Πέμπτη 29 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Συνεχίζεται παγκόσμια η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θανάτων

Δραματική η κατάσταση σε Ινδία και Βραζιλία

Copyright 2021 The Associated

Συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τουλάχιστον 149,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3,152 εκατ. επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους. Οι μεγαλύτερες εστίες με τις πιο τραγικές συνέπειες εμφανίζονται στην Ινδία και στη Βραζιλία, όπου χιλιάδες άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι η Ινδία αντιπροσώπευε το 38% των 5,7 εκατ. κρουσμάτων που αναφέρθηκαν παγκοσμίως την περασμένη βδομάδα. Επίσης, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, υπάρχουν ενδείξεις ότι ινδική παραλλαγή του ιού είχε υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από άλλες παραλλαγές στη χώρα, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένη μεταδοτικότητα.

Καθημερινά στην Ινδία αναφέρονται τουλάχιστον 300.000 νέα κρούσματα και πάνω από 2.000 νεκροί. Σχεδόν 6 εκατ. κρούσματα καταγράφηκαν μόνο τον Απρίλη. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και έχουν έλλειψη οξυγόνου. Ασθενείς φτάνουν σε αυτά ασφυκτιώντας και πεθαίνουν στις πόρτες τους, αναμένοντας την εισαγωγή τους. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών της πανδημίας ξεπερνά τις 200.000, ενώ μόνο χτες πέθαναν άλλοι 3.300.

Ωστόσο, η χώρα, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων στον κόσμο, δεν έχει αποθέματα εμβολίων για τα περίπου 600 εκατ. άτομα που είναι επιλέξιμα, πέρα από τη συνεχιζόμενη προσπάθεια εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων. Ορισμένοι που προσπάθησαν να εγγραφούν δήλωσαν ότι απέτυχαν, ενώ αναβάλλονται κλεισμένα ραντεβού επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια.

Αλλά και στη Βραζιλία η κατάσταση παραμένει δραματική. Την Τρίτη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλα 72.140 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 3.086 θανάτους σε ένα 24ωρο. Συνολικά τουλάχιστον 395.000 έχουν χάσει τη ζωή τους.

Στο μεταξύ η Γερουσία της Βραζιλίας συνέστησε εξεταστική επιτροπή για τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση του Προέδρου Ζ. Μπολσονάρο, 1,5 χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2022. Οπως και στις υπόλοιπες καπιταλιστικές χώρες, η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα προστασίας του λαού και ενίσχυσης των δομών Υγείας, ενώ επιπλέον απέρριψε ή υποτίμησε μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης, αρχικά είχε αρνηθεί να αγοράσει εμβόλια κ.ά. Η Γερουσία θα εξετάσει αν διαπράχθηκαν αδικήματα αμέλειας ή ακόμη και διαφθοράς, ιδίως κατά τη διάρκεια της θανατηφόρας έλλειψης οξυγόνου στις ΜΕΘ στη Μανάους, την πρωτεύουσα της πολιτείας Αμαζόνας.

Στις ΗΠΑ, περίπου 5 εκατ. Αμερικανοί (δηλαδή περίπου το 8% των εμβολιασμένων) έχουν χάσει το ραντεβού τους για τη δεύτερη δόση του εμβολίου, όπως ανέφεραν τα CDC. Ως αιτιολογίες αναφέρονται ενδεχόμενος φόβος για παρενέργειες ή η αντίληψη πως μια δόση προστατεύει αρκετά. Αναφέρεται επίσης ότι άλλοι ίσως έχασαν το δεύτερο ραντεβού λόγω εμποδίων όπως η ανεπαρκής παροχή εμβολίων στα φαρμακεία ή σε άλλους χώρους εμβολιασμού, ενώ ορισμένα άτομα ενδέχεται να έχουν λάβει τις δύο δόσεις τους σε διαφορετικές εγκαταστάσεις, χωρίς αυτό να καταγράφεται στα κεντρικά στοιχεία. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι παραπάνω υποθέσεις συνδέονται άρρηκτα με τη σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια, καθολική Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις ΗΠΑ.

Ξεκίνησε η εξέταση της προσφυγής της Κομισιόν

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χτες ενώπιον δικαστηρίου των Βρυξελλών η εξέταση της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της αγγλοσουηδικής φαρμακοβιομηχανίας «AstraZeneca», για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων της. Η Κομισιόν κατηγορεί την «AstraZeneca» ότι δεν τήρησε το συμβόλαιο και ότι δεν διέθετε ένα «αξιόπιστο» σχέδιο για να διασφαλίσει έγκαιρες παραδόσεις.

Η ΕΕ ζητεί άμεσες παραδόσεις από όλα τα εργοστάσια που καταγράφονται στο συμβόλαιό της, περιλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στη Βρετανία, η οποία δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, ανέφερε δικηγόρος. Νομικός που εκπροσωπεί την «AstraZeneca» είπε ότι το συμβόλαιο της εταιρείας δεν περιλάμβανε την υποχρέωση παράδοσης εμβολίων από όλα τα εργοστάσια παραγωγής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το «Politico», τουλάχιστον μία κυβέρνηση, η βελγική, είχε προειδοποιήσει την Κομισιόν ότι το συμβόλαιο με την «AstraZeneca» «δεν προβλέπει κυρώσεις όταν δεν τηρούνται οι ημερομηνίες και οι ποσότητες των παραδόσεων». Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζουμε ότι η Κομισιόν κράτησε όλο το προηγούμενο διάστημα αυτά τα συμβόλαια ως επτασφράγιστο μυστικό από τους λαούς της Ευρώπης, επικαλούμενη ακριβώς την «εμπιστευτικότητα» των συμβάσεων...

Μεγάλη μείωση στο προσδόκιμο ζωής και στη Ρωσία

Μετά από αντίστοιχα στοιχεία από τις ΗΠΑ, την Ιταλία και άλλες χώρες, η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας και στη Ρωσία οδήγησε σε μείωση στο αναμενόμενο προσδόκιμο ζωής το 2020 κατά 1,84 έτη σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Το ήδη χαμηλό για τα σημερινά δεδομένα προσδόκιμο ζωής (73,3 έτη το 2019), που αντανακλά τις βαθιές, μακροχρόνιες και σαρωτικές συνέπειες που είχε η ανατροπή του σοσιαλισμού για τον ρωσικό λαό, μειώθηκε στα 71,5 έτη το 2020.

Η γενική θνησιμότητα του πληθυσμού τον περασμένο χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση του ρωσικού υπουργείου Υγείας, αυξήθηκε κατά 17,9%, φτάνοντας τους 14,5 ανθρώπους ανά 1.000 κατοίκους (από 12,3 ανθρώπους ανά 1.000 κατοίκους το 2019).

Οι νεκροί από την πανδημία στη Ρωσία προσεγγίζουν τις 109.000, αλλά η Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία σε δική της καταμέτρηση έχει ανακοινώσει περισσότερους από 225.000 θανάτους λόγω Covid-19 στο διάστημα Απρίλη 2020 - Φλεβάρη 2021.

Στη σχετική έκθεση του ρωσικού υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι «η αυξημένη θνησιμότητα οφείλεται στην επίδραση που είχε η πανδημία του νέου κορονοϊού, η οποία υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το σύστημα Υγείας την τελευταία εκατονταετία». Πραγματικός ένοχος είναι βέβαια οι τραγικές συνέπειες που επέφερε η καπιταλιστική παλινόρθωση τα τελευταία 30 χρόνια και στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε πλήρη αντίθεση με τα πολύμορφα επιτεύγματά του στα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ατελείωτα κέρδη από τα εμβόλια και μεγάλες καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς(2021-05-12 00:00:00.0)
Συνεχίζονται διεργασίες, ανταγωνισμοί και συμπράξεις γύρω από τα εμβόλια(2021-04-23 00:00:00.0)
Αυξάνονται κρούσματα και θάνατοι, συνεχίζονται οι καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς(2021-04-08 00:00:00.0)
Ανταγωνισμοί, συμβιβασμοί και παζάρια για το μοίρασμα της «πίτας»(2021-02-13 00:00:00.0)
Οι ανταγωνισμοί για τα κέρδη καθορίζουν τους ρυθμούς παραγωγής και διάθεσης(2021-01-30 00:00:00.0)
Παχιά λόγια και νέα μέτρα ενόψει(2021-01-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ