Σάββατο 3 Απρίλη 2021 - Κυριακή 4 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μπαταρία

Πολυεθνικοί όμιλοι, κυβέρνηση και αστικά κόμματα οραματίζονται την Εύβοια πρωταγωνιστή της «πράσινης ανάπτυξης» και τη μετατρέπουν σε «μπαταρία της Ελλάδας», με γιγάντιες επενδύσεις σε ΑΠΕ. Μπορεί η μπαταρία τους να δίνει «ρεύμα» στα τρελά κέρδη των ενεργειακών κολοσσών, που επενδύουν με γενναία κρατική στήριξη στον «απελευθερωμένο» τομέα της Ενέργειας, για το λαό όμως και τις ανάγκες του προκαλεί μόνιμο βραχυκύκλωμα. Δεν είναι μόνο η ενεργειακή φτώχεια, απόρροια του ακριβότερου «πράσινου» ρεύματος, ούτε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επενδύσεων, με την αποψίλωση δασών και την ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας σε περιοχές NATURA. Οπως αποδείχτηκε ξανά την περασμένη Πέμπτη, οι εργαζόμενοι και ο λαός «πληρώνουν» το όραμα της «απελευθερωμένης» και πράσινης Ενέργειας ακόμα και με τη ζωή τους, στο έδαφος των αντεργατικών ανατροπών, της εντατικοποίησης και εργολαβοποίησης κρίσιμων λειτουργιών που σχετίζονται με την παραγωγή και τη διανομή της Ενέργειας. Μιλάμε βέβαια για τους τρεις νεκρούς εργάτες στην Εύβοια και τον τέταρτο που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, «κεραυνοβολημένοι» όλοι από το ρεύμα, στη διάρκεια αποκατάστασης βλάβης στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Η «απελευθέρωση» της Ενέργειας και οι «πράσινες» επενδύσεις γίνονται με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου, σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών. Κι αν η ταλαιπωρία χιλιάδων κατοίκων στην πρόσφατη χιονόπτωση της Αττικής δεν ήταν αρκετή να το επιβεβαιώσει, ήρθε και ο θάνατος των τριών εργαζομένων να το αποδείξει με τον πιο τραγικό τρόπο.

Φυσικός στόχος

Η συζήτηση για την επανεγκατάσταση ΝΑΤΟικών πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα δεν είναι βέβαια καινούργια, ούτε οι αποκαλύψεις του ΚΚΕ ότι ο Αραξος έχει «εκσυγχρονιστεί» εδώ και χρόνια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το θέμα ξαναζεσταίνει η ελληνική έκδοση του «Foreign Affairs», που εξηγεί «γιατί πρέπει να επιστρέψουν τα πυρηνικά στην Ελλάδα». Μεταξύ άλλων, δείχνει ως ιδανικό σημείο αποθήκευσης την Αλεξανδρούπολη, «καθώς απέχει 1.021 μίλια από το πρώτο (σ.σ. ρωσικό) σιλό» με πυρηνικά στο Κοζέλσκ. Ενδιαφέρον έχει όμως και η ανάλυση του άρθρου για τους κινδύνους που σηματοδοτεί η εμπλοκή της Ελλάδας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα φιλοξενήσει πυρηνικά στο έδαφός της. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι το ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα στόχος πυρηνικής επίθεσης από τη Ρωσία, αν έρθουν στη χώρα μας ΝΑΤΟικά πυρηνικά, είναι «μη ουσιώδες». Πρώτον, επειδή η Ελλάδα είναι «μέλος του ΝΑΤΟ» και άρα «φυσικός στόχος» σε περίπτωση «θερμοπυρηνικής ανταλλαγής μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας». Και, δεύτερον, επειδή «η ναυτική βάση της Σούδας μπορεί να φιλοξενήσει οποιαδήποτε στιγμή πυρηνικά αεροσκάφη, αεροπλανοφόρα που φέρουν πυρηνικά όπλα, καθώς και πυρηνικά υποβρύχια. Συνεπώς, ακόμη και αν η Ελλάδα δεν φιλοξενεί πυρηνικά όπλα, είναι στόχος επίθεσης»! Αν αυτά ακούγονται δημόσια από τα διάφορα επιτελεία, εύκολα βάζει ο νους μας τι άλλο συζητιέται πίσω από κλειστές πόρτες, στο πλαίσιο των οξυμένων ανταγωνισμών ΗΠΑ - Ρωσίας, που καθιστά το λαό «φυσικό στόχο» σε διασταυρούμενα πυρά.

Βαράνε...

Με διάφορα προπαγανδιστικά τεχνάσματα και λαθροχειρίες, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για τον επόμενο γύρο των ανατροπών στην Ασφάλιση. Λέει για παράδειγμα ότι με την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων και τους «ατομικούς κουμπαράδες», οι ασφαλισμένοι θα κάνουν κουμάντο στις εισφορές τους και κατ' επέκταση θα καθορίζουν τη σύνταξη που θα παίρνουν στο τέλος του εργάσιμου βίου τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα, αφού οι εισφορές εξαρτώνται από τον μισθό και γενικά από το εισόδημα του ασφαλισμένου, αν πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, αγρότη κ.λπ. Η συμπίεση επομένως των μισθών και των εισοδημάτων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μικρότερες εισφορές, άρα και σε μικρότερες συντάξεις. Κι αυτό ισχύει είτε τα συστήματα είναι αναδιανεμητικά είτε κεφαλαιοποιητικά (ιδιωτικά). Πάνω λοιπόν στις περικοπές και τις ανατροπές που νομοθέτησαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, οι «ατομικοί κουμπαράδες» έρχονται να προσθέσουν μια ακόμα καινοτομία: Στα κεφαλαιοποιητικά συστήματα, ενώ οι εισφορές είναι καθορισμένες, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ούτε για το ύψος της σύνταξης, ούτε αν θα πάρει τελικά ο ασφαλισμένος σύνταξη. Κι αυτό η κυβέρνηση το παρουσιάζει ως «σύγχρονο» και «νέο»!

... κουδούνια

Επιπλέον, οι «ατομικοί κουμπαράδες», που κουδουνίζει η κυβέρνηση μπροστά στα μάτια των νέων ασφαλισμένων, δεν θα βρίσκονται στα χέρια τους αλλά στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, των τζογαδόρων του χρηματιστηρίου και των «ειδικών» της αγοράς. Οι εισφορές και οι συντάξεις τους θα γίνουν έρμαια των χρηματιστηριακών παιχνιδιών, με οδυνηρές συνέπειες, όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία, με τα εκατομμύρια των εργαζομένων που «έμειναν στον άσο», χάνοντας τις εισφορές και τους κόπους μιας ζωής. Σε κάθε περίπτωση, η απάντηση στην κυβέρνηση για το «νέο» που φέρνει δεν μπορεί να γίνεται με την υπεράσπιση του «παλιού», που το ζουν στο πετσί τους οι εργαζόμενοι, με τις συντάξεις πείνας, τα υψηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τις εισφοροαπαλλαγές στο κεφάλαιο, τους χαμηλούς μισθούς. Ο αγώνας εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών πρέπει να κοιτάει μπροστά, σε ένα πραγματικά νέο, δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα προσφέρει αξιοπρεπείς συντάξεις και θα αντανακλά σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 3 Απρίλη

1770 Γεννιέται ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821.

1827 Ενώ οι Τούρκοι πολιορκούν την Ακρόπολη της Αθήνας και ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ λεηλατεί την Πελοπόννησο, η Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα εκλέγει τον Ιωάννη Καποδίστρια Κυβερνήτη της Ελλάδας και ψηφίζει νέο Σύνταγμα.

1897 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης και πιανίστας Γιόχαν Μπραμς.

1912 Γεννιέται ο αθλητής, γιατρός και μαχητής της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης.

1922 Η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΡ (Μπ.) εκλέγει στη θέση του ΓΓ τον Ι. Β. Στάλιν.

1926 Απαγορεύεται με νόμο η λειτουργία των μη φασιστικών συνδικάτων στην Ιταλία.

1928 Δικάζονται ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Δημήτρης Γληνός. Κατηγορούνται για διάδοση ανατρεπτικών ιδεών, επειδή ήταν ομιλητές σε εκδήλωση για τα επιτεύγματα της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Σοβιετική Ενωση.

1931 Η κυβέρνηση Βενιζέλου καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο «Περί Τύπου», με το οποίο αποσκοπεί να φιμώσει, κυρίως, τον επαναστατικό Τύπο.

1948 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν υπογράφει το γνωστό «σχέδιο Μάρσαλ» υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο της χορήγησης «βοήθειας» στις χώρες που υπέστησαν τα δεινά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1949 Ανασχηματίζεται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση της Ελεύθερης Ελλάδας. Πρόεδρός της αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παρτσαλίδης.

1962 Ο Ενβέρ Χότζα (Α' Γραμματέας του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας) καλεί το ΚΚ Κίνας να πάρει ανοιχτή θέση «ενάντια στον χρουστσοφικό ρεβιζιονισμό». Το ρήγμα στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα βαθαίνει.

1962 Πεθαίνει ο πρωτεργάτης της ελληνικής μουσικής Μανώλης Καλομοίρης.

1968 Συγκροτείται στη Ρώμη η Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση (ΕΣΑΚ).

1999 Ξεκινά ο βομβαρδισμός του Βελιγραδίου από τα βομβαρδιστικά του ΝΑΤΟ.

1999 Αρχίζει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Συνδικαλιστικού Κινήματος. Η Συνδιάσκεψη αποφάσισε τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ.

Κυριακή 4 Απρίλη

1912 Το Θιβέτ ανακηρύσσεται επαρχία της Κίνας.

1932 Γεννιέται ο Σοβιετικός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Αντρέι Ταρκόφσκι.

1944 Εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας μπαίνουν στη Γαλλική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, υπό τον στρατηγό Ντε Γκολ. Η Επιτροπή αυτή μετεξελίχθηκε λίγους μήνες αργότερα στην Προσωρινή Κυβέρνηση της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1945 Σχηματίζεται στην Τσεχοσλοβακία κυβέρνηση Εθνικού Μετώπου με επικεφαλής τον Ζ. Φίρλιγγερ. Στην κυβέρνηση αυτή μετείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά και αστικές δυνάμεις. Η διαπάλη για την εξουσία τα επόμενα χρόνια θα είναι σφοδρότατη.

1948 Η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση εκδίδει Νόμο (αρ. 13) για την απονομή ηθικών αμοιβών στους μαχητές του ΔΣΕ που διακρίνονταν στη μάχη (έπαινος, προαγωγή για ανδραγαθία, μετάλλιο ανδρείας και ανακήρυξη μονάδας σε «επίλεκτη»).

1949 Ιδρύεται ο ιμπεριαλιστικός συνασπισμός ΝΑΤΟ (Βορειοατλαντικό Σύμφωνο).

1968 Δολοφονείται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.

1986 Πέφτει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της δοτής διοίκησης της ΓΣΕΕ για τη νομιμοποίηση του πραξικοπήματος, με το οποίο εκπαραθυρώθηκε η νόμιμη διοίκηση της Συνομοσπονδίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ