Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε χτες στη Βουλή
Eurokinissi |
Οπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, σε συνθήκες πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων έχει εκτοξευθεί η ζήτηση για σχετικές υπηρεσίες διανομής, με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους να κάνουν κερδοφόρες επενδύσεις στη δημιουργία εταιρειών διανομής. Την ίδια ώρα όμως επιτίθενται με αγριότητα στους διανομείς με αποτέλεσμα «οι "ζώνες" μέσα στις οποίες κινούνται συνεχώς να "ανοίγουν", οι αποστάσεις διευρύνονται και το "τρέξιμο" μεγαλώνει». Οι διανομείς χρονομετρούνται από τους εργοδότες και αυτό σημαίνει εργατικά ατυχήματα, ακόμα και θάνατο, όπως δείχνει και η λίστα των νεκρών διανομέων που συνεχώς μεγαλώνει.
«Η ειδικότητα του διανομέα μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε συνώνυμο της εντατικοποίησης και της δουλειάς - λάστιχο», σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, αναδεικνύοντας τον εργασιακό μεσαίωνα που επικρατεί στον κλάδο, όπου οι εργαζόμενοι αμείβονται με παραστατικά υπηρεσιών ως «ελεύθεροι επαγγελματίες», δηλαδή δεν ασφαλίζονται από τους εργοδότες, με ό,τι σημαίνει αυτό ακόμα και στην περίπτωση εργατικού ατυχήματος. Αλλοι πάλι είναι με συμβάσεις που προβλέπουν 4ωρο ή 6ωρο, όμως δουλεύουν 8 και 10 ώρες, ενώ τους επιβάλλονται και επιπρόσθετες εργασίες (καθάρισμα, ξεφόρτωμα, κουβάλημα, ακόμα και παρασκευή καφέδων κ.ά.).
Ανέφερε ακόμα την έλλειψη μέτρων ατομικής προστασίας (κράνη, γάντια, μπουφάν), ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει με δικό της μηχανάκι, πληρώνουν από τα έξοδα συντήρησης μέχρι και βενζίνη, ενώ τα εταιρικά είναι σε άθλια κατάσταση και γίνονται επικίνδυνα για τους οδηγούς τους.
Στάθηκε ενδεικτικά στην πρόσφατη χιονόπτωση, όταν οι εργαζόμενοι ζήτησαν να απαγορευτούν οι διανομές κατά τις μέρες αυτές, η κυβέρνηση περιορίστηκε μόνο σε κάποιες συστάσεις προς τους εργοδότες. Ενώ το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που διαρκώς διαμορφώνουν οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις υποβίβασε και συνεχίζει να υποβιβάζει τους όποιους ελεγκτικούς μηχανισμούς υγιεινής και ασφάλειας, διευκολύνοντας την εργοδοσία.
Ο υπουργός Εργασίας, αφού επιδόθηκε σε δηλώσεις «συμπάθειας» προς τους διανομείς, όχι μόνο δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση, αλλά δείχνοντας τι ετοιμάζει η κυβέρνηση, είπε ότι «με το εργασιακό νομοσχέδιο», αυτό δηλαδή που βάζει ταφόπλακα σε 8ωρο, συνδικαλιστικά δικαιώματα κ.ά., «θα υπάρξουν σαφείς προβλέψεις τόσο για τον συνδικαλισμό στο χώρο αυτό, όσο και για τα υπόλοιπα δικαιώματα των εργαζομένων», «χωρίς να θίγεται η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων»...
Απέφυγε επίσης να δώσει σαφή απάντηση και απέναντι στην επισήμανση του Χρ. Κατσώτη, ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξασφαλίσει την εφαρμογή της ΣΣΕ στον κλάδο, την οποία παραβιάζουν πλήρως οι εργοδότες.