Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 46
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ SIPRI
«Εκτοξεύτηκαν» οι εισαγωγές εξοπλισμών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού

Οι ΗΠΑ ο μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων - Ακολουθούν Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα

Περισσότερο από το 1/3 του στρατιωτικού εξοπλισμού που πωλήθηκε παγκοσμίως την πενταετία 2016 - 2020 προήλθε από τις ΗΠΑ, καθιστώντας τη χώρα τη μεγαλύτερη εξαγωγέα όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε το σουηδικό ινστιτούτο SIPRI.

Συγκεκριμένα, το 37% των όπλων που πουλήθηκαν σε όλο τον κόσμο την περίοδο αυτή προήλθε από τις ΗΠΑ, οι οποίες παρείχαν στρατιωτικό εξοπλισμό σε 96 χώρες, αυξάνοντας τις εξαγωγές τους κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία (2011 - 2015). Οι μισές πωλήσεις αμερικανικών όπλων είχαν προορισμό τη Μέση Ανατολή, με τη Σαουδική Αραβία να λαμβάνει το 1/4 των συνολικών αμερικανικών εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού.

Ο συνολικός όγκος των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού το διάστημα 2016 - 2020 σημείωσε μείωση για πρώτη φορά μετά την περίοδο 2001 - 2005. «Ωστόσο την ίδια ώρα, ακόμη και στο απόγειο της πανδημίας το 2020, αρκετές χώρες υπέγραψαν μεγάλα συμβόλαια για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού», επισήμανε ο ερευνητής του SIPRI, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπέγραψαν συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών «F-35» και drones, ενώ σε αγορές πολεμικών αεροσκαφών προχώρησαν η Πολωνία, η Ιαπωνία και η Γερμανία.

Η Ρωσία είναι η 2η μεγαλύτερη εξαγωγέας στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων, αντιπροσωπεύοντας το 1/5 παγκοσμίως. Η Μόσχα την προηγούμενη πενταετία πούλησε όπλα σε 45 χώρες, με περισσότερες από τις μισές εξαγωγές της να πηγαίνουν στην Ινδία, στην Κίνα και την Αλγερία.

Τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας είναι η Γαλλία, η οποία υπέγραψε την προηγούμενη πενταετία μεγάλα συμβόλαια με την Ινδία, την Αίγυπτο και το Κατάρ, σύμφωνα με το SIPRI.

Την πεντάδα των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων ολοκληρώνουν η Γερμανία και η Κίνα. Το Πεκίνο παρείχε όπλα σε 51 χώρες, όμως πολλές αγορές είναι κλειστές για τα κινεζικά όπλα - όπως αυτές της Ινδίας, της Ιαπωνίας και της Αυστραλίας - στο πλαίσιο γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Η Σαουδική Αραβία παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων παγκοσμίως. Εκτός από τις ΗΠΑ, προμηθεύεται εξοπλισμό από τη Βρετανία και τη Γαλλία.

Συνολικά, οι χώρες της Μέσης Ανατολής αύξησαν κατά 25% τις εισαγωγές όπλων το διάστημα 2016 - 2020 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία, με τη Σαουδική Αραβία να τις αυξάνει κατά 61% και το Κατάρ κατά 361%.

Καθρεφτίζοντας τη σημασία που αποκτούν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών κέντρων η περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και η άνοδος της Κίνας, η Ασία και η Ωκεανία ήταν οι περιοχές που εισήγαγαν τα περισσότερα όπλα, λαμβάνοντας το 42% όσων πουλήθηκαν την προηγούμενη πενταετία. Ινδία, Αυστραλία, Κίνα, Νότια Κορέα και Πακιστάν ήταν οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ