Σάββατο 3 Απρίλη 2021 - Κυριακή 4 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΣΤΙΑΣΗ
Μέτρα χωρίς ουσιαστική ανακούφιση των επαγγελματιών και των εργαζομένων

Χωρίς ανακούφιση για οφειλές σε εφορία και τράπεζες, που είναι ανάμεσα στα βασικά αιτήματα επιβίωσης αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, είναι τα μέτρα για τις επιχειρήσεις στην Εστίαση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη Πέμπτη.

Οπως ανακοινώθηκε, θα επιδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ μόνο η αγορά πρώτων υλών με βάση τον τζίρο και με την υποχρέωση στο τέλος του 2021 να κατατεθούν τα σχετικά τιμολόγια. Συγκεκριμένα, το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Βασικό κριτήριο ένταξης είναι η μείωση του ετήσιου τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 κατά μεγαλύτερο ή ίσο του 30%. Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021 και ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

ΚΚΕ: Επιτακτική η ανάγκη διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων στήριξης

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την Εστίαση σημειώνει:

«Το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της Εστίασης, κάτω από την πίεση και τις αντιδράσεις, δεν αντιμετωπίζει επί της ουσίας τα αδιέξοδα των επαγγελματιών και των εργαζομένων, σε έναν κλάδο που παραμένει για πάνω από 7 μήνες κλειστός, από την εγκληματική κυβερνητική διαχείριση της πανδημίας. Είναι προσανατολισμένο σε συγκεκριμένες κατηγορίες του κλάδου, ενώ χιλιάδες μικροεπιχειρήσεις αποκλείονται. Επίσης, τίθεται ως κριτήριο μόνο ο τζίρος του 2020, ενώ τα καταστήματα αυτά παραμένουν κλειστά σχεδόν ένα 4μηνο και το 2021.

Για τους επαγγελματίες της Εστίασης με χαμηλότερα εισοδήματα, ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά τους την επόμενη μέρα αναμένεται δύσβατος και γεμάτος ανασφάλεια, αφού θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ζημιές των προηγούμενων μηνών και τα συσσωρευμένα χρέη των επόμενων. Γι' αυτόν το λόγο είναι επιτακτική η ανάγκη να διεκδικηθεί η ψήφιση των ουσιαστικών μέτρων στήριξης, που περιλαμβάνει η πρόταση νόμου που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ, άμεσου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, όπως η διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες, η μείωση φορολογίας και η επαναφορά αφορολόγητου ορίου κ.λπ.».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ