Τρίτη 13 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέο θύμα αστυνομικής βίας στη Μινεάπολις

Από τις κινητοποιήσεις μετά τη νέα δολοφονία από αστυνομικούς

Christian Monterrosa

Από τις κινητοποιήσεις μετά τη νέα δολοφονία από αστυνομικούς
Την ώρα που συνεχίζεται στη Μινεάπολις των ΗΠΑ η δίκη για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό Ντ. Σόβιν τον Μάη του 2020, νέο κύμα αγανάκτησης προκάλεσε η δολοφονία ενός 20χρονου Αφροαμερικανού στην ίδια περιοχή από αστυνομικά πυρά.

Αστυνομικοί σταμάτησαν τον 20χρονο Ντόντε Ράιτ προχτές, στη διάρκεια ελέγχου για αμελητέα παράβαση. Διαπίστωσαν πως εκκρεμούσε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στο περιπολικό. Ο νεαρός φοβήθηκε, ξαναμπήκε στο αυτοκίνητο και άρχισε να οδηγεί, ώσπου τραυματίστηκε από σφαίρα αστυνομικού ο οποίος προσπάθησε να τον σταματήσει. Τραυματισμένος, προσέκρουσε σε άλλο διερχόμενο αυτοκίνητο και ξεψύχησε επιτόπου.

Η δολοφονία έγινε στο βορειοδυτικό προάστιο της Μινεάπολις, Μπρούκλιν Σέντερ, και προκάλεσε άμεσα διαδήλωση έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, με εκατοντάδες ανθρώπους να απαιτούν δικαίωση για τον Τζορτζ Φλόιντ και το νέο θύμα. Οι τοπικές αρχές προχώρησαν σε απαγόρευση κυκλοφορίας, επιχειρώντας να αποτρέψουν ακόμα πιο μαζικές κινητοποιήσεις, ενώ επιτέθηκαν σε διαδηλωτές με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.

Στο μεταξύ, η δίκη για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ συνεχίστηκε με διαδοχικές καταθέσεις γιατρών οι οποίοι επιβεβαιώνουν πως ο θάνατός του επήλθε από ασφυξία και όχι από λήψη φαρμάκων ή οπιούχων ουσιών.

Πέθανε ο Ράμσεϊ Κλαρκ

Πέθανε την περασμένη Παρασκευή στο σπίτι του στο Μανχάταν, σε ηλικία 93 ετών, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Ράμσεϊ Κλαρκ. Ως υπουργός Δικαιοσύνης (επί Λ. Τζόνσον) είχε υποστηρίξει τον νόμο περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1968.

Στη συνέχεια ανέπτυξε έντονη δράση ως νομικός στον τομέα των πολιτικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενώ επανειλημμένα είχε αντιταχθεί δημόσια στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ στο Βιετνάμ, στο Ιράκ, στην πρώην Γιουγκοσλαβία κ.α. Μεταξύ άλλων είχε καταγγείλει τον ρόλο των ΗΠΑ στη δημιουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, και είχε υπερασπιστεί ως συνήγορος ενώπιόν του τον πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλ. Μιλόσεβιτς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο θύμα αστυνομικής βίας σκοτώθηκε ενώ φώναζε «δεν μπορώ να αναπνεύσω»(2024-04-27 00:00:00.0)
Can't breathe(2023-02-04 00:00:00.0)
Αστυνομικοί αξιωματούχοι καταθέτουν ενάντια στον Σόβιν(2021-04-07 00:00:00.0)
Αποτυπώνεται η δολοφονική και προκλητική στάση της αστυνομίας(2021-04-01 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις για τα θύματα της αστυνομικής και ρατσιστικής βίας(2021-03-17 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις ενόψει της δίκης για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ(2021-03-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ