Πληροφορίες για φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα, η οποία αποδίδεται στο συριακό στρατό, φαίνεται πως είναι έτοιμες να αξιοποιήσουν ως πρόσχημα για άλλη μια φορά δυνάμεις του ευρωατλαντικού άξονα, δημιουργώντας έδαφος για κλιμάκωση της παρέμβασής τους στη Συρία.
Η φερόμενη επίθεση στις 4/2/2019 στο Σαρακίμπ καταγράφεται σε έκθεση που δημοσιοποίησε χτες μια «ομάδα ερευνητών» του διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (OPCW) στη διάρκεια έρευνας που υποστηρίζει πως διενήργησε από τον Απρίλη του 2020 έως το Μάρτη του 2021, μολονότι δεν είχε εξασφαλίσει την άδεια των συριακών αρχών. Η έκθεση κάνει λόγο για τη ρίψη ενός δοχείου χημικών (μάλλον χλωρίου) από ελικόπτερο, που αποδίδεται στη συριακή Πολεμική Αεροπορία και από την οποία δεν προκλήθηκε κανένας θάνατος, παρά μόνο αλλεργικές αντιδράσεις σε περίπου 12 άτομα.
Η έκθεση συντάχτηκε υπό τις διαμαρτυρίες της Ρωσίας και της Κίνας, που είναι μέλη του OPCW και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Μόσχα είχε αντιταχθεί και εμποδίσει την παράταση θητείας του μηχανισμού ελέγχου του Οργανισμού για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, επισημαίνοντας ότι το συριακό χημικό οπλοστάσιο είχε επιβεβαιωμένα καταστραφεί το φθινόπωρο του 2013 υπό την επίβλεψη διεθνούς 20μελούς ομάδας ειδικών μετά την ένταξη της χώρας στον OPCW.
Στο μεταξύ, η ίδια «ομάδα ερευνητών» παραβλέπει πολύνεκρες προβοκάτσιες με χημικά, που σύμφωνα με καταγγελίες Ρώσων και Σύρων αξιωματούχων έστησαν στη Συρία αντικαθεστωτικοί και τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και της «Αλ Κάιντα» που συνεργάζονται με την οργάνωση δήθεν διάσωσης «Λευκά Κράνη».
Σε ένα τέτοιο φόντο, η Γαλλία πρωταγωνιστεί στη σύνταξη ενός σχεδίου απόφασης ενόψει της διεθνούς συνόδου του OPCW στη Χάγη (20 έως 22 Απρίλη), με στόχο να ανασταλούν τα δικαιώματα της Συρίας ως συμβεβλημένου μέλους, με το πρόσχημα της επίμαχης έκθεσης.
Με αντίστοιχη σπουδή, ο επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ζ. Μπορέλ, χαιρέτισε την εν λόγω έκθεση και προέτρεψε να δοθεί «τέλος στην ατιμωρησία» της χρήσης χημικών όπλων.