Τετάρτη 24 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Σίγησε μια σπουδαία φωνή

Πέθανε χτυπημένος από τον κορονοϊό ο σπουδαίος Σοβιετικός μπάσος Ευγένιος Νεστερένκο

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών στη Βιέννη, όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, ο σπουδαίος Σοβιετικός μπάσος της όπερας Ευγένιος Νεστερένκο. Εκανε διεθνή καριέρα, με έδρα το Θέατρο Μπολσόι, είχε ένα τεράστιο ρεπερτόριο με 50 και πλέον πρωταγωνιστικούς ρόλους και συνθέτες έγραψαν μουσική για αυτόν, όπως ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς το Suite on Verses of Michelangelo. Ηταν δάσκαλος στο Ωδείο της Μόσχας και αργότερα στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Τεχνών της Βιέννης.

Γεννήθηκε στη Μόσχα τον Γενάρη του 1938 από πατέρα Ρώσο και μητέρα Λετονή, την οποία έχασε πολύ νωρίς, σε ηλικία μόλις 9 ετών. Οι γονείς του του μετέδωσαν την αγάπη για τη μουσική και το τραγούδι, παράλληλα με τις δυνατότητες και την καλλιέργεια που προσέφερε το σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Παρά την αγάπη του για τη μουσική και τη συμμετοχή του σε χορωδίες, επέλεξε σπουδές μηχανικού στο σχετικό Ινστιτούτο του Λένινγκραντ. Παράλληλα όμως έπαιρνε φωνητικά μαθήματα, συμμετείχε σε παραστάσεις και οι καθηγητές του τον ενθάρρυναν να γραφτεί στο Ωδείο του Λένινγκραντ. Το 1961 πήρε το πτυχίο του μηχανικού και το 1965 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο, στο οποίο μάλιστα δίδαξε για ένα διάστημα το 1967, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε παραστάσεις και διαγωνισμούς τραγουδιού και αποσπούσε βραβεύσεις.

Οντας ήδη αναγνωρισμένος τραγουδιστής, ο Ευγένιος Νεστερένκο το 1967 εντάχθηκε στον θίασο του Θεάτρου Οπερας και Μπαλέτου του Λένινγκραντ, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Κίροφ (το περίφημο Mariinsky Theatre). Το 1971 έλαβε πρόσκληση στη Μόσχα και έγινε σολίστ του Θεάτρου Μπολσόι της ΕΣΣΔ. Το Θέατρο Kirov ήταν απρόθυμο να τον εγκαταλείψει και για ένα χρόνο εργάστηκε ταυτόχρονα σε Μόσχα και Λένινγκραντ. Το Θέατρο Μπολσόι έγινε για τον Νεστερένκο κύριο μέρος της δουλειάς και της δημιουργικότητάς του. Μέχρι το 2002 ήταν ο κορυφαίος σολίστας του, δημιουργήθηκαν και εκτελέστηκαν γι' αυτόν οι καλύτεροι ρόλοι σε παραστάσεις όπερας και έκανε περιοδείες με παραστάσεις στις μεγαλύτερες όπερες του κόσμου (Σκάλα στην Ιταλία, Μητροπολιτική Οπερα στις ΗΠΑ, Covent Garden στην Αγγλία, όπερα της Βιέννης κ.λπ.). Στη χώρα μας εμφανίστηκε στη Λυρική Σκηνή το 1982 με το έργο «Μπόρις Γκοντούνοφ» του Μοντέστ Μουσόργκσκι, για την ερμηνεία του στο οποίο είχε αποσπάσει διεθνή βραβεία.

Ολα αυτά τα χρόνια δίδασκε σε ωδεία προετοιμάζοντας πολλούς νέους και ταλαντούχους τραγουδιστές όπερας, ενώ δημοσίευσε περισσότερα από 200 επιστημονικά και μεθοδολογικά άρθρα αλλά και βιβλία.

Ανάμεσα στις σημαντικότερες διακρίσεις του ήταν ο τίτλος του Λαϊκού Καλλιτέχνη της Σοβιετικής Ενωσης, το βραβείο Λένιν κ.ά.

Από το 1993 ζούσε και εργαζόταν στη Βιέννη, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 20 Μάρτη, χτυπημένος από τον κορονοϊό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ