Σάββατο 27 Μάρτη 2021 - Κυριακή 28 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καπιταλισμός...

«Στον καπιταλισμό και την απληστία» οφείλεται η «επιτυχία» των εμβολίων και των εμβολιασμών, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ως γνήσιος εκπρόσωπος της βαρβαρότητας, που και κατά την πανδημία έχει εκφραστεί και στη χώρα του με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, αποκλεισμένους από θεραπείες και διαγνώσεις για άλλες σοβαρές ασθένειες, με δεκάδες εκατομμύρια φτωχούς. Φυσικά δεν είναι ο μόνος. Ολοι οι εκπρόσωποι και υποστηρικτές του καπιταλισμού τα ίδια «ιερά και όσια» έχουν: Το «δικαίωμα» των φαρμακευτικών ομίλων να κατέχουν πνευματικά δικαιώματα και εγκαταστάσεις παραγωγής, να αποφασίζουν ποιες θεραπείες και ποια εμβόλια συμφέρει να αναπτυχθούν, σε τι ποσότητες θα παραχθούν, ποιος θα τα πάρει και πότε. Μόνο που αυτοί ακριβώς οι νόμοι του καπιταλισμού - η παραγωγή με σκοπό το κέρδος, η «απληστία» - είναι που βάζουν φρένο και στην περίπτωση των εμβολίων, στην ανάπτυξη και παραγωγή τους, στερούν από τους λαούς ένα πολύτιμο όπλο κατά της πανδημίας. Είναι οι φαρμακευτικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις που διέκοψαν τη χρηματοδότηση της έρευνας για τους κορονοϊούς επειδή δεν έβλεπαν άμεσο κέρδος, εμποδίζοντας την επιστήμη να αναπτύξει εμβόλια ακόμα και από την αρχή της πανδημίας. Είναι το κίνητρο του κέρδους, η πατέντα, η κατοχή της τεχνογνωσίας και των μέσων παραγωγής, που δεν επιτρέπει την παραγωγή εμβολίων σε πολλές άλλες παραγωγικές μονάδες ανά τον κόσμο.

... και «απληστία»

Είναι επίσης ο οικονομικός και γεωπολιτικός ανταγωνισμός που δεν επιτρέπει τη συνεργασία για προμήθεια πρώτων υλών, συστατικών και εξοπλισμού για να αυξηθεί η παραγωγή. Είναι τα παζάρια ομίλων και κρατών για επιχειρηματικές συμπράξεις, που καθυστερούν την επέκταση της παραγωγής και χάνεται πολύτιμος χρόνος. Είναι ο νόμος «όποιος πληρώνει, παίρνει» που καθορίζει τη διανομή των εμβολίων και όχι τα επιδημιολογικά δεδομένα. Είναι ο «νόμος του ισχυρού» που αφήνει ολόκληρες περιοχές του πλανήτη χωρίς εμβόλια. Είναι όλα αυτά που καθυστερούν τους εμβολιασμούς, στο μεταξύ προκύπτουν μεταλλάξεις, από τις οποίες οι φαρμακευτικές εταιρείες ξανά θα επωφεληθούν, αφού θα εξασφαλίσουν «αγορές» και ετήσιους εμβολιασμούς. Επομένως, το πραγματικό ερώτημα, σήμερα ειδικά, για τους λαούς είναι: Πού χρειάζονται στην ανθρωπότητα και ποια ανάγκη εξυπηρετούν οι φαρμακευτικοί όμιλοι, που σαν γνήσια παράσιτα ιδιοποιούνται με σκοπό το κέρδος τη δουλειά εκατομμυρίων «μυαλών» και «χεριών», καρπώνονται δημόσια έρευνα, χρηματοδοτούνται από τους λαούς τη μια για να αναπτύξουν εμβόλια, την άλλη για να τα παράξουν και στο τέλος ξανά για να τα πουλήσουν; Πουθενά! Και η πανδημία το απέδειξε αυτό πέρα από κάθε αμφισβήτηση.

Ψιλό γαζί

Πολύς ντόρος έγινε τις τελευταίες μέρες με την κοκορομαχία υπουργείου Παιδείας - ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τη σύμβαση με την εταιρεία «Cisco» για την τηλεκπαίδευση. Ο καημός τους όμως δεν είναι ότι τα σχολεία παραμένουν κλειστά τόσους μήνες και η μόρφωση των παιδιών έχει πέσει στα Τάρταρα. Ούτε ότι τα χρήματα που δίνονται στην κάθε «Cisco» θα μπορούσαν να έχουν δαπανηθεί για μέτρα προστασίας, ώστε να λειτουργούν τα σχολεία με ασφάλεια. Ούτε βέβαια τους απασχολεί ότι τα δεδομένα της σχολικής κοινότητας βρίσκονται στα χέρια της πολυεθνικής για εμπορική χρήση... Ποιο είναι λοιπόν το μέγα πολιτικό ζήτημα, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλη; Οπως είπε σε συνέντευξή του, το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση πήρε δωρεάν, ως «προώθηση προϊόντος», τις γραμμές της «Cisco» για τέσσερις μήνες, ενώ θα έπρεπε - λέει - να τις είχε πληρώσει από την αρχή! Γιατί; Γιατί έτσι δεν θα έπεφτε το σύστημα την πρώτη μέρα! Δηλαδή, δυο μήνες τώρα που πληρώνεται η «Cisco» και οι μαθητές βγάζουν τα μάτια τους στις οθόνες, αντί να είναι στις τάξεις τους, είναι όλα καλά; Δεν είναι όμως αυτό το μόνο θέμα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει κουρνιαχτό για χειρισμούς της κυβέρνησης και καταλήγει να της κάνει «συστάσεις» για το πώς θα μπορούσε καλύτερα να είχε διαχειριστεί το θέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νομοσχέδιο για το Ελληνικό, που μαζί το ψήφισαν, αφού πρώτα καβγάδισαν στη Βουλή για το ποιος είναι περισσότερο ...φίλος των επενδύσεων και ποιος τις παρεμποδίζει. Με άλλα λόγια, δηλαδή, δουλεύουν ψιλό γαζί τον κόσμο για να τον κρατούν δεσμευμένο στη μία ή στην άλλη παραλλαγή της αντιλαϊκής πολιτικής, που και οι δύο υπηρετούν.

Αλλο τροπάρι

Αφού πρώτα ο υπουργός Εργασίας «στόλισε» τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ με διάφορα κοσμητικά, υπονοώντας λίγο - πολύ ότι αυτοί φταίνε για τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων, προχτές άλλαξε τροπάρι και μετά την επίσκεψή του στον ασφαλιστικό Οργανισμό, έκανε λόγο για «αντιφατική εικόνα», για «δύσκολο αγώνα που δίνουν οι υπάλληλοι» και για «απαρχαιωμένες υποδομές». Αλήθεια, όμως, ποιος ευθύνεται γι' αυτό το χάλι, που καταγγέλλουν ασφαλισμένοι και εργαζόμενοι, είτε με κυβέρνηση ΝΔ είτε προηγουμένως με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Ολες διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν βάλει το χέρι τους για την αποψίλωση του ΕΦΚΑ από το αναγκαίο προσωπικό, παραδίδοντας κρίσιμους τομείς σε ιδιώτες και αφήνοντας τους εναπομείναντες υπαλλήλους να παλεύουν με τεχνικά μέσα και υποδομές περασμένων δεκαετιών. Η τεχνολογία, που θα μπορούσε να απαλλάξει τους εργαζόμενους από το χρονοβόρο καψόνι της εκκαθάρισης των συντάξεων και τους ασφαλισμένους από χρόνια αναμονής, δεν είναι προτεραιότητα όταν πρόκειται για τις ανάγκες των εργαζομένων, ενώ στην προκειμένη περίπτωση λειτουργεί και ως άλλοθι για να εξοικονομεί το κράτος χρήματα από τις συντάξεις που αργεί να καταβάλει. Ακόμα και τώρα, όμως, που η κυβέρνηση λέει ότι θα λύσει το θέμα, επιλογή της δεν είναι να ενισχύσει τον ΕΦΚΑ με μέσα και προσωπικό, αλλά να ιδιωτικοποιήσει ακόμα περισσότερο τις λειτουργίες του, ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας στους ομίλους. Αυτά πρέπει να πάρουν υπόψη τους οι εργαζόμενοι, που δίκαια αγανακτούν, καθώς και το γεγονός ότι, είτε σήμερα είτε αύριο, είτε με κομπιούτερ είτε χειροκίνητα, οι συντάξεις που κάποια στιγμή θα πάρουν είναι «της πείνας», ελέω της πολιτικής της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 27 Μάρτη

1821 Ο Αθανάσιος Διάκος κηρύσσει την Επανάσταση στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα.

1922 Συνέρχεται το 11ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας (μπολσεβίκοι), που συνοψίζει τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της Νέας Οικονομικής Πολιτικής (ΝΕΠ) και χαράσσει το καθήκον της επίθεσης ενάντια στα καπιταλιστικά στοιχεία.

1926 Μέσα σε συνθήκες άγριας καταστολής του εργατικού κινήματος (δικτατορία Θεόδωρου Πάγκαλου) συνέρχεται το 3ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Η δικτατορία (με τις ευλογίες και τη συνεργασία των ρεφορμιστών) επεμβαίνει ανοιχτά: Συλλαμβάνει 110 αντιπροσώπους και τους κρατά έγκλειστους μέχρι τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου. Ετσι, οι ρεφορμιστές πετυχαίνουν να αποκτήσουν την «πλειοψηφία» στο Συνέδριο και κατόπιν η ΓΣΕΕ προσχωρεί στη ρεφορμιστική Διεθνή του Αμστερνταμ.

1946 Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταφέρεται σε νοσοκομείο της Αθήνας με σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, οι οποίες θα του προκαλέσουν μόνιμο πρόβλημα στον αριστερό οφθαλμό. Την προηγούμενη μέρα έλαβε μέρος σε συλλαλητήριο του ΚΚΕ κατά των εκλογών της 31ης Μάρτη και συνελήφθη από την αστυνομία, η οποία τον κακοποίησε στο νεκροτομείο της Αθήνας.

1946 Δημοσιεύεται προκήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ, με την οποία καλεί το λαό να απόσχει από τις εκλογές της 31ης Μάρτη.

1958 Πεθαίνει ο πεζογράφος Δημοσθένης Βουτυράς.

1961 Κλείνουν οι φυλακές της Γυάρου με τη μεταφορά σε άλλες φυλακές των τελευταίων 137 κρατουμένων, στη μεγάλη τους πλειοψηφία πολιτικών.

1968 Πεθαίνει ο Σοβιετικός κοσμοναύτης Γιούρι Γκαγκάριν.

1977 Στο πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία των αερομεταφορών, 562 άτομα χάνουν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών κι ένας Ελληνας, όταν «Μπόινγκ 747» της ολλανδικής «KLM» συγκρούεται κατά την απογείωσή του με αεροσκάφος του ίδιου τύπου της αμερικανικής «Παναμέρικαν», που τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο της Τενερίφης.

1980 Εκατό άτομα βρίσκουν το θάνατο στα παγωμένα νερά της Βόρειας Θάλασσας, όταν ανατρέπεται το «πλωτό ξενοδοχείο», δηλαδή η πλατφόρμα στην οποία κατοικούσαν οι εργαζόμενοι των συνεργείων γεωτρήσεων.

Κυριακή 28 Μάρτη

1868 Γεννιέται ο Μαξίμ Γκόρκι.

1871 Η Κομμούνα του Παρισιού (βλέπε αναλυτικά στις σελίδες 28 - 29).

1950 Πεθαίνει ο Μητροπολίτης Χίου Ιωακείμ, που την περίοδο της Κατοχής συντάχθηκε με το ΕΑΜ. Για τη στάση του αυτή η Ιερά Σύνοδος τον καθαίρεσε.

1964 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ποιητής Φώτης Αγγουλές.

1965 Ξεκινά το 1ο - ιδρυτικό - Συνέδριο της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (28/3 - 1/4/1965).Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ