Παρασκευή 23 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Συνάντηση των ΥΠΕΞ σήμερα στην Κωνσταντινούπολη

Αν και η Διάσκεψη της Κωνσταντινούπολης για το Αφγανιστάν, που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει αύριο αναβλήθηκε, οι διεργασίες εντείνονται, με φόντο τη σταδιακή αποχώρηση των στρατευμάτων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με ζητούμενο τη συγκέντρωση δυνάμεων και πόρων στην αντιπαράθεση με την Κίνα.

Ετσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας (η οποία με «παρότρυνση» και των ΗΠΑ προσπαθεί να αναλάβει ενεργότερο ρόλο και στο συγκεκριμένο πεδίο), Μ. Τσαβούσογλου, υποδέχεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη τους ομολόγους του από Αφγανιστάν και Πακιστάν. Σύμφωνα με την Αγκυρα, η τριμερής συνάντηση θα ασχοληθεί με τις «πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την αφγανική ειρηνευτική διαδικασία, τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, της Ενέργειας, της συνδεσιμότητας και της παράτυπης μετανάστευσης».

Υπενθυμίζεται ότι η διάσκεψη αναβλήθηκε μετά και από την ανακοίνωση των Ταλιμπάν ότι δεν θα λάβουν μέρος σε διαπραγματεύσεις, αντιδρώντας στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να ξεκινήσουν τελικά την απόσυρση των στρατευμάτων τους την 1η Μάη, ενώ τότε θα έπρεπε αυτή να ολοκληρωνόταν με βάση περσινή συμφωνία. Από τη μεριά του Πακιστάν, που διατηρεί πολύχρονους και σταθερούς διαύλους επικοινωνίας με τους Ταλιμπάν, ο ΥΠΕΞ, Σαχ Μαχμούντ Κουρεσί, δήλωσε πως οι Ταλιμπάν «αποφασίζουν μόνοι τους, αλλά εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να τους πείσουμε ότι είναι προς το συμφέρον τους η εμπλοκή τους στις διαπραγματεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ