Πέμπτη 8 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Καλεί την ΕΕ «να κρίνει ανεξάρτητα» και «να δρα αυτόνομα»

Τηλεφωνική συνομιλία Σι - Μέρκελ με φόντο την ανταλλαγή κυρώσεων μεταξύ Κίνας - ΕΕ και την προσπάθεια των ΗΠΑ για «ευθυγράμμιση» του ευρωατλαντικού άξονα

Η ανάπτυξη της Κίνας αποτελεί ευκαιρία για την ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της χώρας, Σι Τζινπίνγκ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χτες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, με φόντο την πρόσφατη ανταλλαγή κυρώσεων, καταγγελιών και διαμαρτυριών μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου (για την κατάσταση στην επαρχία Σιντζιάνγκ και τη στάση της Κίνας απέναντι στο αυτονομιστικό κίνημα των Ουιγούρων, όπως και για την ενίσχυση του ελέγχου της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης στο Χονγκ Κονγκ).

Ο Σι, μεταξύ άλλων, κάλεσε την ΕΕ να κάνει «ανεξάρτητες κρίσεις» και να επιτύχει «αληθινά στρατηγική αυτονομία», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην προσπάθεια των ΗΠΑ να πετύχουν «ευθυγράμμιση» των Βρυξελλών μαζί τους - παρότι τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται πλήρως - στην εντεινόμενη κόντρα με την Κίνα.

Τόνισε ακόμα ότι οι σχέσεις Κίνας - ΕΕ αντιμετωπίζουν «νέες ευκαιρίες» όπως και «διάφορες προκλήσεις», προσθέτοντας ότι «θέμα - κλειδί» αποτελεί το να σέβεται η κάθε πλευρά την άλλη και να «αφαιρεθούν περισπασμοί». Επανέλαβε δε την ετοιμότητα του Πεκίνου να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες σε μια σειρά από θέματα της «σημαντικής ατζέντας» για το επόμενο στάδιο των διμερών σχέσεων, μέσα από διαβουλεύσεις και επέκταση της πρακτικής συνεργασίας, για την ενίσχυση του συντονισμού για την Κλιματική Αλλαγή και άλλα ζητήματα «παγκόσμιας διακυβέρνησης», για να υλοποιηθεί από κοινού η λεγόμενη «πολυμέρεια».

Σύμφωνα με την καγκελαρία, η συνομιλία επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στις «διεθνείς προσπάθειες για την παραγωγή και διανομή εμβολίων», σε ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, καθώς και στις «προσπάθειες για την προστασία του κλίματος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας». Μέρκελ και Σι συμφώνησαν ότι οι επερχόμενες σινο-γερμανικές κυβερνητικές διαβουλεύσεις «πρέπει να χρησιμοποιηθούν για διεξοδική εξέταση διμερών θεμάτων». Η καγκελάριος τόνισε τη σημασία διαλόγου «για το πλήρες φάσμα των σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων για τα οποία υπάρχουν διαφορές απόψεων».

Ανεβαίνει η στρατιωτική κινητικότητα στα ανοιχτά της Ταϊβάν

Στο μεταξύ, ανεβαίνει η στρατιωτική κινητικότητα στα ανοιχτά της Ταϊβάν, τόσο από την Κίνα όσο και από τις ΗΠΑ.

Την ώρα που συνεχίζονται οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή, με τη συμμετοχή και αεροπλανοφόρου, οι ΗΠΑ «απάντησαν» με μια διέλευση «ρουτίνας» του αντιτορπιλικού κατευθυνόμενων βλημάτων USS «John S. McCain» από τα Στενά της Ταϊβάν, επιδεικνύοντας «τη δέσμευση των ΗΠΑ σε έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο δε ΥΠΕΞ της Ταϊβάν, Τζόζεφ Γου, δήλωσε ότι το νησί θα υπερασπιστεί τα εδάφη του «μέχρι το τέλος» αν δεχτεί επίθεση από την Κίνα (η οποία θεωρεί την Ταϊβάν κινεζικό έδαφος). Επέκρινε τις υπερπτήσεις 10 κινεζικών πολεμικών αεροπλάνων πάνω από την Ταϊβάν και σχολίασε ότι «αν χρειαστεί να πολεμήσουμε, θα πολεμήσουμε».

Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ υποστηρίζουν δημόσια ότι οι ενέργειες της Κίνας στην Ταϊβάν μεγαλώνουν την πιθανότητα για ευρύτερη ανάφλεξη. Ο ναύαρχος Τζον Ακιλίνο, που αναμένεται σύντομα να αναλάβει επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, δήλωσε ότι «αυτό το πρόβλημα είναι πολύ περισσότερο κοντά μας από όσο πιστεύουμε», ενώ ο ναύαρχος Τσαρλς Ρίτσαρντ, που είναι επικεφαλής τμημάτων που χειρίζονται τα πυρηνικά όπλα, σε πρόσφατη ανάλυσή του σημείωσε πως το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας αναμένεται «αν όχι να τετραπλασιαστεί (σε ισχύ), να τριπλασιαστεί» μες στην επόμενη 10ετία...

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, Ρεν Κοκιάνγκ, δήλωσε ότι «θα πέσουν στο κενό οι προσπάθειες εξωτερικών δυνάμεων να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα ή των δυνάμεων που πιστεύουν στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικά μέσα για να πετύχουν ανεξαρτησία».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες ανακοινώθηκε ότι δύο Ουιγούροι πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι στη Σιντζιάνγκ καταδικάστηκαν σε θάνατο για «αυτονομιστική δραστηριότητα». Στην πράξη, αυτές οι ποινές συνοδεύονται με διετή αναστολή και τελικά μετατρέπονται σε ισόβια κάθειρξη. Πρόκειται για τους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης και Παιδείας της αυτόνομης περιφέρειας. Ο πρώτος κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία με το Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (ΙΚΑΤ), που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων του ΟΗΕ, αλλά το Νοέμβρη αποσύρθηκε από τον αντίστοιχο κατάλογο των ΗΠΑ (αυτονομιστικές δυνάμεις στη Σιντζιάνγκ αποκαλούν Ανατολικό Τουρκεστάν την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας, της οποίας ζητούν την ανεξαρτησία). Ο δεύτερος κρίθηκε ένοχος ως υπεύθυνος επειδή σε σχολικά εγχειρίδια στη γλώσσα των Ουιγούρων διατηρούνταν διατυπώσεις που θεωρήθηκε ότι υπερασπίζονταν ή εξυμνούσαν τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και την αυτονομιστική δράση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ