Σάββατο 15 Μάη 2021 - Κυριακή 16 Μάη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
8ΩΡΟ - ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ
Ολοι στους δρόμους! Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα!

«Κάτω τα χέρια από το 8ωρο - Να ξηλωθεί εδώ και τώρα όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο», διαμηνύουν τα συνδικάτα που κλιμακώνουν τη δράση τους

Σε θέσεις μάχης βρήκε τα συνδικάτα η παρουσίαση από το υπουργείο Εργασίας του εκτρωματικού νομοσχεδίου για τα Εργασιακά την περασμένη Τετάρτη. Ηταν η μέρα που ο Κ. Χατζηδάκης έσπευσε να διαφημίσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να φέρει σε πέρας άλλη μια «βρώμικη αποστολή» για λογαριασμό του κεφαλαίου, σαρώνοντας όποιο εργατικό δικαίωμα άφησαν όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων.

Το «πολεμικό ανακοινωθέν» ήδη παίρνει την απάντηση που του αξίζει

Οι ανακοινώσεις αυτές έδωσαν το έναυσμα για μια κλιμακούμενη δράση των σωματείων που ήταν «ζεστά» στον αγώνα, από την επιτυχημένη Πρωτομαγιάτικη απεργία στις 6 Μάη. Τη μέρα της απεργίας, άλλωστε, χωρίς να χαθεί χρόνος, Σωματεία και Ομοσπονδίες ανανέωσαν το ραντεβού τους για νέα σύσκεψη με θέμα την κλιμάκωση της πάλης, όπου συμφώνησαν ότι παραμένουν σε ετοιμότητα για άμεση απάντηση, με συλλαλητήριο και νέα απεργιακή κινητοποίηση. Ετσι, όση ώρα ο υπουργός και τα άλλα στελέχη του υπουργείου ανέλυαν τις διατάξεις νομιμοποίησης της εργασιακής ζούγκλας που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις βρίσκονταν κάτω από το υπουργείο, στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτό το «πολεμικό ανακοινωθέν» από την κυβέρνηση θα πάρει την απάντηση που πρέπει σε όλους τους κλάδους και τους χώρους δουλειάς.


Μια δράση που κλιμακώθηκε την επόμενη μέρα, αφού σε λιγότερο από 24 ώρες διοργανώθηκε ένα ογκώδες συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας δίνοντας το σήμα της κλιμάκωσης της πάλης, με τους χιλιάδες εργαζόμενους που έδωσαν το «παρών» να ξεκαθαρίζουν: «Απορρίπτεται το τερατούργημα! Να αποσυρθεί!».

Τώρα, οι 14 μέρες κατά τις οποίες, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Εργασίας, θα μείνει το νομοσχέδιο στη «διαβούλευση» θα αποτελέσουν διάστημα που οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναλαμβάνουν τη μεγάλη ευθύνη για ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Για να περάσει το μαχητικό μήνυμα παντού ότι πρόκειται για ένα βαθιά αντεργατικό νομοσχέδιο από την αρχή μέχρι το τέλος, ότι δεν είναι ένα «άθροισμα θετικών και αρνητικών διατάξεων», όπως υποστηρίζει ύπουλα η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, σε μια σαφή προσπάθεια υπονόμευσης της πάλης της εργατικής τάξης.

Ολοι στον αγώνα για το ξήλωμα των αντεργατικών νόμων

Το πλαίσιο πάλης για τις εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις που είναι στους δρόμους του αγώνα, άλλωστε, εκφράζει τη δίκαιη διεκδίκηση της εργατικής τάξης να ξηλωθεί όλο το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των τελευταίων ετών. Γιατί οι εργαζόμενοι δεν θεωρούν «περασμένα - ξεχασμένα» όλα εκείνα τα μέτρα που κατάντησαν σπάνιο εύρημα τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, που χτύπησαν τη συλλογική οργάνωση και πάλη, που έπληξαν το απεργιακό δικαίωμα, έκαναν «φύλλο και φτερό» το 8ωρο, διέλυσαν την Κοινωνική Ασφάλιση κ.ο.κ. Δηλαδή, όλο εκείνο το πλαίσιο νόμων και ευρωπαϊκών Οδηγιών πάνω στο οποίο πατάει και σήμερα ολόκληρο το νομοσχέδιο Χατζηδάκη προκειμένου να αρχίσει η εκταμίευση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η εργατική τάξη, λοιπόν, απαιτεί να πεταχτεί στα σκουπίδια το αντεργατικό τερατούργημα, παλεύει για να τραβήξει «το χαλί κάτω από τα πόδια» αυτών των νομοθετικών διατάξεων, διεκδικεί σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων βρίσκονται μεταξύ άλλων:

-- Το ξήλωμα του αντεργατικού νόμου του 2011, τον οποίο καμιά κυβέρνηση δεν άγγιξε, αφού ενσωμάτωνε τη «διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου», δηλαδή το τσάκισμα του 8ωρου μέσα από τη θεσμοθέτηση της απλήρωτης δουλειάς, που σήμερα γίνεται προσπάθεια να γενικευτεί με «ατομική συμφωνία» του εργαζόμενου.

-- Το ξήλωμα του νόμου του 2017 για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, που καθιέρωσε τη 12ωρη δουλειά.

-- Η κατάργηση των νόμων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.

-- Η κατάργηση του «μίνι εργασιακού» της κυβέρνησης της ΝΔ που πέρασε μέσα στην πανδημία.

-- Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων, της ΕΓΣΣΕ.

-- Η κατάργηση των νόμων που διαδοχικά επέβαλαν δουλειά 32 Κυριακές το χρόνο για τους εμποροϋπαλλήλους και που σήμερα η κυβέρνηση γενικεύει για όλες τις Κυριακές σε δεκάδες ακόμα κλάδους.

Ολα τα παραπάνω εμπλουτίζουν την πρόταση νόμου την οποία έχουν επεξεργαστεί 530 σωματεία, που αφορούσε Συλλογικές Συμβάσεις, μισθό, ωράριο, εργασιακές σχέσεις.

Το υπουργείο Εργασίας για τις επόμενες βδομάδες θα πολιορκείται καθημερινά από Ομοσπονδίες και Σωματεία, «δεν θα τους αφήσουμε σε ησυχία», διαμηνύουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που ήδη καταστρώνουν ένα πυκνό πρόγραμμα αγωνιστικών παρεμβάσεων. Σε αυτό περιλαμβάνονται, εκτός από κινητοποιήσεις στο υπουργείο, καθημερινές εξορμήσεις, πικετοφορίες, συνελεύσεις στους χώρους δουλειάς, ένα πλατύ δηλαδή άνοιγμα που θα μεταφέρει σε όλη την εργατική τάξη το κάλεσμα να κάνει υπόθεσή της την πάλη για την ανατροπή του αντεργατικού νομοσχεδίου.

Ταυτόχρονα, τα Συνδικάτα, οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα ήδη διαμορφώνουν πλατύ απεργιακό μέτωπο ώστε να εκφραστεί και με απεργία η πανεργατική απαίτηση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα, να μην φτάσει καν στη Βουλή.

ΠΑΜΕ: Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου!

«Τώρα πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση. Τώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μας πάει 100 χρόνια πίσω. Τη στιγμή που βιομήχανοι, μεγαλέμποροι και τραπεζίτες αυξάνουν τα κέρδη τους μέρα με τη μέρα, θέλουν εμείς να βυθιστούμε σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια. Να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο!», σημειώνει το ΠΑΜΕ στο κάλεσμά του, ξεκαθαρίζοντας:

«Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα. Με απειλές, ψέματα και συκοφαντίες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους ώστε να κρύψουν τους πραγματικά αντεργατικούς σχεδιασμούς τους, για να ξεπεράσουν την κρίση τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Εμείς έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε στα παιδιά μας. Εκπροσωπούμε το δίκιο των πολλών, της εργατικής τάξης. Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους, εμείς είμαστε αυτοί που οικοδομούμε το μέλλον, εμείς είμαστε που τραβάμε την κοινωνία μπροστά. Δεν θα αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας!».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ