Σάββατο 3 Απρίλη 2021 - Κυριακή 4 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ TΗΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΤΟΥ WADA
Το ντόπινγκ είναι γνήσιο τέκνο του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού

Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, στη συζήτηση

Eurokinissi

Στη μάστιγα του ντόπινγκ ως «γνήσιο τέκνο» των λογικών που επικρατούν στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό εστίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης στην τοποθέτησή του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τη βδομάδα που πέρασε, του νομοσχεδίου που προβλέπει την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τον αναθεωρημένο κώδικα ελέγχου και ποινών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA).

Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, πέραν της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τον κώδικα του WADA περιλάμβανε και ρυθμίσεις που αφορούν το πλαίσιο ελέγχου αντιντόπινγκ στην Ελλάδα, όπως η μετατροπή του πρώην (και απενεργοποιημένου εδώ και δύο χρόνια) Εθνικού Συμβουλίου Αντιντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ) σε Οργανισμό Αντιντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ). Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών».

Σημειώνεται πως ο WADA εντός του 2020 προχώρησε για πρώτη φορά μετά το 2013 σε αναθεώρηση του κώδικα αντιντόπινγκ, με ισχύ από 1/1/2021, και ενώ είχαν μεσολαβήσει αποκαλύψεις για σοβαρές περιπτώσεις ντοπαρίσματος την επταετία που μεσολάβησε, όπως η γενικευμένη περίπτωση της Ρωσίας αλλά και εκείνες με αθλητές της Κένυας, των ΗΠΑ και της Τζαμάικα. Περιστατικά που εκτός των άλλων ανέδειξαν για μια ακόμη φορά πως στο «κυνήγι» μηχανισμών ελέγχων απέναντι σε κυκλώματα ντόπινγκ, με τεράστιους τζίρους δισ. δολαρίων, οι πρώτοι για άλλη μια φορά ήρθαν ...δεύτεροι.


Ενώ μάλιστα από τις αρχές του χρόνου ο WADA εφαρμόζει τον νέο αναθεωρημένο κώδικα ελέγχων και ποινών, μια σειρά ειδικοί, αθλητές και προπονητές έχουν εκφράσει ιδιαίτερες ανησυχίες σχετικά με την «καθαρότητα» των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι να γίνουν στο Τόκιο το καλοκαίρι.

Οπως εξηγούν, η μείωση των αθλητικών διοργανώσεων (προ-Ολυμπιακών τουρνουά, παγκόσμιων πρωταθλημάτων κ.λπ.), λόγω της πανδημίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, στρώνει το δρόμο για αύξηση των περιστατικών ντόπινγκ ενόψει συμμετοχής στη διοργάνωση του Τόκιο. Πάνω σε αυτό είναι χαρακτηριστική η δήλωση του πρώην Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητή της κολύμβησης, Αμερικανού Μάικλ Φελπς, ο οποίος σε δήλωσή του στο CNN εκτίμησε ότι η καθαρότητα των Αγώνων θα είναι σε ένα ποσοστό μόλις 40%.

Ακυρώνει τον αθλητισμό ως κοινωνικό αγαθό

Ο Μ. Συντυχάκης λοιπόν στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι αν και το ΚΚΕ δεν στέκεται αρνητικά στην εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με τους διεθνείς κανονισμούς αντιντόπινγκ, δεν τρέφει αυταπάτες ότι ένας κώδικας μπορεί να λύσει σοβαρά προβλήματα όπως το ντόπινγκ στον αθλητισμό. Ακόμα, τόνισε πως τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες δεν έδωσαν καμία λύση, γιατί ακριβώς με τις πολιτικές τους υπηρετούν αυτό το σάπιο οικοδόμημα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, που γεννά τέτοια φαινόμενα. Και υπογράμμισε ότι ο λαός, ο αθλητικός και φίλαθλος κόσμος, θα πρέπει να ενημερωθεί για όλα τα προβλήματα, αλλά και τις αιτίες που τα δημιουργούν, και να στρέψει εκεί την προσοχή του.


Αναφερόμενος στις συνέπειες του ντόπινγκ ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε λόγο για μια κοινωνική μάστιγα, που ξεπερνάει πλέον τα όρια του πρωταθλητισμού και επεκτείνεται σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, όπως είναι ο σχολικός αθλητισμός και τα γυμναστήρια.

Είπε χαρακτηριστικά: «Το πρόβλημα του ντόπινγκ, όσο καλά κι αν λειτουργεί ο Εθνικός Οργανισμός Αντιντόπινγκ, όσο καλή θέληση κι αν έχουν τα μέλη του, τα οποία αφιερώνουν χρόνο για να επιτελέσουν το έργο τους, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες ότι μπορεί να λυθεί στα υφιστάμενα κοινωνικοοικονομικά και αθλητικά πλαίσια. Για όσους ενδεχομένως θεωρούν πανάκεια λύση τους κώδικες, πρέπει ή να είναι αδαείς ή συνειδητά να ψεύδονται, γιατί πιθανώς κάτι θέλουν να κρύψουν. Δεν πρόκειται το φαινόμενο του ντόπινγκ να καταπολεμηθεί, όσους κώδικες κι αν θεσπίσει ο WADA, όσες αυστηροποιήσεις ποινών κι αν υπάρξουν, όσες εναρμονίσεις κι αν γίνουν στο ελληνικό Δίκαιο.

Διότι, θα το ξαναπούμε άλλη μία φορά, το ντόπινγκ είναι γνήσιο τέκνο, όχι νόθο, αλλά γνήσιο παιδί του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού, των επιχειρήσεων, του αθλητισμού των χορηγών, των ρεκόρ που τα συνδέει με ανταλλάγματα και έχει μετατρέψει μια λαϊκή ανάγκη, ένα λαϊκό δικαίωμα, σε μια κερδοφόρα βιομηχανία θεάματος, με θύματα πάντα αθλητές, γονείς, το λαό, τη νεολαία.

Οσο ο αθλητισμός είναι εμπόρευμα, όσο αποτελεί βιομηχανία θεάματος και κερδοφόρα επιχείρηση, πάντα το ντόπινγκ θα βρίσκεται δύο βήματα - όχι ένα - μπροστά από το αντιντόπινγκ, γιατί ακριβώς συμβάλλει στην κερδοφορία. Δεν είναι, λοιπόν, υπερβολή να πούμε ότι το ντόπινγκ ακυρώνει τον αθλητισμό ως κοινωνικό αγαθό».

Συνώνυμο με την κερδοφορία του σάπιου οικοδομήματος

Στη συνέχεια, ο Μ. Συντυχάκης επεσήμανε πως στο σύστημα στο οποίο ζούμε, όπου κυριαρχούν ο ατομικισμός, ο ανταγωνισμός και ο νόμος της ζούγκλας, δεν μπορεί να υπάρχει μια πετυχημένη αθλητική κοινωνία που να διαμορφώσει υγιείς και ολοκληρωμένες προσωπικότητες. Και σε αυτές τις λογικές του συστήματος βρίσκονται οι ρίζες φαινομένων στον αθλητισμό όπως το ντόπινγκ αλλά και των σκανδάλων διαπλοκής, χρηματισμού, στημένων αγώνων κ.λπ.

«Πριν λοιπόν στοχοποιηθούν οι αθλητές και τους διαχωρίσουμε σε ηθικούς και ανήθικους με βάση τη χρήση ντόπινγκ», τόνισε, «θα πρέπει να λάβουμε υπόψη το αθλητικό και ευρύτερα το κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο συμπεριφέρονται. Το πνεύμα του αθλητισμού το διέπει το "πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά", που επιβραβεύει μόνο την πρωτιά και τη διάκριση και όχι τη βελτίωση και την προσπάθεια. Το οικοδόμημα αυτό έχει ως βιτρίνα μια ελίτ αθλητών. Ευημερεί οικονομικά για πολύ μικρό διάστημα, αλλά στηρίζεται κυρίως σε αθλητές - αθλήτριες που είτε φυτοζωούν, είτε εγκαταλείπουν τον αθλητισμό υψηλής επίδοσης για να μπορέσουν να βιοποριστούν.

Το πιο συχνό κίνητρο για τη λήψη απαγορευμένων ουσιών από αθλητές ή αθλήτριες δεν είναι η ματαιοδοξία, αλλά η οικονομική επιβίωση και η παραμονή στο χώρο. Η πραγματική, λοιπόν, αιτία που γεννά το μεγάλο πρόβλημα του ντόπινγκ είναι η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, μέσα στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής.

Ο επαγγελματικός αθλητισμός χρησιμοποιεί τα παιδιά ως αντικείμενα διπλής εκμετάλλευσης. Σε αυτόν τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό, ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Και ποιος είναι ο σκοπός; Είναι τα κέρδη και η διαρκής μεγιστοποίησή τους. Η νίκη πάση θυσία γίνεται για τον νεαρό αθλητή αυτό που ζητά η αγορά, δηλαδή μεγιστοποίηση των κερδών της. Η νίκη είναι τόσο αποφασιστική για την εμπορική επιτυχία ώστε κάθε μέσο είναι επιτρεπτό».

Ειδικά για τις λογικές που διαμορφώνει το σημερινό καπιταλιστικό σύστημα, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στα σημαντικά αποτελέσματα σχετικής έρευνας ανάμεσα σε εν ενεργεία αθλητές, του διεθνούς αθλητικού περιοδικού «Sports Illustrated». Εκεί, σε ερώτηση προς 198 πιθανούς μελλοντικούς Ολυμπιονίκες αν θα έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών σε περίπτωση που ήταν σίγουρο ότι δεν θα πιαστούν, το 98% απάντησε θετικά. Για το θέμα της καταπολέμησης συμπλήρωσε και την επίσης σημαντική αναφορά της Μονάδας Αθλητικής Ακεραιότητας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, όπου η Ομοσπονδία παραδέχεται ότι «δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα» και ότι «η μοναδική δικλίδα ασφαλείας είναι για όσους συλληφθούν ντοπαρισμένοι η τιμωρία τους να μπαίνει μέσα στο επόμενο έτος».

Η θέση του ΚΚΕ

Ο Μ. Συντυχάκης διατύπωσε τη θέση του ΚΚΕ ότι ο αθλητισμός είναι δημόσιο, κοινωνικό αγαθό το οποίο δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει στη λογική του κέρδους.

«Χρειάζεται να καταργηθεί κάθε μορφή επαγγελματικού αθλητισμού, να κοπεί ο ομφάλιος λώρος του αθλητισμού με τους επιχειρηματίες και τους χορηγούς, να εδραιωθεί και να στηριχθεί ο μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός.

Δεν θέλουμε πρωταθλητισμό υπεράνθρωπων, αλλά αθλητισμό ανθρώπων που είναι υγιείς στο σώμα και στο μυαλό, αγωνιστές των ιδανικών της αλληλεγγύης, της φιλίας των λαών, της ευγενούς άμιλλας, της ειρήνης, της κοινωνικής προόδου, και αυτό είναι θέμα πάλης του ίδιου του λαού μας», επεσήμανε.


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ