονίκη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΤΕΦΑΑ, ΠΤΕΔΕ, Ψυχολογίας, Ιατρικής, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων Μηχανικών και Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, όπως και ο ΣΟΦΕΘ, στην πλατεία Αγίας Σοφίας, με αιχμή το άνοιγμα των σχολών. Μοίρασαν στους περαστικούς ανακοινώσεις με τα αιτήματά τους και ύψωσαν πλακάτ, φώναξαν συνθήματα και παρέμειναν στην πλατεία παρά τη βροχόπτωση, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους χωρίς να κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους και τα όνειρά τους.

Την Παρασκευή είχε προηγηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, αλλά και στην Πρυτανεία του ΠΑΜΑΚ. Από την τελευταία οι φοιτητές διεκδίκησαν την άμεση επαναλειτουργία των Εστιών του ΠΑΜΑΚ και την άμεση στέγαση των απορριφθέντων φοιτητών σε δωμάτια νοικιασμένα με ευθύνη του κράτους. Ως αποτέλεσμα της κινητοποίησης, το Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας του Ιδρύματος ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας εισδοχής των δικαιούχων φοιτητών στις Εστίες.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org