Πέμπτη 15 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΣΧΟΙΝΙΑ
Ερώτηση του ΚΚΕ για την κατάστασή του και τα σχέδια πώλησής του

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο στον Σχοινιά, καθώς και τα σχέδια για μελλοντική παράδοσή του σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ήταν το αντικείμενο Ερώτησης του ΚΚΕ προς τους υπουργούς Πολιτισμού - Αθλητισμού και Οικονομικών.

Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, έχει ως εξής:

«Το Ολυμπιακό Kωπηλατοδρόμιο Σχοινιά κατασκευάστηκε για να φιλοξενήσει τα αγωνίσματα της κωπηλασίας και του κανόε σπριντ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Η ευρύτερη περιοχή του Σχοινιά έχει χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο, το οποίο έχει ενταχθεί στο δίκτυο "Natura 2000". Για τις ανάγκες πραγματοποίησης των Ολυμπιακών αθλημάτων χρησιμοποιήθηκε μόλις το 10% της συνολικής χερσαίας και θαλάσσιας προστατευόμενης επιφάνειας της περιοχής.

Σήμερα το Kωπηλατοδρόμιο ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, με στόχο την εύρεση επενδυτή για την πώλησή του. Οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται από την Κωπηλατική Ομοσπονδία, που προσπαθεί να τις συντηρήσει με μεγάλη δυσκολία για τις προπονητικές ανάγκες των Εθνικών ομάδων. Ομως το κόστος είναι μεγάλο και οι εγκαταστάσεις έχουν φθορά που χρόνο με τον χρόνο μεγαλώνει. Ηδη οι ξύλινες κατασκευές είναι υπό διάλυση, αφού τα ξύλα έχουν χρόνια να συντηρηθούν και σαπίζουν, με άμεσο τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Το Kωπηλατοδρόμιο έχει μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης. Οι εγκαταστάσεις είναι ιδιαίτερα σύγχρονες και πληρούν όλες τις προδιαγραφές ώστε να αποτελέσουν προπονητικό και αθλητικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, που θα προσελκύει αθλητές και ομάδες από όλη την Ελλάδα και άλλες χώρες. Ειδικότερα για το άθλημα της κωπηλασίας προβλέπονται η διεξαγωγή εγχώριων διοργανώσεων, διεθνών αγώνων και συναντήσεων, η προπόνηση των αθλητών τοπικών ομίλων και της Εθνικής ομάδας, καθώς και η λειτουργία εγκαταστάσεων για αποθήκευση και επισκευή του εξοπλισμού.

Παράλληλα, δεδομένου ότι το άθλημα της κωπηλασίας δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στη χώρα μας, μπορεί να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις για εκδηλώσεις επίδειξης αθλητών προς το κοινό ("ανοιχτές" ημέρες επίδειξης), για σχολεία κ.λπ.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν ώστε:

Να υπάρχει κρατική μέριμνα για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων του κωπηλατοδρομίου, προκειμένου να αποτελέσει ένα σύγχρονο προπονητικό και αθλητικό κέντρο.

Να αποδοθεί συνολικά ο περιβάλλων χώρος στο λαό της Αττικής για αναψυχή και ήπιας μορφής δραστηριότητες, χωρίς να αλλάξουν η χρήση και ο χαρακτήρας του».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org