Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιπαράθεση στον ΟΗΕ με αφορμή «αιφνιδιαστικές ενδείξεις» για χημικά όπλα

Για ψευδοέρευνα και σκευωρία μέσω «ύποπτων ενδείξεων» από υποτιθέμενη έρευνα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων (OPCW), με στόχο τη νέα δαιμονοποίηση της συριακής κυβέρνησης, κατήγγειλαν χτες τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και άλλες δυτικές χώρες ο διπλωματικός επιτετραμμένος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολγιάνσκι, και ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάμ Σαμπάγκ. Οι αντιδράσεις των δύο διπλωματών καταγράφηκαν σε προχτεσινή τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε ενόψει σύγκλησης του OPCW, η οποία έχει προγραμματιστεί να αρχίσει στις 20 Απρίλη στη Χάγη, με βάση ένα γαλλικό σχέδιο απόφασης που ζητά την παύση των «δικαιωμάτων και προνομίων» της Συρίας από τον Διεθνή Οργανισμό, στον οποίο εντάχθηκε το Σεπτέμβρη του 2013.

Η στοχοποίηση της Συρίας επιχειρείται αυτήν τη φορά με κάποιες «αιφνιδιαστικές ενδείξεις» ύποπτες για χημικά όπλα, που φέρεται πως «βρήκε» ομάδα επιθεωρητών του Οργανισμού στη χώρα, δίχως αφενός αυτή η επίσκεψη να έχει γίνει έως τώρα γνωστή, αφετέρου να ανακοινωθεί σε ποιες ακριβώς περιοχές και υπό ποιες συνθήκες οι «επιθεωρητές» πήγαν χωρίς να ζητήσουν την άδεια των συριακών αρχών.

Ο Ρώσος διπλωμάτης κατήγγειλε την προσπάθεια να ενταθούν οι πιέσεις σε βάρος της Συρίας με πρόσχημα ενδείξεις για χημικά όπλα, μολονότι το οπλοστάσιο αυτό καταστράφηκε επίσημα και υπό διεθνή εποπτεία το 2014. Αναρωτήθηκε, επίσης, όπως αργότερα και ο Σύρος αξιωματούχος, γιατί δεν γίνεται καμία ουσιαστική έρευνα για τις καταγγελίες που έχουν γίνει από τις συριακές αρχές για τη δράση μελών της ύποπτης ΜΚΟ «Λευκά Κράνη», η οποία έχει κατηγορηθεί εκατοντάδες φορές πως συνεργάζεται στενά με τζιχαντιστές στο στήσιμο προβοκάτσιας με χημικά όπλα και επιθέσεις σε βάρος αμάχων με σκοπό να επιρριφθεί η ευθύνη στον συριακό στρατό.

Επιχειρώντας να «απαντήσει», η Βρετανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γουντγουόρντ, είπε πως η συριακή κυβέρνηση έχει «19 εκκρεμότητες» και δεν έχει δώσει εξηγήσεις σε σχέση με «στοιχεία» που συνέλεξε το Σεπτέμβρη μια «ομάδα επιθεωρητών» του OPCW, που δείχνουν «ίχνη» χημικών όπλων σε αποθήκες και τμήματα παραγωγής που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν, πριν από την ένταξη της Συρίας στον OPCW. Η Αμερικανίδα ομόλογός της, Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ, υποστήριξε το γαλλικό σχέδιο απόφασης, με τον ισχυρισμό ότι σε αντίθετη περίπτωση διακυβεύεται τάχα «η αξιοπιστία της Διεθνούς Σύμβασης για τα Χημικά Οπλα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ