Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζονται οι απειλές και η ένταση της κινητικότητας

Στις Βρυξέλλες από σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των ΗΠΑ

Με μπαράζ «προειδοποιήσεων» και με έντονη στρατιωτική και «διπλωματική» κινητικότητα από την πλευρά των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και από τη Ρωσία, «συνοδεύεται» η κλιμακούμενη ένταση στην ανατολική Ουκρανία, με κίνδυνο αναζωπύρωσης της σύγκρουσης μεταξύ των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς.

Καθώς συνεχίζονται οι αλληλοκατηγορίες, η Ουκρανία ανακοίνωσε τον θάνατο ακόμη ενός στρατιώτη και ισχυρίστηκε ότι οι θέσεις της στη γραμμή επαφής υπέστησαν εννέα επιθέσεις το Σαββατοκύριακο, ενώ και οι αυτονομιστές του Ντονέτσκ κατήγγειλαν τον ουκρανικό στρατό για επιθέσεις.

Μπαράζ επαφών στην έδρα του ΝΑΤΟ

«Θα υπάρξουν συνέπειες» σε περίπτωση που «η Ρωσία ενεργήσει με απερίσκεπτο ή επιθετικό τρόπο» στην Ουκρανία, «προειδοποίησε» σε συνέντευξή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι στα σύνορα με την Ουκρανία και στην Κριμαία «υπάρχουν περισσότερα ρωσικά στρατεύματα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από το 2014, κατά την πρώτη ρωσική εισβολή».

Από σήμερα μέχρι την Πέμπτη ο Αντ. Μπλίνκεν μαζί με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για επαφές στην έδρα του ΝΑΤΟ, καθώς και διμερείς και πολυμερείς συναντήσεις με Ευρωπαίους ομολόγους τους. Χτες, ο Αντ. Μπλίνκεν είχε σχετική τηλεφωνική συνομιλία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συζήτησαν για την «άμεση ανάγκη να σταματήσει η Ρωσία τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα και την κατεχόμενη Κριμαία», ενώ μίλησαν ακόμα για το Αφγανιστάν και την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Στην έδρα της λυκοσυμμαχίας, εξάλλου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ θα συναντηθεί σήμερα με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ενώ θα συνεδριάσει και η Επιτροπή ΝΑΤΟ - Ουκρανίας.

Επιπλέον, πριν από το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ο Αντ. Μπλίνκεν είχε από την περασμένη Παρασκευή τηλεφωνικές επικοινωνίες για το θέμα με τους ομολόγους του από τη Γαλλία και τη Γερμανία, Ζαν - Ιβ Λε Ντριάν και Χ. Μάας, αντίστοιχα, ενώ χτες συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον και με τον Ιταλό ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάγιο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά της Βρετανίας, ο ΥΠΕΞ, Ντ. Ράαμπ, δήλωσε ότι Βρετανία και ΗΠΑ «αντιτίθενται έντονα» στην εκστρατεία της Ρωσίας για αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας και ζητούν από τη Μόσχα αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Αντίστοιχα, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ, απαίτησε από τη Ρωσία «αν δεν έχει τίποτα να κρύψει, να εξηγήσει ποια στρατεύματα μεταφέρονται πού και με ποιο σκοπό». Το Βερολίνο επέκρινε και το γεγονός ότι η Μόσχα δεν έλαβε μέρος το Σάββατο στη σχετική συνεδρίαση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, στο Παρίσι, ενώ καταγράφονται επαφές για ενδεχόμενη συνάντηση όλων των ηγετών του σχήματος της Νορμανδίας (Γερμανία, Γαλλία, Ρωσία, Ουκρανία).

Μόσχα: Δεν θα μείνουμε αδιάφοροι για την τύχη των ρωσόφωνων

«Οσο πιο συχνά διατυπώνονται τέτοιες δηλώσεις, τόσο μειώνεται η αξία τους», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφερόμενος στις απανωτές εκκλήσεις των ΗΠΑ «για τερματισμό της ρωσικής επιθετικότητας».

Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως «κανένας δεν δέχεται το ενδεχόμενο ενός τέτοιου πολέμου» ούτε «το ενδεχόμενο ενός εμφύλιου πολέμου στην Ουκρανία». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι «η Ρωσία δεν θα μείνει αδιάφορη για την τύχη των ρωσόφωνων που ζουν στη νοτιοανατολική Ουκρανία» και ότι «καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει να επιλυθεί η σύγκρουση αυτή». Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει ήδη χορηγήσει διαβατήρια σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Ενεργότερος ρόλος από την Τουρκία

Ο ενεργότερος ρόλος που διεκδικεί η Τουρκία στην Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα αποτυπώθηκε και στις πολύωρες συνομιλίες που είχαν το Σάββατο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, και ο Ουκρανός ομόλογός του, Β. Ζελένσκι, στην Κωνσταντινούπολη.

Την «ελπίδα» ότι «η ανησυχητική κλιμάκωση που παρατηρείται επί του πεδίου θα τελειώσει το ταχύτερο δυνατό, η κατάπαυση του πυρός θα συνεχιστεί και η σύγκρουση θα επιλυθεί μέσω διαλόγου στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ» και τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εξέφρασε ο Ερντογάν, λέγοντας πως η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει «οποιαδήποτε υποστήριξη χρειαστεί».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, οι θέσεις των δύο κρατών «συμπίπτουν για τις ίδιες απειλές στη Μαύρη Θάλασσα και την απόκριση στις απειλές αυτές».

Στο μεταξύ, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι Τουρκία και Ουκρανία εγκαινίασαν μια πλατφόρμα των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας για τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας, αναφέροντας παράλληλα πως αυτό «δεν είναι με κανέναν τρόπο μια κίνηση εναντίον τρίτων χωρών». Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κίεβο το 2019, στο πλαίσιο της πολύπλευρης ενίσχυσης των σχέσεών της με την Ουκρανία.

Eίχε προηγηθεί, την Παρασκευή, τηλεφωνική συνομιλία του Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, με τον τελευταίο να κατηγορεί την Ουκρανία για «επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες» στο Ντονμπάς και να τονίζει ότι «το πακέτο των συμφωνιών του Μινσκ του 2015 είναι το μόνο πιθανό θεμέλιο για τη διευθέτηση», τις οποίες «η ουκρανική πλευρά παρακάμπτει». Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη Λιβύη, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τα ρωσικά εμβόλια κ.ά.

Αναφορικά δε με τα σχέδια της Τουρκίας για την κατασκευή της διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, «η Ρωσία τόνισε τη σημασία της διατήρησης της σύμβασης του Μοντρέ του 1936, προκειμένου να διασφαλιστεί η περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια του περιφερειακού καθεστώτος των Στενών της Μαύρης Θάλασσας», τόνισε ο Πούτιν.

  • Η Ελλάδα στηρίζει τη διαδικασία του Μινσκ για την επίλυση του ουκρανικού ζητήματος, σημείωσε ο Ελληνας αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Μ. Βαρβιτσιώτης, κατά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τον Ουκρανό πρέσβη, Σ. Σούτενκο. Ο Μ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει μεγάλο οικονομικό τίμημα στις εξαγωγές των προϊόντων της, ως συνέπεια των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ