Τετάρτη 7 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕNΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Απαιτεί μέτρα προστασίας της υγείας

Από παλιότερη αγωνιστική κινητοποίηση πυροσβεστών
Από παλιότερη αγωνιστική κινητοποίηση πυροσβεστών
Tη λύπη της και τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του 43χρονου Νίκου Παναγιωτόπουλου, πενταετή πυροσβέστη, που «έφυγε» από τη ζωή εξαιτίας του κορονοϊού, εκφράζει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών». Ο άτυχος πυροσβέστης υπηρετούσε στην ΠΥ ΒΙΠΕ Πατρών και είχε εισαχθεί πριν από μερικές μέρες στο Νοσοκομείο του «Αγίου Ανδρέα».

Με αφορμή αυτό το τραγικό γεγονός, η ΕΑΚΠ τονίζει ότι από την έναρξη του πρώτου κύματος της πανδημίας έχει πραγματοποιήσει πλήθος παρεμβάσεων για την ουσιαστική λήψη μέτρων στους χώρους εργασίας. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση, «έχουμε παραθέσει συγκεκριμένα στοιχεία από διάφορες περιοχές της χώρας, επισημαίνοντας την άμεση αναγκαιότητα για: Την παροχή επαρκούς καθαριότητας. Την πραγματοποίηση συχνών απολυμάνσεων στους χώρους των κτιριακών εγκαταστάσεων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων. Την επαναλαμβανόμενη διεξαγωγή rapid test στο προσωπικό. Τη συνεχή διάθεση αντισηπτικών, μασκών και γαντιών μιας χρήσης.(...)

Εύλογα θα σκεφτεί κανείς πως ένα τέτοιο τραγικό γεγονός θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν εφαρμόζονταν οι απαραίτητοι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι και τα τεστ για τον κορονοϊό σε μεγαλύτερο βαθμό. Οπως αναφέρουν άλλωστε και οι οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, η χώρα μας διανύει το τρίτο και μακράν εκρηκτικότερο κύμα της επιδημίας Covid-19 και δυστυχώς το Πυροσβεστικό Σώμα δεν έχει μείνει αλώβητο. Πρόσφατο παράδειγμα τα μαζικά κρούσματα στον 1ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς πανελλαδικά. Καθώς και στον 7ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών».

Οπως υπογραμμίζεται, «αυτή η έξαρση των κρουσμάτων στο ΠΣ ωστόσο δεν επέφερε κάποια αλλαγή στα μέτρα πρόληψης και προστασίας του προσωπικού έναντι της πανδημίας. Δυστυχώς παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης, καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες παραπόνων συναδέλφων μας, είτε για τη μη παροχή υπηρεσιών καθαριότητας σε Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και Κλιμάκια, είτε γιατί αυτή παρέχεται σε αραιά χρονικά διαστήματα, είτε γιατί δεν τηρούνται οι ενδεικνυόμενες υποδείξεις των οδηγιών για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού. Κι όμως, ακόμη και τώρα που εξαγγέλθηκε η διαθεσιμότητα εβδομαδιαίων rapid test για τον γενικό πληθυσμό, η πολιτεία δεν λαμβάνει κανένα μέτρο προληπτικού ελέγχου για τους πυροσβέστες.

Μέχρι τώρα το σημαντικότερο μέτρο προστασίας των πυροσβεστών έναντι του Covid-19 είναι η λειτουργία των υπηρεσιών με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό και η εναλλαγή σε δεκαπενθήμερες φυλακές (εργασία - εφεδρεία). Ομως, ακόμη κι αυτά τα μέτρα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να εφαρμοστούν σε πολλές υπηρεσίες, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Σαν μην έφταναν όλα αυτά, ο Ν. 4662/2020 προβλέπει από πέρυσι τη συχνότερη υπερεργασία μέσω και των προληπτικών επιφυλακών και οι βάρδιες συνεχίζουν να λειτουργούν και να συγχρωτίζονται κανονικά από την ενεργή φυλακή και την εφεδρεία, αφού καλούνται διαρκώς για την αντιμετώπιση συμβάντων ή αναμενόμενων καιρικών φαινομένων, καθώς και για μέτρα ασφάλειας λόγω των κοινοποιήσεων των εργαζομένων».

Η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης επισημαίνει για άλλη μια φορά ότι η Πολιτεία θα πρέπει να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα με σημαντική αύξηση των κονδυλίων, έτσι ώστε να παρέχεται συνεχής και επαρκής καθαριότητα, να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις σε όλες τις κτιριακές εγκαταστάσεις που εργάζεται το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και να διατίθενται όλα τα απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας. Η αντιπυρική περίοδος είναι προ των πυλών και περίπου 2.500 χιλιάδες εποχικοί πυροσβέστες θα κληθούν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΠΣ. Αποτελεί επιτακτική ανάγκη να παρθούν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα μέτρα, για να προστατευτεί με αποτελεσματικό τρόπο το σύνολο του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος και τα μέλη των οικογενειών τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ