Τετάρτη 14 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μια μεγάλη πόλη έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Αίγυπτο

Μια ολόκληρη μεγάλη πόλη, που οικοδομήθηκε πριν από 3.400 χρόνια, εντόπισαν Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι κοντά στο Λούξορ. Η πόλη οικοδομήθηκε την εποχή της βασιλείας του φαραώ Αμενχοτέπ Γ', πατέρα του φαραώ Ακενατόν, που έμεινε στην Ιστορία ως εισηγητής της μονοθεϊστικής λατρείας του θεού Ηλιου, Ατόν. Η σύντομη βασιλεία του Ακενατόν μεταξύ 1.353 και 1.336 π.Χ. έδωσε ώθηση σε αναγέννηση της αρχαίας αιγυπτιακής τέχνης, που εγκατέλειψε τον αυστηρό φορμαλισμό προς χάριν της αφαίρεσης και της απεικόνισης της καθημερινής ζωής.

Τα τείχη της πόλης εντοπίστηκαν τον περασμένο Σεπτέμβρη, χωρίς οι αρχαιολόγοι να έχουν φανταστεί το μέγεθος του οικισμού και την ποιότητα κατασκευής των κτισμάτων. Στην ιδιαίτερα καλά διατηρημένη πόλη, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως σχεδόν άθικτους τοίχους ύψους τριών μέτρων και δωμάτια γεμάτα κεραμικά αντικείμενα, αλλά και κοσμήματα, όπως δαχτυλίδια, σφραγιδόλιθοι και χρωματιστά σκεύη, με τη σφραγίδα του φαραώ Αμενχοτέπ.

Η ανασκαφή πραγματοποιείται στα δυτικά του Λούξορ, λίγα χιλιόμετρα από την Κοιλάδα των Βασιλέων, και οι ειδικοί μιλούν για μια ανακάλυψη κορυφαίας σημασίας. Η ανασκαφή έφερε στο φως τρία ανάκτορα του Αμενχοτέπ, κτίρια διοικητικών υπηρεσιών και μεγάλο αριθμό φούρνων και καμινιών για την κατασκευή γυαλιού και κεραμικών, καθώς και κομμάτια χιλιάδων αγαλμάτων. Εκατό μέτρα από το κέντρο της πόλης οι αρχαιολόγοι εντόπισαν νεκροταφείο, με τάφους λαξευμένους από πέτρα.

Η λαμπρή πόλη φαίνεται να εγκαταλείφθηκε μετά τη δολοφονία του Ακενατόν και να κατοικήθηκε πάλι μετά την άνοδο στη βασιλεία του Τουταγχαμών, ο οποίος ίδρυσε νέα μεγαλοπρεπή αυτοκρατορική πρωτεύουσα, τη Μέμφιδα. Η πόλη του Αμενχοτέπ φαίνεται ότι τροφοδοτούσε την αυτοκρατορική πρωτεύουσα με περίτεχνα αντικείμενα και καθημερινά, χρηστικά είδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σημαντική ανακάλυψη ρωμαϊκής αγοράς(3/8/2017)
Και νέα σημαντικά ευρήματα στο Δεσποτικό(20/8/2014)
Πέθανε ο αρχαιολόγος Β. Σαρηγιαννίδης(24/12/2013)
Σημαντική προϊστορική πόλη στην Αντίπαρο(28/5/2011)
Η πολύπαθη αρχαία Μεσσήνη(13/5/2001)
Μκρές ιδέες(11/6/2000)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org